SCHERMTIJD

De co-evolutie tussen mens en smartphone

Programmabeeld Dr Digital - illustration by Artur Denys 3

Het programmabeeld is gemaakt door illustrator Artur Denys.

Na de vierde industriële revolutie zijn we aanbeland in de Schermtijd. De uren die we met ons scherm doorbrengen hebben ingrijpende gevolgen voor ons mens-zijn. De smartphone is degene die ons troost, opwindt, kalmeert, en in slaap wiegt. Wat betekent het goede leven in een tijdperk waarin je identiteit, denkwijze en relaties gevormd worden door digitale technologie?

Deze talkshowserie is niet voor technofoben met een nostalgisch verlangen naar de Nokia 3310. Te midden van Black Mirroresque doemscenario’s en tech pessimisme presenteert SCHERMTIJD een optimistischer geluid: technologie is het probleem maar óók de oplossing. Hoe zorgen we ervoor dat de innige band met onze apparaten ons niet verstikt maar juist verder helpt? Wat kunnen we zelf doen voor een bewuster digitaal bestaan, en misschien wel belangrijker: hoe dragen technologie en diens ontwikkelaars daaraan bij?

SCHERMTIJD presenteert drie avonden over trage evolutie en digitale revolutie. Elke editie inventariseert de denkbeelden die in technologie zijn ingebakken en verkent samen met kunstenaars, wetenschappers, schrijvers, vernieuwers en vooruitdenkers welke houdbaar zijn voor de toekomst.

Technologie is het antwoord, maar wat was de vraag? 

19 maart 2019 |20:00 uur – SCHERMTIJD #1:  Troeteltech

Manifest voor kalme technologie

Onze telefoons kapen onze aandacht en beïnvloeden ons gedrag. We willen af van ons obsessieve smartphonegedrag, maar technologie is verweven met ons bestaan en digital detox is geen duurzame oplossing. Hoe ontwerp je menselijke technologie die ons helpt in plaats van overprikkelt? En welke vaardigheden moeten wij leren om beter in balans te zijn met onze apparaten?

LUISTER DIT PROGRAMMA HIER TERUG!

15 april 2019 |20:00 uur – SCHERMTIJD #2: Smartphone romantiek

Liefde & seks in digitale tijden

Digitale technologie verandert niet alleen onze relaties, maar ook ons begrip van wat een relatie, vriendschap, of seks überhaupt is. We leiden aan Tinder-moeheid maar willen ook niet zonder. Wordt er door datingapps minder geflirt in het echt? Hoe vullen digitale en analoge romantiek elkaar het beste aan? Hoe wordt je smartphone niet vijand maar bondgenoot in de liefde?