SCHERMTIJD #1: Troeteltech

Manifest voor kalme technologie

SCHERMTIJD #1: Troeteltech

Onze telefoons kapen onze aandacht en beïnvloeden ons gedrag. We willen af van ons obsessieve smartphonegedrag, maar technologie is verweven met ons bestaan en digital detox is geen duurzame oplossing. Hoe ontwerp je menselijke technologie die ons helpt in plaats van overprikkelt? En welke vaardigheden moeten wij leren om beter in balans te zijn met onze apparaten?

Samen met schrijver en host van de Digitalisme podcast Sidney Vollmer, schrijver/filosoof Miriam Rasch en innovatiestrateeg Martijn Catz gaan we in deze eerste editie van SCHERMTIJD aan de slag met deze vragen over technologie. In de komende weken worden gasten en sprekers hier en op Facebook aangekondigd.

Over de serie

De talkshowserie SCHERMTIJD presenteert drie avonden over de co-evolutie van mens en techniek. In tijden van Black Mirroresque doemscenario’s, tech pessimisme en verlangen naar pre-smartphone tijden biedt SCHERMTIJD een optimistischer geluid: hoe zorgen we ervoor dat onze innige band met technologie ons niet verstikt maar juist verder helpt? Wat kunnen we zelf doen voor een bewuster digitaal bestaan, en misschien wel belangrijker: hoe kunnen juist technologie zelf en de ontwikkelaars daarvan onderdeel van de oplossing vormen?

Bekijk de hele serie hier.

Het programmabeeld is gemaakt door Artur Denys.


SCHERMTIJD #1: Troeteltech
Normale prijs: €13
CJP, studenten- of stadspas: €10.50
Kaartje kopen

Deel dit evenement:

Sidney Vollmer

Sidney Vollmer is schrijver en host van de Digitalisme podcast. In zijn boek ON/OFF formuleert hij nieuwe burgerrechten voor de 21ste eeuw. Hij maakt zich hard voor meer kennis bij consumenten, meer inzicht bij overheden en meer ethisch besef bij Big Tech. Ook ontwikkelt hij concepten om meer balans in digitale tijden te krijgen.

Miriam Rasch

Miriam Rasch doet onderzoek bij het Instituut voor Netwerkcultuur en geeft les bij de minor Filosofie in een Postdigitale Wereld aan de Hogeschool van Amsterdam. Zij schreef de essaybundel Zwemmen in de oceaan: berichten uit een postdigitale wereld (2017). Geïnspireerd door schrijvers en filosofen vraagt ze zich af wat het betekent om mens te zijn in een door data geregeerde wereld. Daarnaast schrijft zij essays en recensies, onder meer voor De Groene Amsterdammer, Athenaeum, rekto:verso en De Gids. Sinds 2015 is zij redacteur bij De Nieuwe Garde; een platform voor aanstormende essayisten. Ook won zij de Jan Hanlo Essayprijs Klein voor haar essay Een kleine biologische banaan: fonofilia in 12 scènes.

 

Martijn Catz

Martijn Catz is innovatie strateeg, lid van denktank Future Society NL en bedenker van Human: een armband die dragers offline kan laten gaan. Hij werkte bij een app-development agency en weet als ervaringsdeskundige dat de tech-industrie ons actief verslaafd maakt. Geïnspireerd door Tristan Harris is hij initiatiefnemer van Humane Tech Amsterdam.

Kaartje kopen