ZWART

#1 Wiens Zwart?

ZWART

De talkshowserie ZWART nodigt schrijvers, denkers, lezers en publicisten uit te praten over begrippen en thema’s als meerstemmigheid, panafrikanisme en cultural appropriation. Wie claimt het zwarte perspectief? Wat zijn de verhalen van jonge Nederlanders met Afrikaanse roots? Kan je kritisch zijn op je afkomst en op welke manier?

Dé Zwarte Nederlander bestaat niet. Een Ghanese en Surinaamse Nederlander hebben een andere geschiedenis, identiteit en relatie tot Nederland. In de literatuur ligt de nadruk op het Afro-Caraïbisch perspectief, terwijl een aanzienlijk deel van zwarte Nederlanders afkomstig is uit Afrikaanse landen, en zo ook schrijvers met wortels in Sub-Saharaans Afrika. In Nederland is er – ook binnen de zwarte gemeenschap – weinig besef geweest van de aanwezigheid van deze groep, laat staan dat er in de media & literatuur aandacht is voor hun specifieke perspectieven.

Aan de hand van de roman Americanah van Chimamanda Ngozi Adichie, de bundel ZWART onder redactie van Ebissé Rouw en Vamba Sherif en andere literatuur praten we over de (ondervertegenwoordiging van) Afrikaanse stemmen binnen de Nederlandse Afro-gemeenschap. Moderator Olave Nduwanje gaat in gesprek met Babs GonsDean Bowen en Hélène Christelle Munganyende.

#1 Wiens Zwart? is de eerste aflevering in de driedelige serie ZWART. Bekijk de hele serie hier.

beeld: Gbenga Orimoloye. “Iwe” (4), oil on board, 2016. 123 x 82 cm (www.orimoloye.com)

ZWART is onderdeel van de Black Achievement Month
De Black Achievement Month laat Nederland kennismaken met de ‘zwarte’ geschiedenis van Nederland via exposities, debatten, theater, dans en film. Er worden verhalen verteld over de slavernij en de nalatenschap hiervan, maar er wordt ook gekeken naar de toekomst. Zo biedt de Black Achievement Month een podium aan zwarte rolmodellen en de bijzondere prestaties die zij leveren. De Black Achievement Month vindt plaats van 29 september t/m 29 oktober in Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Rotterdam.

program.info.closed.title
program.info.closed.description
Deel dit evenement:

Babs Gons

Babs Gons is schrijver, performer, theatermaker, host en docent creatief schrijven. Ze is onderdeel van het spoken word collectief Clubspoken en heeft een eigen performance-collectief De Vurige Harten Club waarmee ze korte krachtige en vaak schurende performances maakt. Haar werk leverde haar de bijnaam Le Grande Dame van de spoken word op, ze stond op talloze podia door het land, droeg voor op radio en televisie en reisde met haar werk af naar onder meer Zuid-Afrika, Soedan, Groot-Brittannië en België. Babs Gons is daarnaast host van onder andere de muzikaal-literaire show Babs’s Woordsalon, schrijft voor literaire tijdschriften en maakt programma’s rondom literatuur.

 

 

Hélène Christelle Munganyende

Hélène Christelle Munganyende telt 25 bewogen levensjaren tussen Kigali, Eindhoven en Brussel. Op jonge leeftijd kwam ze als vluchteling terecht in Nederland. Sindsdien beschouwt ze zichzelf “kind van de diaspora”. Hélène publiceerde over de politieke emancipatie van jonge Afro-Europeanen in onder meer Vogue Nederland, Dipsaus, De Groene Amsterdammer en de Volkskrant. Ze is werkzaam als onderzoeksjournalist en opiniemaker en vaste columnist voor OneWorld magazine. Momenteel werkt Hélène aan haar debuutroman. In haar schrijverschap viert ze de vrijgevochten verhalen van alledaagse heldinnen van kleur.

 

 

 

 

 

 

 

 

Dean Bowen

Dean Bowen is dichter en performer. Hij publiceerde op Samplekanon en Hard//Hoofd, in onder andere nY, revisor en de Gids. Hij verwierf zijn reputatie als bezield performer op binnenlandse en buitenlandse podia. In 2015 won hij de eerste Van Dale SPOKEN Award in de categorie poëzie en zijn debuutbundel Bokman, die eerder dit jaar gepubliceerd werd, ontving een nominatie voor de C. Buddingh’-prijs.

 

 

 

Olave Nduwanje

Olave Nduwanje is zwart, veganist, non-binaire trans femme, queer, feminist, Umurundikazi, neuro-atypisch, geldarm en verbeten romanticus. Ze is een van de auteurs in ZWART – Afro-Europese literatuur uit de Lage Landen en was afgelopen gemeenteraadsverkiezingen Kandidaat-Raadslid voor de Haagse Stadspartij. Sinds kort heeft ze haar eigen YouTube-show: Olave Talks.