SCHERMTIJD #2: Smartphone romantiek

Liefde & sex in digitale tijden

SCHERMTIJD #2: Smartphone romantiek

 

Digitale technologie verandert niet alleen onze relaties, maar ook ons begrip van wat een relatie, vriendschap, of seks überhaupt is. Wordt er door datingapps minder geflirt in het echt? Hoe vullen digitale en analoge romantiek elkaar het beste aan? Hoe wordt je smartphone niet vijand maar bondgenoot in de liefde?

Links, rechts, links, links, links, rechts. Je beeldscherm licht op, je hart maakt een sprong. Dankzij apps als Tinder, Grindr en Happn is het makkelijker dan ooit om te daten. Met één swipe hebben we oneindig veel potentiële partners binnen handbereik. Voor een nacht, een maand of een heel leven.

Het eindeloze aanbod zou ons kieskeurig en oppervlakkig maken. Tegelijkertijd kan een onverwachte match de wildste fantasieën losmaken. We leiden aan Tinder-moeheid maar willen ook niet zonder. Het blijft te leuk om even je marktwaarde testen. Of om te flirten buiten je eigen filterbubbel. Door onze smartphone en de wereld daarachter komen we in aanraking met nieuwe vormen van seks: hoe opwindend zijn de perzik en aubergine? En waar kan je de touch functie van je telefoon nog meer voor gebruiken?

Een avond voor de stiekeme sexters en kille ghosters, voor de doorgewinterde rechts-swipers en de samen-bij-kaarslicht-dating-app-verwijderaars.

Vlogger Linda de Munck heeft als doel om taboes openhartig bespreekbaar te maken, zowel online als offline. Hoofdredacteur van Next Nature Network Ruben Baart over de verbeelding van toekomstige (dating) apps. Sophie Ousri komt zingen, haar video met ‘Ze is single (Het Tinderlied)’ ging viral. Cultureel antropoloog Jitse Schuurmans deed onderzoek naar digitale datecultuur. En Mark Traa, de man achter het populaire Instagram account ‘Liefde van toen’.

Over de serie

Na de vierde industriële revolutie zijn we aanbeland in de Schermtijd. De uren die we met ons scherm doorbrengen hebben ingrijpende gevolgen voor ons mens-zijn. De smartphone is degene die ons troost, opwindt, kalmeert, en in slaap wiegt. Wat betekent het goede leven in een tijdperk waarin je identiteit, denkwijze en relaties gevormd worden door digitale technologie?

Deze talkshowserie is niet voor technofoben met een nostalgisch verlangen naar de Nokia 3310. Te midden van Black Mirroresque doemscenario’s en tech pessimisme presenteert SCHERMTIJD een optimistischer geluid: technologie is het probleem maar óók de oplossing. Hoe zorgen we ervoor dat de innige band met onze apparaten ons niet verstikt maar juist verder helpt? Wat kunnen we zelf doen voor een bewuster digitaal bestaan, en misschien wel belangrijker: hoe dragen technologie en diens ontwikkelaars daaraan bij?

SCHERMTIJD presenteert drie avonden over trage evolutie en digitale revolutie. Elke editie inventariseert de denkbeelden die in technologie zijn ingebakken en verkent samen met kunstenaars, wetenschappers, schrijvers, vernieuwers en vooruitdenkers welke houdbaar zijn voor de toekomst.

Bekijk de hele serie hier.

Het programmabeeld is gemaakt door Artur Denys.

program.info.closed.title
program.info.closed.description
Deel dit evenement:

ONZE GASTEN

Hieronder vind je meer informatie over de sprekers.

Linda de Munck

Linda de Munck is een 23-jarige vlogger uit Haarlem. Sinds 2010 heeft ze haar eigen YouTube-kanaal waar ze openhartig praat over seksualiteit en alles wat daarbij komt kijken. Zo vlogt ze over masturberen, porno kijken, haar biseksualiteit en geeft ze sekstips. Haar doel is om taboes bespreekbaar te maken, zowel online als offline.

Jitse Schuurmans

Jitse Schuurmans is cultureel antropoloog. Voor zijn promotie deed hij onderzoek naar datecultuur van jongvolwassenen. Een centrale vraag in zijn werk is hoe technologische innovaties, zoals dating applicaties, de datecultuur verandert.

Mark Traa

Mark Traa is de man achter het populaire Instagram account Liefde van toen. Daarop verzamelt hij contactadvertenties uit Nederlandse kranten tussen 1840 en 1940. Ook is hij redacteur van Quest en auteur van het boek Steeds blijf ik u beminnen (2017), een ontroerende verzameling liefdesoproepen uit vervlogen tijden

 

 

Ruben Baart

Ruben Baart is hoofdredacteur van Next Nature Network, een futuristen platform dat draait om het idee dat onze technologische omgeving zo complex, alomtegenwoordig, intiem en autonoom wordt dat we deze als een natuur op zich zelf gaan ervaren. Ruben opereert op het snijvlak van kunst, speculatief ontwerp en technologie. Met zijn presentatie zal hij ingaan op de verbeelding van toekomstige (dating) apps.

Sophie Ousri

Sophie Ousri zingt liedjes, maakt parodieën en doet experimenten. Allemaal onder het motto: hoe ongemakkelijker, hoe beter. De videos op haar YouTube-kanaal worden miljoenen keren bekeken. Haar video ZE IS SINGLE (HET TINDERLIED) ging zelfs viraal. Dit jaar werd ze genomineerd voor drie VEED awards.