UP! Talkshow: Zoals het klokje thuis tikt…

UP! Talkshow: Zoals het klokje thuis tikt…

 

Van drie hoog naar de begane grond, alleen blijven of juist samen wonen, vragen te over. Hoe woon je later?

Met Laurens Ivens, Wethouder Wonen van de Gemeente Amsterdam en Jacques Allegro, oprichter van het allereerste Stadsdorp en grote aanjager en inspirator voor de groei tot 27 stadsdorpen die Amsterdam inmiddels telt.

Toen zijn vrouw Anke Groot geen trappen meer kon lopen, verhuisden cabaretier George Groot en zij naar de Bijlmer. Ze betrokken een seniorenflat, van alle gemakken voorzien. Nadat Anke in 2010 overleed, kon George terug de binnenstad in. Maar hij bleef in de Flat Garstkamp wonen. En tot genoegen. Samen 340 andere senioren, met wie hij stuk voor stuk contact heeft. ‘Ik zit daar goed, en ik ben zo in de stad.’ George Groot was één van de oprichters van cabaretgroep Don Quishocking, waarmee hij grote bekendheid verwierf.


Van Links naar Rechts: Jacques Allegro, The Last Chair, George Groot, Laurens Ivens

Jessie van Vreden en Anke Teunissen vertellen over hun VR-documentaire The Last Chair, over drie Nederlandse ouderen die tot de laatste snik thuis blijven wonen. Met alle ongemakken en vrijheid van dien en soms tegen beter weten in. De documentaire is Engelstalig ingesproken door Rutger Hauer en Derek de Lint. Vanavond kan je de documentaire 360 graden bekijken met een VR-bril.

Bas Liesker van Heren5 Architecten vroeg zich af hoe je gelukkig oud kunt worden in de stad. In zijn onderzoek Stadsveteranen bundelde hij de antwoorden. Wat is de ideale woning? Liesker: ‘Deze generatie wil zelf uitvinden en bepalen hoe zij oud wil worden, dus wat wordt de volgende stap in hun wooncarrière?’.

In het Augustanahof in Bos en Lommer wonen sinds de opening op 1 juli vorig jaar oud en jong bij elkaar. In Amsterdam is het een van de eerste initiatieven op het gebied van generatiewonen. Jaap Beukema (75), maatschappelijk werker en amateur toneelspeler, woont er ook en dat is een groot succes. Hij is bij ons te gast en neemt zijn huisgenoot/buurman Arjan Zwagerman (29) mee. Jaap: ‘Toen ik thuiskwam na een operatie riep Arjan bij de deur al: ‘Jaap, je bent er weer!’ om vervolgens de periode erna de boodschappen voor me te doen. Het is hier heel leuk.’

Presentatie door Hadassah de Boer.

Onze huisband gospelkoor Deliverance zorgt voor een swingende start, drankjes mogen mee de zaal in en je kan volop reageren op wat er op het podium gebeurt.

Houd de website en Facebook van UP! in de gaten voor alle updates!

UP! Een nieuwe kijk op ouder worden

Ouder worden we allemaal, elke dag weer. Toch roept het woord ‘oud’ vaak heftige reacties op. Je haast je immers vaak om te benoemen hoe jong je je voelt. Wij van UP! denken dat elke leeftijd waarde heeft.

Mensen om je heen

Ieder mens heeft het nodig: een reden om je bed uit te komen, nieuwsgierig te blijven en mensen om je heen die zich om jou bekommeren. Vandaag de dag is het misschien wel belangrijker dan ooit om oog te hebben voor elkaar.

Inspiratie

UP! biedt inspiratie rond het thema ouder worden, een frisse blik, ruimte voor scherpe randjes en veel moois. Elke UP! talkshow heeft een eigen invalshoek. Bekende en onbekende gasten vertellen hoe zij het avontuur van ‘ouder worden’ aanpakken. UP! toont initiatieven in de stad en er is altijd een flinke portie cultuur.

 

 

program.info.closed.title
program.info.closed.description
Deel dit evenement: