UP! Talkshow: In verbinding

UP! Talkshow: In verbinding

‘Er is niks mis met oud worden’, zegt Hedy d’Ancona. Zo is het maar net. Hedy – nauw betrokken bij UP! – gaat in gesprek met presentator Froukje Jansen en opent hiermee een seizoen van talkshows rond ouder worden.

We trappen af met het thema vriendschap. Hoe belangrijk is vriendschap als je ouder wordt? Met wie deel je betekenisvolle verhalen? Wat te doen als je dat juist mist?

Dingen samen doen, elkaars levensverhaal kennen, er zijn als het nodig is. In een tijd waarin je veel zelf moet oplossen, is een netwerk van mensen belangrijker dan ooit. Dat is precies waar Anja Machielse al jaren onderzoek naar doet en over komt praten. ‘Wij mensen zijn sociale wezens’, zegt Anja. ‘We hebben het gewoon nodig om samen op te trekken, gezien en gehoord te worden én een beroep op elkaar te kunnen doen.’

UP! laat zien dat er allerlei (vrienden)netwerken zijn in de stad. In verschillende wijken in Amsterdam start OBA Maatje: een soort boekenclub voor twee. Babette Roelandschap van de OBA vertelt er meer over.

InMyBackyard.nl koppelt jonge statushouders aan een Amsterdamse ‘oma of opa’. Het project vormt ook buurtgroepen waarin Amsterdammers en vluchtelingen samenkomen, af en toe iets ondernemen en elkaar leren kennen. Zo ontstaan bijzondere vriendschappen tussen oudere en nieuwe bewoners. Initiatiefnemer Lian Priemus vertelt over hun ervaringen.

Journalist en promovendus aan de UvA Jitse Schuurmans vertelt hoe je de nieuwe online wereld kan inzetten voor contact en ontmoeting.

Ineke Hurkmans van Jump Movement vertelt over de Follow UP! workshop rond het thema Vriendschap volgende week in de OBA Roelof Hartplein. (maandagochtend 16 oktober 9.30 – 11.30 uur deelname is gratis).

Gospelkoor Deliverance bezingt tussen de bedrijven door vriendschap in alle toonaarden.

Kortom, een volle en feestelijke 1e editie! Froukje Jansen leidt ons enthousiast langs alle gasten en initiatieven en je kan volop reageren op wat er op het podium gebeurt.

UP! Een nieuwe kijk op ouder worden

Ouder worden we allemaal, elke dag weer. Toch roept het woord ‘oud’ vaak heftige reacties op. Je haast je immers vaak om te benoemen hoe jong je je voelt. Wij van UP! denken dat elke leeftijd waarde heeft.

Mensen om je heen

Ieder mens heeft het nodig: een reden om je bed uit te komen, nieuwsgierig te blijven en mensen om je heen die zich om jou bekommeren. Vandaag de dag is het misschien wel belangrijker dan ooit om oog te hebben voor elkaar.

Inspiratie

UP! biedt inspiratie rond het thema ouder worden, een frisse blik, ruimte voor scherpe randjes en veel moois. Elke UP! talkshow heeft een eigen invalshoek. Bekende en onbekende gasten vertellen hoe zij het avontuur van ‘ouder worden’ aanpakken. UP! toont initiatieven in de stad en er is altijd een flinke portie cultuur. Meer informatie vind je op de website en de Facebookpagina van UP!

 

foto door: Lonneke Stulen

program.info.closed.title
program.info.closed.description
Deel dit evenement: