Vrijheidsmaaltijd 2017 door Stichting Granate & De Nieuwe Liefde

Vrijheidsmaaltijd 2017 door Stichting Granate & De Nieuwe Liefde

Een nieuwe tijd is onderweg. Grenzen vervagen, kleuren vermengen zich, kaders verkleuren, culturen kruipen in elkaars armen, uiteenlopende gewoontes ontmoeten elkaar,  handen slaan ineen: we komen om te verbinden. Samen in een nieuwe tijd.

Net als de voorafgaande seizoenen, vieren we Bevrijdingsdag met een Vrijheidsmaaltijd. De deelnemers aan deze editie zijn dichters, schrijvers en filmmakers met een niet Nederlandse achtergrond- vooral voormalige vluchtelingen- en een aantal scholieren. Beide groepen hebben de Tweede Wereldoorlog niet meegemaakt maar kunnen nu wel genieten van de vrijheid die de strijders destijds voor hen hebben herwonnen.

Deze vrijheid is geen ongestoord bezit. Zowel de vluchtelingen als de jongeren komen terecht in een wereld die zich langzaam maar zeker om zich heen ontvouwt. Een nieuwe wereld waarin zij samen vorm moeten geven aan het behoud en het voortbestaan van de vrijheid. Vluchtelingen zitten soms nog vast in oude angsten, twijfels en onzekerheden, jongeren worstelen met twijfels en angst voor een ongewisse toekomst. Maar beide staan voor dezelfde vragen: hoe gaan we met elkaar om in deze nieuwe tijd? Hoe gaan we voorkomen dat oorlog uit het verleden een weg naar de toekomst vindt? Hoe geven we uitvoering aan de woorden van Rumi: ‘We komen om te verbinden en niet om uit elkaar te drijven.’

Op 5 mei 2017 zullen dichters en filmmakers met een niet-Nederlandse achtergrond -met name voormalig vluchtelingen- en scholieren meedoen aan dit bijzondere feest. Hoe ervaren ze deze nieuwe tijd? Hoe willen zij voor verbinding zorgen?

Stichting Granate heeft de kunstenaars verzocht deze vragen met nieuw werk te beantwoorden. Op 5 mei horen en zien we het resultaat: beginnende en gevorderde dichters dragen voor, en bekende en minder bekende filmmakers tonen hun nieuwe korte films. K Schipper, stadsdichter van Amsterdam, opent het programma. De Nieuwe Liefde zal geheel versierd worden door voordrachten, filmvertoningen en muziek- en dansoptredens.

 

 

Voor:

Brood met drie soorten verse kruiden-dips

Crudité van bleekselderij, paarse wortel, radijs, gele biet & komkommer

Mooi traditioneel zuur van Amsterdamse ui, augurk & rode paprika met verse dille

Hoofd:

Voorjaarsschotel met nieuwe aardappeltjes, jonge wortel, veldsla, bosui & met kerrie goudbruin gebakken bloemkool
gedresseerd met kervel-vinaigrette en kruim van paarse bloemkool

Frisse compote van rabarber & munt

Taartje van asperge en ei

Na:

Griesmeel met aardbeien, mascarpone-room & geroosterde amandelen

Dit programma is afgelast
Klik hier als je al een kaartje had gekocht. Dan storten we het bedrag terug op je rekening.
Deel dit evenement:

Gasten

K. Schippers

 

K. Schippers is dichter, schrijver, essayist en kunstcriticus. Hij heeft velerlei romans en bundels op zijn naam staan en verschillende tijdschriften opgericht. Momenteel is hij stadsdichter van Amsterdam.

 

 

 

 

 

 

 

 

Nisrine Mbarki

Nisrine Mbarki is dichter, schrijver, vertaler, toneelschrijver en docent. Ze geeft filosofie- en literatuurlessen aan kinderen en publiceerde verschillende verhalen en dichtbundels.

 

 

 

 

 

Aida Rizvic

Aida Rizvic is spoken word artiest, geboren en getogen is in Rotterdam, maar met roots in voormalig Joegoslavië.  Ze schrijft vooral over actuele onderwerpen waar ze mensen bij stil wilt laten staan.

 

 

 

 

 

 

 

Esam Alwasete

Esam Alwasete heeft theater, schilderkunst en muziek gestudeerd aan de Academy of Fine Arts in Baghdad. Momenteel schrijft hij gedichten, schildert hij en geeft hij les aan vluchtelingenkinderen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gershwin Bonevacia

Gershwin Bonevacia is woord-kunstenaar en draagt onder andere voor bij organisaties zoals VPRO en NOS op 3. Begin dit jaar heeft hij zijn eerste dichtbundel uitgebracht.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nafiss Nia

Nafiss Nia is een Iraans-Nederlandse dichter, filmmaker, literair vertaler en cultureel ondernemer. Ze heeft twee Nederlandse bundels en meerdere films op haar naam staan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kia Aziz

Kia Aziz is regisseur en schrijver van Koerdische afkomst. Hij heeft gewerkt en gewoond in Iran, Nederland en Argentinië. Zijn documentaires zijn op diverse internationale filmfestivals vertoond.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Elena Winkel

Elena Winkel is een visuele kunstenaar, animator en modelmaker van Mexicaanse afkomst. Ze houdt zich graag bezig met compositie, iets wat goed van pas komt bij het maken van sets en props.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rosh Abdelfatah

Rosh Abdelfatah is een Koerdisch-Syrische vluchteling en maakt freelance producties voor diverse Arabische zenders. Daarnaast werkt hij als autonoom filmmaker en kunstenaar.

 

Wesam Kareem

Wesam Kareem is documentairemaker, regisseur en cameraman van Libanese afkomst. Met zijn documentaire ‘Nederlandse Bergen’ heeft hij meegedaan aan het Arab Film Festival in 2004.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Babak Nikram en Amy de la Haye

Babak Nikram en Amy de la Haye zullen samen een film vertonen. De Perzische Babak is in 1994 naar Nederland gevlucht en werkt als scheikundige. Amy is coördinator bij Juridische Zaken en zet zich graag in voor maatschappelijke projecten en culturele diversiteit. Samen houden zij zich bezig met film, video en poëzie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mira Alfaris, Basel Kurdi en Hermine Schneider

Mira Alfaris studeerde zang aan het conser-vatorium in Damascus, waar ze ook vaak op de radio te horen was. Momenteel woont ze in Nederland en treedt ze zowel in binnen- als buitenland op.
Mira wordt begeleid door Basel Kurdi, een Syrische pianist die al langere tijd in Nederland woont, en Hermine Schneider, een trompettist. Zij zijn allen lid van het Catching Cultures Orchestra.

 

Jennifer Muntslag (moderator)

Jennifer Muntslag is een geboren performer die zingt, acteert en presenteert. Dat laatste doet ze onder andere bij Poëzie Revues in de OBA en spoken word-avonden in het Bijlmerparktheater.