Preview #2: De feministische stem in Marokkaanse literatuur

Voorbereiding op het internationale literatuurfestival Read My World

Preview #2: De feministische stem in Marokkaanse literatuur

Samen met Read My World organiseren we een drieluik ter voorbereiding op het festival in de Tolhuistuin in oktober. Read My World is hét internationale literatuurfestival van Amsterdam. Dit jaar ontvangt Read My World schrijvers, dichters, makers en denkers Marokko In deze tweede Preview laten we een feministische stem in de Marokkaanse literatuur horen.

Fedwa Misk uit Casablanca en Mahi Binebine uit Marrakech loodsen ons deze avond door het hedendaags literair Marokko. Fedwa Misk is onafhankelijk journalist uit Casablanca en het brein achter het feministische blog Qandisha en publiceert veel over de rol van de Marokkaanse vrouw in het publieke leven. Mahi Binebine is schrijver, beeldend kunstenaar en filantroop. Zijn boeken werden in meerdere talen vertaald en zijn kunstwerken zijn wereldwijd te bewonderen in grote musea zoals bijvoorbeeld het Guggenheim in New York. Als filantroop ondersteunt hij diverse kleinschalige culturele instellingen in heel Marokko.

Vanavond maken we ook bekend welke schrijvers en dichters in oktober naar het festival komen en gaan we in gesprek met beide curatoren over de onderwerpen die we tijdens het festival aansnijden. Een groot thema tijdens het festival is de rol van de vrouwelijke stem in de hedendaagse literatuur. Aan de hand van fragmenten en voordrachten treden beide curatoren in gesprek met Myriam Sahraoui over de ambities, eisen, wensen en dromen van een nieuwe generatie vrouwelijke auteurs uit Marokko.

Met de Preview Night neemt Read My World een voorschot op het festival in de Tolhuistuin in oktober. Dit jaar ontvangt Read My World schrijvers, dichters, makers en denkers uit de Maghreb. Om alvast nader kennis te maken met het talent uit deze regio, de verhalen die ze te vertellen hebben en om te zien hoe de verhalen hier in Nederland resoneren, brengen we tijdens de Previews een keur aan schrijvers en performers samen. Verwacht inspirerende gesprekken en zinderende voordrachten.

Bekijk hier de gehele serie van Read My World – The Previews.

Dit programma is in samenwerking met Perdu.

program.info.closed.title
program.info.closed.description
Deel dit evenement:

GASTEN

Hieronder vind je de informatie over de gasten.

Fedwa Misk

Arts, freelance journalist, feministisch activist en cultureel animator. In 2009 raakte ze betrokken bij de literaire scène, zo organiseerde ze Café Littéraire, een maandelijkse ontmoeting rond literatuur en poëzie, in het gezelschap van de uitgever Bichr Benani, de literaire criticus Kenza Sefrioui en de academicus Kacem Basfao. Café Littéraire wordt georganiseerd in Casablanca, Rabat en El Jadida.

Vanaf 2010 werkt Fedwa samen met vele Marokkaanse en buitenlandse kranten. In 2012 publiceerde ze haar eerste roman “Capharnaüm”. In 2015 werd haar persoonlijke hulde-tekst aan Fatima Mernissi in de Nationale Bibliotheek gelezen en voorgedragen door actrice Sophia Hadi. Van 2015 tot 2018 organiseerde ze op radio 2M een wekelijks literair programma, Diwane, een tijdschrift gewijd aan literaire uitstapjes. Sinds 2015 is zij verantwoordelijk voor de cultuursectie in het wekelijkse La Vie Eco. En organiseert daarnaast regelmatig rondetafelgesprekken op literaire festivals, of bij tentoonstellingen.

Tijdens de Arabische Lente merkt Fedwa op dat er geen hoorbare vrouwelijke stem is in de Marokkaanse media, dus lanceert ze eind 2011 het vrouwen- en feministische Qandisha-webzine, dat de spreekbuis wordt van Marokkaanse vrouwen met verschillende achtergronden. Sinds 2014 werkt ze samen met vrouwenmagazine Women of Morocco, met portretten van vrouwen en enquêtes en rapporten over de status van vrouwen. Van 2015 tot 2016 produceerde ze voor UNESCO het tijdschrift Femmes et Médias in de Maghreb, een nieuwsbrief die het woord geeft aan vrouwelijke Maghreb-journalisten en academici die actief zijn op het gebied van analyse van het mediarapport naar gender. Ze is betrokken bij een aantal internationale vrouwenrechtenevenementen, waaronder het UNESCO Wereldforum over gender en media in december 2013 in Bangkok, en het IEMed conferentieprogramma Aula Mediterrània, met een conferentie over vrouwenbewegingen in Japan.

Mahi Binebine

Beeldend kunstenaar, schrijver en filantroop.  Zijn schilderijen zijn opgenomen in een groot aantal musea, waaronder het Guggenheim Museum in New York en het Marrakech Museum. In november 2011 ontving hij in Rabat de Trophée international de la Diplomatie Publique, sector cultuur. De prijs werd uitgereikt voor zijn bijdrage aan de uitstraling van Marokko in het buitenland. Samen met zijn landgenote Fathiya Tahiri vertegenwoordigde hij Marokko tijdens de 53e Biënnale van Venetië in 2009.

Zijn romans werden vertaald in tientallen talen en werden ook meerdere malen bekroond. Zijn roman Les étoiles de Sidi Moumen is in 2012 verfilmd onder de titel Les chevaux de Dieu (Horses of God).  Mahi Binebine woont en werkt in Marrakech.

Zie ook: mahibinebine.com

Myriam Sahraoui

Geboren en getogen in Marokko als kind van een Marokkaanse vader en een Nederlandse moeder. Zij heeft altijd op het kruispunt van twee werelden gestaan. Ze studeerde Europese Studies aan de Universiteit van Amsterdam en werkte onder andere bij de Europese Commissie in Brussel en bij de Nederlandse Omroep. Samen met Elly Ludenhoff, Nazmiye Oral en Adelheid Roosen stond zij aan de wieg van Zina. Myriam is maker, speler, researcher en leider van projecten in het Zina wijkatelier De Vlugt in Amsterdam-Slotermeer. Zij heeft in de eerste lichting van Atana (programma voor diversiteit in besturen) gezeten en bekleed verschillende bestuursfuncties in het culturele veld. Haar expertise op het gebied van diversiteit ligt op het terrein van beleid, programmering en publieksbereik.