SCHERMTIJD

De co-evolutie tussen mens en smartphone

Programmabeeld Dr Digital - illustration by Artur Denys 3

Het programmabeeld is gemaakt door illustrator Artur Denys.

We zijn intiem verknoopt met technologie. De smartphone is degene die ons troost, opwindt, kalmeert, en in slaap wiegt. We worden boos op de stem van Google Maps en lachen om Siri’s droge antwoorden. Maar in tijden van Black Mirroresque doemscenario’s, tech pessimisme en verlangen naar pre-smartphone tijden presenteert de talkshowserie SCHERMTIJD een optimistischer geluid: hoe zorgen we ervoor dat onze innige band met technologie ons niet verstikt maar juist verder helpt? Wat kunnen we zelf doen voor een bewuster digitaal bestaan, en misschien wel belangrijker: hoe kunnen juist technologie zelf en de ontwikkelaars daarvan onderdeel van de oplossing vormen?

SCHERMTIJD presenteert drie avonden over innovatie, technologische verrijking en een gezonde relatie met techniek. Elke editie inventariseert de technologische mogelijkheden die er al zijn, hoe we die zelf bewust inzetten en het publiek verkent samen met kunstenaars, technologen, wetenschappers, schrijvers de bereidheid om innovatie te accepteren.

Technologie is het antwoord, maar wat was de vraag? 

NAAR ALLE DRIE DE EDITIES VAN SCHERMTIJD VOOR MAAR 30 EURO? KOOP HIER JE PASSE-PARTOUT.

19 maart 2019 |20:00 uur – SCHERMTIJD #1:  Troeteltech

Manifest voor kalme technologie

Onze telefoons kapen onze aandacht en beïnvloeden ons gedrag. We willen af van ons obsessieve smartphonegedrag, maar technologie is verweven met ons bestaan en digital detox is geen duurzame oplossing. Hoe ontwerp je menselijke technologie die ons helpt in plaats van overprikkelt? En welke vaardigheden moeten wij leren om beter in balans te zijn met onze apparaten?

15 april 2019 |20:00 uur – SCHERMTIJD #2: Smartphone romantiek

Liefde & seks in digitale tijden

Digitale technologie verandert niet alleen onze relaties, maar ook ons begrip van wat een relatie, vriendschap, of seks überhaupt is. We leiden aan Tinder-moeheid maar willen ook niet zonder. Wordt er door datingapps minder geflirt in het echt? Hoe vullen digitale en analoge romantiek elkaar het beste aan? Hoe wordt je smartphone niet vijand maar bondgenoot in de liefde?

20 mei 2019 |20:00 uur – SCHERMTIJD #3: Dr. Digital

In therapie met technologie

Om te ontspannen luister je naar je favoriete podcast. Smartphonestress genees je met een meditatie-app. En bij slaapproblemen kijk je een ASMR video waarbij de maker je zachtjes in slaap fluistert. Op welke manier kun je technologie gebruiken voor je eigen welzijn? En hoe effectief is dat?