UP! Talkshow #14: Wonen in Amsterdam als je ouder wordt

UP! Talkshow #14: Wonen in Amsterdam als je ouder wordt

Wonen in Amsterdam kan een serieus probleem zijn als je ouder wordt. Je wil misschien wel verhuizen. Er zijn allerlei scenario’s denkbaar, maar ook weinig woningen beschikbaar. Waar moet je zoeken? En wanneer hak je dan die knoop van verhuizen door? Vanavond nemen we een
aantal mogelijkheden onder de loep. Er is misschien meer mogelijk dan je denkt.

 

Blijf zitten waar je zit

 

Bob Rebel

Bob Rebel, oprichter van Behouden Huis

Je huis verkopen en er toch levenslang in blijven wonen? Het kan.

“Dit is iets voor mijn moeder!” dacht één van de oprichters van Behouden Huis, de organisatie die oudere Amsterdammers de mogelijkheid biedt om hun financiële armslag te vergroten met vermogen uit hun huis.  Presentator Hadassah de Boer gaat met Bob Rebel in gesprek over de voor- en nadelen.

 

LIFE: gedeelde zorg in de Houthavens

 

Erwin Drenth

Erwin Drenth, Director Dutch Healthcare Investments at Bouwinvest Real Estate Investors

Er is een groeiende groep mensen die graag samen met anderen onder een dak oud wil worden. Nieuwbouwproject LIFE in de Houthavens speelt in op deze gedachte. Op je zelf wonen maar wel degelijk met oog voor elkaar, ongeacht leefstijl, geaardheid of culturele achtergrond. Is het in tolerant Amsterdam nodig om dat zo expliciet te stellen? “Ja, er zijn duidelijke signalen van wel.”, zegt Erwin Drenth, “Wij willen een omgeving creëren die veiligheid biedt en waar je er voor elkaar bent.”

Alles is er – inclusief zorg en horeca – en je kunt er met een beetje geluk blijven wonen tot je dood. Maar je moet wel het samen organiseren. Hoe dan?

Tosca Niterink

 

Tosca Niterink ©Ruud Pos

Tosca Niterink kreeg grote bekendheid als Thea in de televisie-hit Theo & Thea. Voor NRC Handelsblad schreef zij populaire columns over haar moeder die ‘kleinschalig woonde achter een cijferslot’ De columns leidden tot een bestseller: De Vergeetclub. Tosca zal er over vertellen en er vooral uit voorlezen.

De pers over De Vergeetclub:
‘Hilarisch (…) ontzettend veel aandoenlijke momenten’. (Jeroen Pauw)
‘Een grappig boek.’ (Het Parool)
‘Hilarische conversaties, ontroerende anekdotes, Niterink tekent ze allemaal op in kleine, delicate verhaaltjes (…) Een even grappig als ontroerend boek.’ (De Telegraaf)

En de hit van het afgelopen seizoen is op velerlei verzoek ook weer van de partij: Seniorenpopkoor Lust for Life.

Dit programma komt tot stand in samenwerking met www.upinnederland.nl

Over UP! Een nieuwe kijk op ouder worden

Ouder worden we allemaal, elke dag weer. Toch roept het woord ‘oud’ vaak heftige reacties op. Je haast je immers vaak om te benoemen hoe jong je je voelt. Wij van UP! denken dat elke leeftijd waarde heeft. UP! gelooft in persoonlijke groei, tot de laatste snik. Blijf bewegen, blijf groeien, blijf je verbazen, tot het stopt.

Door middel van events (talkshows, festivals en thematische gesprekken in de wijk) wil UP! ouderen op een persoonlijke, realistische manier met elkaar in gesprek brengen over belangrijke en zingevende thema’s die ertoe doen als je ouder wordt, zoals rouw, spijt en intimiteit.

 

program.info.closed.title
program.info.closed.description
Deel dit evenement: