Wij zijn de menigte die moeder heet

Over het vervloekte en gezegende moederschap

Wij zijn de menigte die moeder heet

Ze bieden troost na een slecht gemaakt proefwerk. Ze vertellen je verhalen en leren je liedjes. Ze zetten op wonderbaarlijke wijze een bord eten voor je klaar na een zware voetbalwedstrijd op een regenachtige zaterdag. Maar ze praten je ook neuroses aan, breken je hart of halen het bloed onder je nagels vandaan. En wie waren ze eigenlijk, de moeders, voordat er kinderen kwamen? Wie zijn ze altijd gebleven?

‘Mijn moeder kon beter voetballen dan de jongens in de straat, klom mijn broers na het dak op en kon, op verzoek, het volledige alfabet boeren.’ – Ester Naomi Perquin.

Wij zijn de menigte die moeder heet is een bundel die speciaal voor de Boekenweek 2019 werd samengesteld door Perquin. Zij koos de mooiste Nederlandstalige gedichten over moeders en moederschap met een eigenzinnige blik. Een koor van stemmen, waarin zoetheid klinkt naast verbittering en de grootste zwakte naast de grootste kracht. Ze ontdekte: wat over moeders wordt geschreven is vaak ophemelend en best pathetisch. Maar het kan anders. Er bestaan ook gedichten over grimmige, twijfelende, zoekende moeders. Over het moeizaam krijgen van een kind en het geworstel je eigen leven te behouden. Ze zocht en vond spannende, verrassende gedichten. Het werd een verzameling waarin een hele menigte moeders aan het woord komt.

Tijdens deze avond wordt de bundel gepresenteerd en praat Ester Naomi Perquin met collega-dichters Anna Enquist, Maud Vanhauwaert en Ingmar Heytze. Er komt veel poëzie voorbij en verder alles wat tot dat vervloekte en gezegende moederschap behoort.

Sprekers de menigte die moeder heet

In samenwerking met uitgeverij Prometheus.

Deze avond werd geprogrammeerd door Mirjam van Hengel. Eerder programmeerde zij bij De Nieuwe Liefde de reeks De poëzie van… en #Feelings

program.info.closed.title
program.info.closed.description
Deel dit evenement:

Ester Naomi Perquin

© Tineke de Lange

Ester Naomi Perquin (1980) debuteerde in 2007 met de dichtbundel Servetten halfstok. Daarna volgden Namens de ander, Celinspecties en Meervoudig afwezig. Voor haar werk ontving ze onder meer de Anna Blamanprijs, de J.C. Bloemprijs en de VSB Poëzieprijs. Perquin schrijft naast gedichten ook essays en korte verhalen en is columnist voor De Groene Amsterdammer. Van 2016-2018 was ze Dichter des Vaderlands.

Anna Enquist

© Bianca Sistermans

Anna Enquist is schrijver, pianiste en psychoanalytica. Ze schreef tientallen dichtbundels en romans en publiceerde indringend over de dood van haar dochter, onder andere in de roman Contrapunt en in de poëziebundel De tussentijd.

Maud Vanhauwaert

Maud Vanhauwaert publiceerde de bundels Ik ben mogelijk en Wij zijn evenwijdig en brengt gedichten graag naar het dagelijks leven. Ze maakt theatervoorstellingen die zich bewegen op de rand van cabaret en poëzie en is sinds vorig jaar stadsdichter van Antwerpen.

Ingmar Heytze

Ingmar Heytze is de innemendste podiumdichter die we kennen. Hij publiceerde over het krijgen en hebben van kinderen in De man die ophield te bestaan. In 2016 verscheen een bundeling van zijn poëzie onder de titel Voor de liefste onbekende.