Taalkramp: over verboden woorden, nieuwe labels en (on)macht

Taalkramp: over verboden woorden, nieuwe labels en (on)macht

Beste blanke en donkere witte en zwarte, allochtone en autochtone bi-culturele en niet-nieuwe Nederlandse dames en heren reizigers, welkom.

Taal is altijd al onderwerp van taal en woorden altijd al onderwerp van gesprek. Toch groeien de lijsten nieuwe en verboden woorden harder dan ooit. Het huidige woordenaanbod is blijkbaar niet voor iedereen. We zoeken naar nieuwe termen en titels, maken geuzennamen van scheldwoorden en zetten beperkende labels bij het grofvuil. Enerzijds wordt de vraag om gevoeliger of bewuster met taal om te gaan weggehoond, aan de andere kant lijkt de focus erg te liggen op foute woorden en wie praat en minder op wat er gezegd wordt.

Houd jij het nog bij? Vind je het overdreven politieke correctheid? Of voel je je eindelijk aangesproken? Heeft woorden verbieden zin? Verandert er echt iets, als we elkaar anders noemen? Kunnen woorden meer zijn dan een neutraal medium? En hoe voorkomen we dat we door taalkramp humor kwijtraken?

Vanavond doen we een stap terug. Zonder elkaar uit te maken voor cis-sexist of Gütmensch bevragen we de onderliggende aannames over taal. Met beschouwers, taalkunstenaars en activisten kijken we naar de werking en impact van taal in het algemeen en naar de polarisatie van de huidige discussies over racisme en seksualiteit.

Je gaat naar huis met beter inzicht in hoe bepaalde woordkeuzes je eigen denken onbewust beïnvloeden, hoe taal een daad is én een politieke keuze.

Met transcultureel psychiater Glenn Helberg, sociaal wetenschapper Linda Duits, schrijver, opiniemaker en termbedenker Stella Bergsma en voorzitter Julia Ploum.

 

Dit programma is afgelast
Klik hier als je al een kaartje had gekocht. Dan storten we het bedrag terug op je rekening.
Deel dit evenement:

Gasten

Glenn Helberg

fotograaf John Samsom

Glenn Helberg is gespecialiseerd in kinder- en jeugdpsychiatrie en psychiatrie van niet-westerse culturen. Tevens is hij voorzitter van het Overleg Orgaan Caribische Nederlanders (OCAN), lid van de Raad van Advies van het College voor de Rechten van de Mens en lid van de Adviesraad Diversiteit en Integratie (ADI) in Amsterdam. Hij geeft veel workshops en colleges over (seksuele) diversiteit, culturele psychiatrie, racisme, vaderschap en criminaliteit. Hij is Ridder in de Orde van Oranje Nassau, was in 2017 lijstduwer van Artikel 1 en afgelopen seizoen bij Zomergasten. Vanavond spreekt hij in het panel over de invloed van taal op het individu en de affectieve relatie met woorden.

 

 

 

 

 

Linda Duits

Linda Duits is sociaalwetenschapper gespecialiseerd in populaire cultuur, in het bijzonder op het gebied van gender en seksualiteit. Ze schrijft o.a. voor Brainwash en Folia, en heeft twee boeken op haar naam staan: Meisjes Kijken (samen met Pedro de Bruyckere) en Dolle Mythes.
Linda Duits zal de avond inleiden met een mini-college over performatieve taal en wat dat te maken heeft met gender als construct.

‘Taal is productief: het brengt dingen voort. Wie zegt ‘deze vergadering is hierbij geopend’, opent daarmee de vergadering. Niet iedereen die taal gebruikt heeft de macht dat te doen.’

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stella Bergsma

Stella Bergsma is schrijfster, opiniemaaktster, frontvrouw van de band Einsteinbarbie en bedenker van de term ‘sletvrees’. In 2014 verscheen haar dichtbundel Cupcakes, in 2015 vertaalde ze de gedichten van Charles Bukowski en in 2016 verscheen haar debuutroman Pussy Album. Ze schrijft voor onder andere de Volkskrant, HP/DeTijd en Vrij Nederland columns over woorden, seks en andere ongemakkelijke zaken. Stella laat ons taal als bombardement en als streling voelen. Zonder blad voor haar mond.

 

 

 

 

 

 

Julia Ploum (voorzitter)

Julia Ploum studeerde geschiedenis en filosofie en maakt programma’s bij De Nieuwe Liefde en de Rode Hoed. Ze werkte onder meer aan De Grote Inhaalslag, Vrouwenlogica en momenteel aan Skin Deep: een verdiepende talkshow over zwart en wit. Haar programma’s gaan over zingeving, feminisme en diversiteit.