UP! Talkshow #11: Nu het nog kan

UP! Talkshow #11: Nu het nog kan

Ouder worden betekent ook dat je oog hebt voor de toekomst en wat die voor je in petto kan hebben.  Door daarover na te denken en er over te praten, voorkom je dat je overvallen wordt en onder druk beslissingen moet nemen. Dat is niet alleen heel zwaar voor familie en naasten, maar ook voor de dokter.

Uit onderzoek blijkt dat we meestal meebewegen met wat zich aandient. Ons krachtigste vermogen blijkt ons aanpassingsvermogen. De realiteit is, dat wat we vandaag als toekomst verguizen, morgen toch door ons wordt aanvaard of zelfs omarmd. Hoe oefen je je eigen realiteitsbesef? Hoe neem je verantwoordelijkheid, voor jezelf of een naaste? Wat zijn de vragen die we ons moeten stellen?

Foto door Thirza Schaap.

Er wordt uitgebreid wetenschappelijk onderzoek gedaan naar ouder worden in Amsterdam. Zo ook door de vakgroep Aging & Later Life van Amsterdam UMC. Prof. dr. Cees Hertogh en prof. dr. Bianca Buurman zijn onderzoekers van Amsterdam UMC die samenwerken in het programma Aging & Later Life binnen het onderzoeksinstituut Amsterdam Public Health. Hadassah de Boer gaat met ze in gesprek over hoe lastig we het vinden om écht vooruit te denken en met elkaar in gesprek te gaan.

 

Schrijfster Nelleke Noordervliet vertelt over hoe zij en haar schoonmoeder te laat waren. Toen zowel de vader als de schoonmoeder van Nelleke Noordervliet dement werden, moesten er ineens een hoop beslissingen genomen worden. Eigenlijk was het toen al te laat om dat met hen zelf te doen.

Eline Janssen vertelt over haar ervaringen met buurman Harry (89) die ondanks zijn dementie graag thuis wil blijven wonen en dat voor elkaar krijgt door niet de thuiszorg, maar een vriendinnen club van jonge vrouwen in stelling te brengen. Met succes.

 

De muziek wordt verzorgd door Lust for Life, het eerste Amsterdamse popkoor voor senioren. 40 Vitale ouderen tussen de 70 en 90 jaar zingen de longen uit hun lijf op de muziek van Elvis tot Armin van Buuren. Zingen houdt het hart jong en Lust for Life is daarvan het levende bewijs.

Bekijk alle data van de UP! talkshows hier

Na de talkshow graag doorpraten? Praat mee tijdens één van de tafelgesprekken In je Uppie.

 

 

 


Van links naar rechts: Lust for Life, prof. dr. Cees Hertogh, Nelleke Noordervliet en prof. dr. Bianca Buurman.

 

program.info.closed.title
program.info.closed.description
Deel dit evenement:

Over UP!

Een nieuwe kijk op ouder worden

UP! gelooft in persoonlijke groei, tot de laatste snik. Blijf bewegen, blijf groeien, blijf je verbazen, tot het stopt.

Door middel van events (talkshows, festivals en thematische gesprekken in de wijk) wil UP! ouderen op een persoonlijke, realistische manier met elkaar in gesprek brengen over belangrijke en zingevende thema’s die ertoe doen als je ouder wordt, zoals rouw, spijt en intimiteit.

Verlies

Als je ouder wordt is verlies onlosmakelijk met je leven verbonden. Verlies van werk, van gezondheid en van je dierbaren. Hoe beter je dit onder ogen kan zien, hoe veerkrachtiger je in het leven staat en er kan zijn voor jezelf en anderen. Eenzaamheid kan je maar beter voorkomen.

Inspiratie

Ouder worden we allemaal, elke dag weer. Toch roept het woord ‘oud’ vaak heftige reacties op. Je haast je immers vaak om te benoemen hoe jong je je voelt. Wij van UP! denken dat elke leeftijd waarde heeft.

UP! biedt inspiratie rond het thema ouder worden, een frisse blik, ruimte voor scherpe randjes en veel moois. Elke UP! talkshow heeft een eigen invalshoek. Bekende en onbekende gasten vertellen hoe zij het avontuur van ‘ouder worden’ aanpakken. UP! toont initiatieven in de stad en er is altijd een flinke portie cultuur.

Bekijk het programma voor de hele UP! serie hier

Dit programma komt tot stand in samenwerking met www.upinnederland.nl