UP! Talkshow: Moeilijke gesprekken

UP! Talkshow: Moeilijke gesprekken

Wie kent het niet, de spanning tijdens een moeilijk gesprek. Zo vlak voor het kerstdiner zitten we allemaal in de gevarenzone. Ieder van ons weet dat ingewikkelde thema’s – hoe risicovol voor sfeer ook – soms toch besproken moeten worden. Mantelzorg, uitvaart, kinderen en kleinkinderen. Hoe pak je dat aan?

Je hebt hele gesprekken in je eentje en vermoedt dat de ander niet weet hoe jij in het leven staat. Je kwetsbaar opstellen biedt vaak ruimte. Maar hoe pak je dat aan met díe mensen met wie je al jaren in bepaalde patronen zit? Hoe praat je met vrienden, over je alleen voelen, over tekortschieten en geen energie hebben, afhankelijk zijn maar dat niet willen toegeven.

Hadassah de Boer. Foto door Thirza Schaap

We kennen het allemaal. Bij UP! hebben we het erover.

We spreken met Else-Marie van den Eerenbeemt (foto boven), familietherapeut, publicist en onderzoeker op het gebied van ouder-kind relaties.

Paul Sträter is 72 en werkt nog steeds met liefde. Hij was jarenlang directieraadslid van onder andere het Amphia Ziekenhuis in Breda, werkte als leiderschapscoach en werkt nu als conflictcoach. Hij werkt veel met oudere cliënten die niet zelden worstelen met het voeren van moeilijke gesprekken. Hoe blijf je leider van je eigen leven? Hoe bevrijd je je uit een situatie waarin je niet kan of wil of durft te praten? Paul biedt daar een vrijplaats voor.

Marleen Stoltz 54 , is programmamaker, stond 25 jaar op het toneel en heeft tegenwoordig een praktijk voor Integratieve Therapie. Haar moeder stond haar na geboorte af en zweeg 50 jaar over het feit dat ze een kind had. Tegen iedereen. Marleen vertelt wat de gevolgen waren van het niet aangaan dit gesprek. Voor haar moeder, voor haarzelf en voor een heleboel mensen in hun kielzog. Want wat werd er veel gepraat, maar  het gesprek waar het echt om ging werd nooit gevoerd.

Bij UP! hebben we elke maand  één van de kandidaten van The Voice Senior live on stage!
Vanavond is dat Guido Lamm. Hij zong in de eerste aflevering een prachtige vertolking van Ramses Shaffy’s ‘Laat me’.

Presentatie door Hadassah de Boer.

 

program.info.closed.title
program.info.closed.description
Deel dit evenement:

Over UP!

Een nieuwe kijk op ouder worden

UP! gelooft in persoonlijke groei, tot de laatste snik. Blijf bewegen, blijf groeien, blijf je verbazen, tot het stopt.

Door middel van events (talkshows, festivals en thematische gesprekken in de wijk) wil UP! ouderen op een persoonlijke, realistische manier met elkaar in gesprek brengen over belangrijke en zingevende thema’s die ertoe doen als je ouder wordt, zoals rouw, spijt en intimiteit.

Verlies

Als je ouder wordt is verlies onlosmakelijk met je leven verbonden. Verlies van werk, van gezondheid en van je dierbaren. Hoe beter je dit onder ogen kan zien, hoe veerkrachtiger je in het leven staat en er kan zijn voor jezelf en anderen. Eenzaamheid kan je maar beter voorkomen.

Inspiratie

Ouder worden we allemaal, elke dag weer. Toch roept het woord ‘oud’ vaak heftige reacties op. Je haast je immers vaak om te benoemen hoe jong je je voelt. Wij van UP! denken dat elke leeftijd waarde heeft.

UP! biedt inspiratie rond het thema ouder worden, een frisse blik, ruimte voor scherpe randjes en veel moois. Elke UP! talkshow heeft een eigen invalshoek. Bekende en onbekende gasten vertellen hoe zij het avontuur van ‘ouder worden’ aanpakken. UP! toont initiatieven in de stad en er is altijd een flinke portie cultuur.

Bekijk het programma voor de hele UP! serie hier

www.upinnederland.nl