Preview #1: Rifpoëzie ontrafeld

Nederlandse dichters lezen Marokkaanse dichters

Preview #1: Rifpoëzie ontrafeld

Samen met Read My World organiseren we een drieluik ter voorbereiding op het festival in de Tolhuistuin in oktober. Read My World is hét internationale literatuurfestival van Amsterdam. Dit jaar ontvangt Read My World schrijvers, dichters, makers en denkers uit Marokko. In deze eerste Preview schijnen we het licht op vier dichters uit de Rif. Verbreed je eigen canon en laat je inspireren door deze prachtige dichters!

Op 18 januari verscheen het sluitstuk van de BerberbibliotheekVallende Tijd.  Deze bundel bevat een selectie van het werk van de vier grootste dichters uit de Rif. De dichters Mohammed Chacha, Ahmed Ziani, Fadma el Ouariachi en Mimoun el Walid hebben met gevaar voor verstoting en verbanning hun leven gewijd aan de poëzie. In hun gedichten wordt de liefde bezongen, de migratie verfoeid en om emancipatie geschreeuwd. De stemmen van deze dichters komen uit de vorige eeuw, maar klinken nog steeds luid en duidelijk.

Read My World vroeg aan vier Nederlandse dichters een van de Marokkaanse dichters uit de bundel te selecteren en dieper in te gaan op wat het werk voor hen betekent. Wat is het belang van deze dichters nu en hoe klinkt hun poëzie voorgedragen in een Nederlandse vertaling?

De avond wordt muzikaal begeleid door Samira’s Blues

Anne Vegter (voormalig Dichter des Vaderlands) leest Fadma el Ouariachi
Dean Bowen
 (stadsdichter van Rotterdam) leest Mimoun el Walid
Joost Baars (winnaar VSB-poëzieprijs 2018) leest Mohammed Chacha
Nisrine Mbarki (dichteres en toneelschrijfster) leest Ahmed Ziani

Asis Aynan en Matthijs Deen verzorgen de presentatie en moderatie van de avond.

Asis Aynan richtte tevens de Berberbibliotheek op.

 

Over The Previews en Read My World

Met The Previews neemt Read My World een voorschot op het festival in de Tolhuistuin in oktober. Dit jaar ontvangt Read My World schrijvers, dichters, makers en denkers uit Marokko. Om alvast nader kennis te maken met het talent uit deze regio, de verhalen die ze te vertellen hebben en om te zien hoe de verhalen hier in Nederland resoneren, brengen we tijdens de Previews een keur aan schrijvers en performers samen. Verwacht inspirerende gesprekken en zinderende voordrachten.

In 2019 is het 50 jaren geleden dat Marokko en Nederland het wervingsverdrag ondertekenden. De eerste arbeidsmigranten begonnen aan de reis van Marokko naar Nederland. Het is een mooie aanleiding om het gehele verhaal te belichten. Niet alleen komen de verhalen over arbeidsmigratie aan bod, maar ook de verhalen over het sociale leven, de cultuur, de tradities en over de toekomst. Verhalen van en voor alle Nederlanders met én zonder migratieachtergrond.

Bekijk hier de gehele serie van Read My World – The Previews.

Dit programma is in samenwerking met Perdu.

program.info.closed.title
program.info.closed.description
Deel dit evenement:

Gasten

 

 

Anne Vegter

Anne Vegter (1958) was Dichter des Vaderlands van 2013-2017.Recente publicaties: Ik hier jij daar  (2017) in samenwerking met de Syrische dichter Ghayath Almadhoun en Wat helpt is een wonder (2017) de verzamelde gedichten van de Dichter des Vaderlands. In mei 2019 verschijnt Big Data, klein album met nieuwe gedichten bij uitgeverij Querido.

 

Dean Bowen

Dean Bowen (1984) is dichter, performer en psychonaut. Hij publiceerde op de online platforms Samplekanon en Hard//Hoofd en in tijdschriften als nY en Tirade en Revisor. Zijn krachtige voordracht maakt hem een graag geziene gast bij verscheidene woordkunstpodia in zowel Nederland als België. Het bracht hem naar Zuid-Afrika en later dit jaar zal hij een twee maanden durende residentie doen in New Orleans. Bowen werkt bij Perdu, won de eerste Van Dale SPOKEN Award in de categorie poëzie en zijn debuut Bokman, werd genomineerd voor de C. Buddingh-Prijs.

Joost Baars

Joost Baars (1975) is dichter, essayist en redacteur. Zijn debuutbundel Binnenplaats verscheen in 2017 bij Uitgeverij Van Oorschot. Hij werd genomineerd voor de C. Buddingh’-prijs en de Herman de Coninckprijs, en in 2018 bekroond met de laatste VSB Poëzieprijs.

Foto: Tessa Posthuma de Boer

Asis Aynan

Asis Aynan (1980) is schrijver en werkt als docent op de Hogeschool van Amsterdam. Hij is de bedenker van de Berberbibliotheek; een reeks waarin klassiekers uit Berberlanden verschijnen. De bloemlezing ‘Vallende tijd’ is het tiende en laatste deel uit de reeks.

Foto: Friso Spoelstra

Nisrine Mbarki

Nisrine Mbarki (1977) is schrijver, vertaler en docent. Ze schrijft poëzie, theaterteksten en korte verhalen. Haar poëzie is eerder verschenen in literaire tijdschriften als Het Liegend Konijn, Tirade en De Gids. Ze stond eerder op het Felix Poetry Festival in Antwerpen, De Nacht van de poëzie en Globale in Bremen (Duitsland).

Samira's Blues

Samira’s Blues: Magnetiserende Noord-Afrikaanse spirituals en originals in Arabisch, Tamazight en Frans. Je hebt Samira’s Blues mogelijk gezien als support-act voor Tamikrest in Grounds – Rotterdam & Paard – Den Haag en hun EP-lancering op 23 december j.l. in Paradiso Amsterdam. Zo niet: dit is een mooie kans om ze te volgen voor echte Noord-Afrikaanse blues!  Samira’s Blues heeft net haar EP – Ya Baba – (Digital – Audiomaze) gereleased op alle grote platforms en ook een official video. Kijken en luisteren kan via: www.samirasblues.com

Matthijs Deen

Mathijs Deen (1962) is schrijver en radiomaker. Hij maakt documentaires voor VPRO Radio. Sinds 2011 geeft Thomas Rap zijn boeken uit. In 2018 verscheen Over oude wegen. Een reis door de geschiedenis van Europa, waarin Deen ook Marokko aandoet. Hij reisde met Mohamed Sayem naar diens geboortedorp Aounout. Voor het VPRO radioprogramma OVT maakte hij in 2008 samen met Asis Aynan de documentaire Wij Zijn Van Hier, over Asis’ zoektocht naar de betekenis van zijn Amazight wortels.