De Toekomst van Herdenken – welke verhalen nemen we mee?

De Toekomst van Herdenken – welke verhalen nemen we mee?

Hoe herdenkt Nederland over vijftig jaar? Staan we nog stil bij de Tweede Wereldoorlog, het slavernijverleden en de Indië-bezetting en hoe? Met persoonlijke verhalen, gevestigde stemmen en niet-institutioneel geheugen onderzoeken we de toekomst van herdenken.

Over de invulling van tradities discussiëren we volop. Is herdenken verbonden aan je identiteit? Is er een ‘beperkte hoeveelheid’ herdenken? Zijn verschillende verhalen met elkaar in competitie? Hoe geven we ruimte aan voorheen onderdrukte verhalen, zoals die van slachtoffers van het Nederlandse koloniale regime? Hoe blijft het verleden herdenken relevant?

De voorzitters van de officiële herdenkingen – Job Cohen, Urwin Vyent en John Sijmonsbergen, ontmoeten vernieuwende verhalenvertellers. Conservator Imara Limon werpt een nieuwe blik op oude museumcollecties, muzikant Robin Block verwerkt Indische en Indonesische verhalen in spoken word en theatermaker Jaïr Stranders organiseert Theater Na de Dam. Onderzoeker David Duindam vertelt over pijnlijke geschiedenis, herinneringscultuur en erfgoed. Makers van projecten Nancy Jouwe van Mapping Slavery, Anat Harel van Digitaal Joods Monument en Minka Bos van Oorlog in Mijn Buurt presenteren zichzelf en hun dilemma’s, waar we met het publiek over praten.

Wie, wat en hoe we herdenken is al lang niet meer vanzelfsprekend. Hoe gaan we om met onze geschiedenis? Bij gebrek aan ooggetuigen – welke verhalen nemen we mee de toekomst in? Vanavond maken we kennis met nieuwe en overstijgende verhalen en ontwerpen voor herdenken en herinneringen in Nederland.

Programmabeeld door Maisie Blaise Duncan-Antoine

Dit programma is afgelast
Klik hier als je al een kaartje had gekocht. Dan storten we het bedrag terug op je rekening.
Deel dit evenement:

gasten

.

Job Cohen

Oud-burgemeester van Amsterdam Job Cohen is voorzitter van het Amsterdams 4 en 5 mei Comité. ‘De oorlog herdenken en de vrijheid vieren … dat is wat het Amsterdamse Comité voor ogen staat. Makkelijk is dat niet, want de oorlog is voor ons, gelukkig maar, steeds verder weg. En vrijheid is als zuurstof: pas als die er niet is, merk je hoe belangrijk dat is.’

Urwin Vyent

Urwin Vyent is waarnemend directeur van het NiNsee. Hij maakt sinds 2010 tot heden deel uit van het Dagelijks Bestuur van het stadsdeel Amsterdam Zuidoost en is verantwoordelijk geweest voor de portefeuilles Economie, Kunst & Cultuur, Marktbeheer, Milieu en water, Reiniging, Zorg & Maatschappelijke Dienstverlening (inl. WMO). Tot 2010 was hij directeur van Podium Kwakoe. Eerder was Urwin adviseur binnen het NiNsee in het kader van de 1 juli Herdenking, de Keti Koti maand en het Keti Koti festival.

Jaïr Stranders

Jaïr Stranders is opgeleid als theatermaker/docent en studeerde daarna filosofie aan de UvA. Naast zijn werkzaamheden als docent aan Hogescholen voor de Kunsten is hij mede-initiatiefnemer van Theater Na de Dam, dat sinds de eerste editie op 4 mei 2010 inmiddels een landelijke manifestatie is geworden.

Imara Limon

Foto door Renata Chede.

Imara Limon is conservator bij het Amsterdam Museum. Zij werkte aan de tentoonstellingen Zwart Amsterdam (2016), Zwart & Revolutionair (2017) van The Black Archives, en ontwikkelde het programma New Narratives, waarbij gast-rondleiders vanuit diverse perspectieven opnieuw kijken naar museumcollecties. Limon is adviseur bij het Mondriaan Fonds en het Amsterdams Fonds voor de Kunst, bestuurslid van Kunsten ’92 en winnaar van de Museumtalentprijs 2017.

David Duindam

David Duindam is docent en onderzoeker herinneringscultuur en erfgoed aan de UvA. Voor zijn proefschrift over de Hollandsche Schouwburg als plek van herinnering onderzocht hij de vroege getto-herdenkingen en Jom Hasjoa in Nederland. Momenteel doet hij onderzoek naar hoe musea in toenemende mate aandacht aan het slavernijverleden besteden. Vanavond zal hij dieper ingaan op het verschil tussen formele herdenkingen, die volgens hem niet per se gebaat zijn bij een opgelegde inclusiviteit, en andere herinneringspraktijken, zoals het project Open Joodse Huizen, dat wordt gekarakteriseerd door zijn openheid en betrokkenheid van lokale bewoners.

 

 

 

Robin Block

Robin Block is tekstschrijver, singer-songwriter en theatermaker. Hij laat zich in zijn werk onder meer inspireren door zijn Indische roots. Hij verzorgde eerder poëtische reflecties en muziek bij programma’s van het Indisch Herinneringscentrum en verschillende herdenkingen. Daarbij wil hij de mensen achter de historische gebeurtenissen een gezicht geven en hun persoonlijke verhalen voelbaar maken. Zo hoopt hij een verbinding te maken tussen de verschillende generaties (1e, 2e, 3e) en zoekt hij naar nieuwe vertelvormen die ook de huidige generatie aanspreken.

 

John Sijmonsbergen

John Sijmonsbergen studeerde geschiedenis aan de UvA. Als adjunct-directeur van het Nationaal Museum van Wereldculturen (Tropenmuseum, Museum Volkenkunde, Afrikamuseum en het Wereldmuseum) is hij nauw betrokken bij vraagstukken over gedeelde geschiedenis en koloniaal erfgoed. Als vice-voorzitter van de Nationale Herdenking 15 Augustus zet hij zich in voor de verjonging en verbreding van herdenkingen in het algemeen en die van de Tweede Wereldoorlog in Azië in het bijzonder.

 

 

Nancy Jouwe

Nancy Jouwe is freelance onderzoeker, docent, publicist, curator en moderator. Haar interesse ligt op het snijvlak van mensenrechten, gender, geschiedenis en kunst, cultuur en erfgoed.  Als publicist bracht ze publicaties uit over zwart feminisme, postkoloniale gemeenschappen in Nederland, slavernijgeschiedenis en intersectionaliteit. Ze doceert aan diverse onderwijsinstituten en is projectleider bij Mapping Slavery aan de VU.

 

 

Minka Bos

Foto door Caro Bonink.

Minka Bos is oprichter van In mijn Buurt. Dit project organiseert ontmoetingen tussen oud en jong en leert kinderen het persoonlijke verhaal van een oudere door te vertellen; met als doel begrip voor de ander te creëren en vooroordelen te doorbreken. Tijdens alle ontmoetingen interviewen de kinderen de ouderen over een deel van de hedendaagse Nederlandse geschiedenis zoals de Tweede Wereldoorlog, koloniaal verleden en arbeidsmigratie.

 

 

Sophie Derkzen (moderator)

Sophie Derkzen was als politiek en binnenlandredacteur verbonden aan Vrij Nederland en werkte in 2013 als gastredacteur voor Die Zeit. Recentelijk werkte ze als politiek analist op de Nederlandse Ambassade in Berlijn en specialiseerde ze zich verder in Duitse en internationale politiek. Als moderator leidde ze tal van debatten over heikele kwesties in politiek en samenleving, maar ook in de wereld van de schone kunsten.

Anat Harel

Anat Harel studeerde religiewetenschap aan Universiteit Leiden en werkt als Manager Collecties en Kennis van het Joods Cultureel Kwartier. Ze was redacteur en coördinator van het digitaal Joods Monument, een website en community waar de Nederlandse slachtoffers van de Holocaust worden herdacht, en projectleider van het landelijke project Open Joodse Huizen (sinds 2012), waarin huidige bewoners en buurtgenoten rond 4 mei stil staan bij levensgeschiedenissen van joodse families uit hun woonplaats. Ze houdt zich momenteel onder meer bezig met de toekomst van het herdenken in het Nationaal Holocaust Museum.