Wintertuinsessie: Clichévrije liefdesverhalen

Wintertuinsessie: Clichévrije liefdesverhalen

Liefde loopt vaak als een rode draad door een mensenleven en wordt in de literatuur op talloze geslaagde en minder geslaagde wijzen verbeeld. Als het om liefde gaat, is bijna iedereen ervaringsdeskundige. Hoe kun je schrijven over deze diepgevoelde, collectieve en toch heel persoonlijke menselijke ervaring? En zijn schrijvers op hun beurt verantwoordelijk voor hoe wij de liefde zien?

Gewapend met deze vraag gaat Helena Hoogenkamp in deze talkshow in gesprek met Peter Verhelst, Mounir Samuel, Corine Koole en Radna Fabias. Zij zullen voordragen uit eigen werk en daarnaast ingaan op hoe zij de clichés vermijden en hun eigen visie op de liefde verwerken in hun gedichten en romans. Ook het publiek wordt gevraagd om mee te zoeken naar de grootste liefdesclichés en hoe die onze romantische verwachtingen vormen.

Programmabeeld: Helena Hoogenkamp

Dit programma is onderdeel van de Wintertuinsessies, een reeks literaire talkshows waarin jonge schrijvers de kans krijgen om hun ideale avond samen te stellen en te hosten. Deze editie is een samenwerking tussen De Nieuwe Oost | Wintertuin en De Nieuwe Liefde en wordt mede mogelijk gemaakt door het Amsterdams Fonds voor de Kunst.

program.info.closed.title
program.info.closed.description
Deel dit evenement:

Gasten

Mounir Samuel

Foto door Irwan Droog

Mounir Samuel, voorheen bekend als Monique Samuel is politicoloog, opiniemaker, publicist en auteur en werkte als Midden-Oostenkenner voor het NRC, De Correspondent en de Groene Amsterdammer en publiceerde negen boeken, waaronder Liefde is een rebelse vogel en het non-fictie boek God is groot. Eten, bidden en beminnen met moslims.

 

 

 

 

 

 

 

Corine Koole

Corine Koole interviewt sinds vijftien jaar voor de Volkskrant Magazine, De Morgen en LINDA. personen over de liefde en bracht in 2018 De zeven wetten van de liefde uit, waarin zij haar bevindingen over verliefdheid, verlangen, seks, grote liefde, eeuwige liefde, pijn en trouw deelt.

 

 

 

 

 

 

 

 

Peter Verhelst

Foto door Stephan Vanfleteren

Peter Verhelst is auteur van het onlangs verschenen Voor het vergeten en talloze bekroonde romans, dichtbundels en theaterteksten. Zijn tactiele en heldere schrijfstijl neemt de lezer mee naar een wereld net naast onze werkelijkheid, vol magische intimiteit.

 

 

 

 

 

 

 

 

Radna Fabias

Radna Fabias schreef de dichtbundel Habitus, die werd bekroond met de C. Buddingh’-prijs voor het beste poëziedebuut van 2018. Habitus is een bundel vol zinderende en zintuigelijke beelden over leven, liefde en onze post-koloniale erfenis.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Helena Hoogenkamp

Foto door Oscar van Beest

Helena Hoogenkamp is schrijfster, dichteres en theatermaakster en wordt ondersteund door De Nieuwe Oost | Wintertuin. Momenteel werkt zij aan haar debuutroman die zal verschijnen bij de Bezige Bij en onderzoekt zij liefdesverhalen in al hun verschijningsvormen.