UP! Talkshow: Zelfbeeld & Beeldvorming

UP! Talkshow: Zelfbeeld & Beeldvorming

Hedy d’Ancona door Koos Breukel

Als je ouder wordt, ga je gewoon door met wat je je hele leven al doet: worden wie je bent. Maar ergens schuurt het. Je wordt geconfronteerd met je zelfbeeld maar ook met beeldvorming in de buitenwereld, die meestal staat afgestemd op jong (willen) zijn. Hoe ga je daar mee om?

Daarover praten we met Hedy d’Ancona (80) en acteur Kees Hulst (65). In zijn rol als Hendrik Groen wordt Kees benoemd als ‘symbool voor nieuwe generatie ouderen’. In Het Parool zegt hij: ‘Ik vind Hendrik Groen natuurlijk oud, maar mezelf nog lang niet. Als ik Groen speel, beweeg ik me langzaam en stram, en zelf huppel en spring ik er nog op los. Maar anderen zien mij natuurlijk wél als oudere man. Dat is gewoon een feit.’ Over de serie Het geheime dagboek van Hendrik Groen: ‘Dit clubje vrienden heeft weinig gemeen met de ouderen van nu. Eigenlijk zijn het een soort pre-babyboomers. Mensen waarin de opstand een beetje smeult. De echte revolutie moet nog volgen.’

Hanne Laceulle (42) promoveerde op dit onderwerp. Lees hier haar artikel in De Volkskrant: Een leven lang ‘worden wie je bent’, da’s pas hip.

In de zomer raken Gertrude Klinkhamer en Joke Roeleveld (68 en 73) in gesprek over hoe zij oud willen worden. Dit is het begin van een briefwisseling opgenomen in een zeer lezenswaardig boek over de zoektocht op de weg die onverstoorbaar leidt naar het einde van het leven. Hoe ben en wordt je Mooi Oud? De auteurs zijn te gast en het boek Mooi oud zijn, mooi oud worden is ter plekke te koop.

Foto door Thirza Schaap

De presentatie is in handen van Hadassah de Boer. Deze eerste talkshow heeft ze meteen een mooie uitdaging: ze interviewt haar moeder Hedy d’Ancona!

Academie Artemis vroeg de eindexamenstudenten: Maak een campagne voor ouderen in 2030. De twee besten presenteren hun werk bij ons.

Jorinde Baks ontwierp een concept voor Second Love. Want, zegt zij: ‘Lust gaat niet met pensioen.’

Een uitvaart in 2030? Marloes van Drunen ontwierp een Festivaart. De koffietafel 3.0.

‘Mijn droom is dat er van iedere oudere een mooie foto is.’ Fotograaf Arnaud Mooij fotografeerde al Hedy d’Ancona, Huub Oosterhuis en Peter van Straaten. Vanavond heeft hij zijn camera bij zich en zet hij u, als u dat wilt, zo mooi mogelijk op de kiek.

Onze huisband gospelkoor Deliverance zorgt voor een swingende start, drankjes mogen mee de zaal in en je kan volop reageren op wat er op het podium gebeurt.

UP! Een nieuwe kijk op ouder worden

Ouder worden we allemaal, elke dag weer. Toch roept het woord ‘oud’ vaak heftige reacties op. Je haast je immers vaak om te benoemen hoe jong je je voelt. Wij van UP! denken dat elke leeftijd waarde heeft.

Mensen om je heen

Ieder mens heeft het nodig: een reden om je bed uit te komen, nieuwsgierig te blijven en mensen om je heen die zich om jou bekommeren. Vandaag de dag is het misschien wel belangrijker dan ooit om oog te hebben voor elkaar.

Inspiratie

UP! biedt inspiratie rond het thema ouder worden, een frisse blik, ruimte voor scherpe randjes en veel moois. Elke UP! talkshow heeft een eigen invalshoek. Bekende en onbekende gasten vertellen hoe zij het avontuur van ‘ouder worden’ aanpakken. UP! toont initiatieven in de stad en er is altijd een flinke portie cultuur. Meer informatie vind je op de website en de Facebookpagina van UP!

Programmabeeld door Elmer van der Marel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

program.info.closed.title
program.info.closed.description
Deel dit evenement: