SCHERMTIJD #1: Troeteltech

Manifest voor kalme technologie

SCHERMTIJD #1: Troeteltech

Hoe ontwerp je menselijke technologie die ons helpt in plaats van overprikkelt? En welke vaardigheden moeten wij aanleren om beter in balans te zijn met onze apparaten?

We zijn voortdurend aan ons scherm geplakt. En dus massaal afgeleid. We willen af van ons obsessieve smartphonegebruik maar af en toe digitaal detoxen is geen oplossing. Want je telefoon is ontworpen als gokautomaat. Elk nieuw bericht geeft een dopaminekick. Dat we voor Facebook en Google betalen met onze data wisten we al. Maar ook je aandacht wordt doorverkocht. Elke muisklik genereert advertentie-inkomsten. Zo verdient een handvol technologiebedrijven aan ons collectieve concentratieprobleem.

Smartphoneslaven, verenigt u! Deze avond is een manifest voor de bevrijding van verslavende technologie. We willen onze wilskracht en focus terug. En Big Tech moet daarbij helpen. Want als apps nu bewust ontworpen worden om ons verslaafd te maken, kan dat ook in samenhang met menselijke waarden. Dat vergt radicale technologische innovatie. Deze avond gaan we op zoek naar kalme technologie die ons niet saboteert maar juist vooruit helpt.

Samen met schrijver en host van de Digitalisme podcast Sidney Vollmer, schrijver/filosoof Miriam Rasch en innovatiestrateeg Martijn Catz bespreken we in deze eerste editie van SCHERMTIJD hoe we technologie én onszelf moeten herontwerpen om een betere relatie met elkaar te krijgen. Moderator: Lilian Stolk

Over de serie

Na de vierde industriële revolutie zijn we aanbeland in de Schermtijd. De uren die we met ons scherm doorbrengen hebben ingrijpende gevolgen voor ons mens-zijn. De smartphone is degene die ons troost, opwindt, kalmeert, en in slaap wiegt. Wat betekent het goede leven in een tijdperk waarin je identiteit, denkwijze en relaties gevormd worden door digitale technologie?

Deze talkshowserie is niet voor technofoben met een nostalgisch verlangen naar de Nokia 3310. Te midden van Black Mirroresque doemscenario’s en tech pessimisme presenteert SCHERMTIJD een optimistischer geluid: technologie is het probleem maar óók de oplossing. Hoe zorgen we ervoor dat de innige band met onze apparaten ons niet verstikt maar juist verder helpt? Wat kunnen we zelf doen voor een bewuster digitaal bestaan, en misschien wel belangrijker: hoe dragen technologie en diens ontwikkelaars daaraan bij?

SCHERMTIJD presenteert drie avonden over trage evolutie en digitale revolutie. Elke editie inventariseert de denkbeelden die in technologie zijn ingebakken en verkent samen met kunstenaars, wetenschappers, schrijvers, vernieuwers en vooruitdenkers welke houdbaar zijn voor de toekomst.

Bekijk de hele serie hier.

Het programmabeeld is gemaakt door Artur Denys.

 

 

program.info.closed.title
program.info.closed.description
Deel dit evenement:

Sidney Vollmer

Sidney Vollmer is schrijver en host van de Digitalisme podcast. In zijn boek ON/OFF formuleert hij nieuwe burgerrechten voor de 21ste eeuw. Hij maakt zich hard voor meer kennis bij consumenten, meer inzicht bij overheden en meer ethisch besef bij Big Tech. Ook ontwikkelt hij concepten om meer balans in digitale tijden te krijgen.

Miriam Rasch

Miriam Rasch doet onderzoek bij het Instituut voor Netwerkcultuur en geeft les bij de minor Filosofie in een Postdigitale Wereld aan de Hogeschool van Amsterdam. Zij schreef de essaybundel Zwemmen in de oceaan: berichten uit een postdigitale wereld (2017). Geïnspireerd door schrijvers en filosofen vraagt ze zich af wat het betekent om mens te zijn in een door data geregeerde wereld. Daarnaast schrijft zij essays en recensies, onder meer voor De Groene Amsterdammer, Athenaeum, rekto:verso en De Gids. Sinds 2015 is zij redacteur bij De Nieuwe Garde; een platform voor aanstormende essayisten. Ook won zij de Jan Hanlo Essayprijs Klein voor haar essay Een kleine biologische banaan: fonofilia in 12 scènes.

 

Martijn Catz

Martijn Catz is innovatie strateeg, lid van denktank Future Society NL en bedenker van Human: een armband die dragers offline kan laten gaan. Hij werkte bij een app-development agency en weet als ervaringsdeskundige dat de tech-industrie ons actief verslaafd maakt. Geïnspireerd door Tristan Harris is hij initiatiefnemer van Humane Tech Amsterdam.

Lilian Stolk (moderator)

Lilian Stolk onderzoekt waarom onze taal steeds beeldender wordt en is Nederlands’ eerste emoji-expert. Met haar achtergrond als historicus en kunstenaar bekijkt ze de nieuwe beeldtaal zowel vanuit theoretisch als praktisch perspectief. Ze publiceerde haar onderzoek naar emoji in Het zonderwoorden-boek. Daarnaast is ze mede-oprichter van The Hmm (een platform voor hedendaagse beeldcultuur), schrijft ze artikelen en maakt ze geanimeerde .gif stickers en illustraties.