Vrouwenlogica III: Boerkini’s, bikini’s en soefi’s – over vrijheid in religie

Vrouwenlogica III: Boerkini’s, bikini’s en soefi’s – over vrijheid in religie

Word je vrij als je je ergens los van maakt, of juist als je je ergens aan bindt? Al eeuwen buigen filosofes zich over deze vrijheidsvraag. In relatie tot religie wordt het belang van dit dilemma extra duidelijk. Is het ideaal van complete zelfbeschikking de beste weg naar vrijheid? Of ligt er ook – of juist – bevrijding in het volgen van vaste leefregels? Vandaag gaan we in gesprek met en over vrouwelijke denkers binnen de islam.

Feministen denken vaak in de tegenstelling van emancipatie versus onderdrukking. Filosoof Saba Mahmood, gespecialiseerd in islamitische culturen, bevraagt deze scherpe tweedeling. Vrij handelen bestaat ‘niet alleen in daden van verzet tegen de norm, maar juist ook in manieren waarop de normen beleefd worden,’ stelt Mahmood. Sommige islamcritici, en ook vele ‘witte feministen’, hebben volgens haar niet voldoende oog voor de vrije keuzes van vrouwen binnen een religieuze context. Zo kiezen vrouwen in verschillende islamitische bewegingen bewust voor strenge onderwerping aan een hogere autoriteit.

Wat zeggen islamitische vrouwelijke denkers hierover? Kunnen religieuze leefregels bevrijdend zijn, en is het onfeministisch als ze dat niet zijn? In deel drie van Vrouwenlogica onderzoeken we de betekenis van zelfbeschikking en grenzen. In gesprek met moslima’s en voormalig moslima’s, onderzoekers van islamitische culturen in Nederland en historici van vrouwelijke islamitische denkers vragen we ons af: wat wil vrijheid van ons?

11:00-12:00 uur ochtendlezing door Anne Dijk: Inspirerende vrouwelijke denkers in de islam

14:00-16:30 uur Vrouwenlogica III: college door Kamel Essabane, interview met Heidi Dorudi, panelgesprek met Mariam el Maslouhi, Sakina Loukili en Nawal Mustafa en columns door Karen Vintges en Khadija al Mourabit.

Een kaartje voor Vrouwenlogica geeft toegang tot zowel de ochtendlezing om 11 uur als het middagprogramma vanaf 14 uur. Wil je alleen naar de ochtendlezing? Koop dan hier een kaart.

Speciale aanbieding
Kom naar beide programma’s in de serie op 2 oktober en op 7 december en krijg 25% korting. Naar de kassa.

In samenwerking met Society for Women in Philosophy-NL en de Vrije Gemeente.

program.info.closed.title
program.info.closed.description
Deel dit evenement:

Gasten

Anne DijkAnne Dijk houdt ’s ochtends de lezing. Zij is religiewetenschapper, islamoloog en islamitisch theoloog met een specialisatie in autoriteitsstructuren en een focus op de herinterpretatie van de shari’a en islamitische jurisprudentie. Als oprichter en directeur van Fahm Instituut adviseert ze op het gebied van islam en sociale vraagstukken. Daarnaast doceert zij verschillende islam-vakken (zoals islamitische filosofie en mindful moslim) en verzorgt ze trainingen voor organisaties.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Kamel Essabane

Kamel Essabane geeft ’s middags het college over vrouwelijke islamitische filosofen. Hij doceert islamitische godsdienst in de lerarenopleiding bij de Thomas More Hogeschool in Mechelen en is als docent islamitische filosofie verbonden aan het Fahm Instituut, dat zich inzetvoor een dieper begrip van de islam. Daarnaast is hij als vrijwilliger betrokken bij de Nieuwemoskee, een islamitisch platform voor moslims en andersgelovigen die samen een genuanceerd en meerzijdig geluid over islam en moslims creëren. Ook is hij bestuurslid van Su-Shi, een stichting die de intrareligieuze dialoog binnen de islam wil bevorderen.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Heidi Dorudi

Heide DorudiHeidi Dorudi studeerde wijsbegeerte aan de UvA, schrijft voor het online feministische tijdschrift Vileine.com en publiceert artikelen op haar eigen website Dorudi.nl. Ook geeft ze lezingen en verschijnt ze geregeld in radioprogramma’s. Haar feminisme is intersectioneel en kritisch filosofisch: op zoek naar rechtvaardigheid en vrijheid bestrijdt ze seksisme, racisme en elke andere vorm van discriminatie en marginalisatie.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Mariam el Maslouhi

MariamMariam el Maslouhi is toegepast psycholoog en heeft gewerkt als gezinsbegeleider en jongerencoach. Als activiste is ze betrokken geweest bij de 20-februari-beweging in Marokko. Ze volgt de gebeurtenissen en protesten daar sinds 2011 nauwlettend, en doet daarover verslag op social media en haar eigen blog. In de herfst werd ze geportretteerd in het artikel Witte mensen moeten eens luisteren in NRC en binnenkort start de podcast Dipsaus over racisme, seksisme en multicultureel Nederland, waar ze mede-oprichter en presentatrice van is.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Sakina Loukili

SakinaSakina Loukili studeert religiewetenschappen MA aan de UvA en heeft zich in haar studie altijd geïnteresseerd voor de relatie tussen islam en de moderne wereld. Voor haar scriptie onderzoekt ze online activisme onder moslims, in het bijzonder de hashtag-campagnes #NotInMyName en #MuslimApologies. De notie van vrijheid – wat dit betekent en voor wie – is daarin vaak belangrijk. In haar vrije tijd leest zij graag werken van Simone de Beauvoir, maar óók van Fatima Mernissi en Asma Barlas.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Karen Vintges

KarenKaren Vintges is docent politieke en sociale filosofie aan de Universiteit van Amsterdam en projectleider van het NWO-programma rondom vrouwen en de islam. Daarnaast is ze liefhebster van Simone de Beauvoir, met Les Belles Images als favoriete roman. Vintges’ nieuwe boek A New Dawn for The Second Sex: Women’s Freedom Practices in World Perspective verschijnt in december 2016 bij Amsterdam University Press.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Khadija al Mourabit

Khadija al Mourabit studeert filosofie aanFoto_Khadija de Universiteit van Amsterdam en rondt momenteel haar studie Brein & Cognitie af. Daarnaast werkt zij aan een documentaire over vrouwenrechten en emancipatie in Nederland en de Rif in Marokko.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Nawal Mustafa

Nawal MustafaNawal Mustafa is jurist, gespecialiseerd in internationaal recht en werkzaam bij Amnesty International Nederland. Ze is geboren in Somalië en getogen in Groningen en vindt dat ze een mix is van Hollandse nuchterheid, Afrikaanse trots en islamitische standvastigheid.

Desirée Verweij

Désirée VerweijwebDésirée Verweij (moderator) is hoogleraar Militaire Ethiek. Haar onderzoek richt zich op ethiek in de militaire praktijk, waar morele dilemma’s zich vaak op het snijvlak van drie niveaus bevinden: het individu, de organisatie en de nationale politiek. Dat betekent ingewikkelde en vaak problematische vragen, waarbij humaniteit en professionaliteit in de praktijk gewaarborgd moeten blijven.

Bewaren

Bewaren

Bewaren