Tot de laatste snik vitaal? Over kwetsbaar ouder worden

Tot de laatste snik vitaal? Over kwetsbaar ouder worden

We worden steeds ouder. Medische en technologische vooruitgang zorgen ervoor dat we nog tot op hoge leeftijd midden in het leven kunnen staan. Met een beetje goede wil leeft iedereen lang en gelukkig met een e-bike en een kunstklep. Maar al die nieuwe mogelijkheden brengen ook nieuwe problemen met zich mee. Want is er nog plaats voor gebrek, verlies en afhankelijkheid in het denken over ouder worden? Of moet iedereen tot de laatste snik vitaal en vrolijk zijn?

Tijdens deze avond gaan Marli Huijer (filosoof en arts), Cees Hertogh (specialist ouderengeneeskunde en ethicus) en Kader Abdolah (schrijver) in debat over de spanning tussen het dominante beeld van de hyper-vitale ouderen versus de acceptatie van menselijke gebreken.

Cees Hertogh waarschuwt voor de eenzijdige nadruk op de hoogopgeleide, fitte, energieke ouderen. Dit perspectief domineert zowel de politieke als de wetenschappelijke agenda. Maar tellen mensen die niet aan het ideaalbeeld voldoen nog wel mee? Wat verliezen we, als succesvol oud worden de enige optie lijkt? Is de volgende stap dan nog één grote hink-stap-sprong naar het ‘voltooid leven’?

Marli Huijer stelt daartegenover dat een nadruk op kwetsbaarheid niet per se ruimte biedt voor meer nuance. Was spreken over ziekte vroeger een taboe, nu is de eigen kwaal steeds vaker hoofdmoot van het – soms publieke – gesprek. De boodschap aan de buitenwereld: kijk mij eens dapper ziek zijn!

Kader Abdolah zag na vijftien jaar zijn oude, aan dementie lijdende moeder weer terug. In Het Gordijn schrijft hij over de kwetsbaarheid van de ouderdom en de langzaam vervagende scheidslijn tussen werkelijkheid en fictie. Zit onze beperkte westerse blik, die vooral gericht is op vitaliteit, ons in de weg in de omgang met ouderen?

De sprekers gaan met elkaar en de zaal in gesprek onder leiding van Peter Henk Steenhuis (filosofieredacteur bij Trouw). We buigen ons over de vraag: hoe verhoudt een ouderdom met beperkingen en toenemende afhankelijkheid zich tot ons streven naar zin en betekenis?

Dit programma is onderdeel van een reeks medisch-ethische debatten, georganiseerd door Trouw in samenwerking met VUmc en AMC.

Deel dit evenement:

Gasten

Cees Hertogh

Cees Hertogh is hoogleraar ouderengeneeskunde en ethiek van de zorg aan het VU Medisch Centrum Amsterdam. Hij is tevens programmaleider van het onderzoeksprogramma Aging & Later Life van het Amsterdam Public Health Institute van VUmc en AMC.

 

 

 

 

 

 

 

 

Marli Huijer

Foto door Vera Lebens.

Marli Huijer is hoogleraar publieksfilosofie aan de Erasmus Universiteit van Rotterdam. Huijer is opgeleid tot huisarts en filosoof en was van 2015 tot 2017 de Denker des Vaderlands.

 

 

 

 

 

 

Kader Abdollah

Foto door Yvette Wolterinck

Kader Abdolah is een Perzisch-Nederlandse schrijver. In 2017 verscheen Het Gordijn, waarin de schrijver na vijftien jaar zijn oude, dementerende moeder weer ziet. In Het Gordijn schrijft hij over de kwetsbaarheid van de ouderdom en de langzaam vervagende scheidslijn tussen werkelijkheid en fictie.

 

 

 

 

 

 

 

Peter Henk Steenhuis

Peter Henk Steenhuis is journalist en filosofieredacteur bij Dagblad Trouw.