Bloeiklas

Bloeiklas voor millennials

De Bloeiklas van De Kwekerij is een persoonlijke en ontregelende broedplaats met groepen van maximaal 20 personen. We duiken onder leiding van ervaringsdeskundigen (kwekers) in de wondere wereld van levensvragen en keuzes maken. Met hulp van filosofische, sociologische, psychologische en religieuze bronnen.

Dinsdag 23 april: Bloeiklas #1: Spelend werken: hoe het wél kan!

Concurreren we elkaar niet kapot? In tijden van onderlinge concurrentie ligt de nadruk op prestatie en nuttig bezig zijn. Ons werk, relaties en vrije tijd: alles moet zo efficiënt mogelijk ingedeeld zijn. Maar gaat er niet iets essentieels verloren? Hoe we ons als kind vermaakten? Doelloos, lummelend, spelend. Tijdens deze bloeiklas leren we onszelf veranderen van homo economicus in homo ludens! De Spelende Mens!

Stuart Brown, arts, psychiater en klinisch onderzoeker zegt: ‘Niets stimuleert de hersenen meer dan spelen.’ Spelen prikkelt onze creativiteit, vermindert stress, en kan ons innovatieve vermogen wakker kussen. Hoe kunnen we dat terugbrengen in ons werk en leven? Tijdens deze avond delen we uitdagende ideeën, persoonlijke ervaringen, en we oefenen… Speel jij nog op safe?

Maandag 13 mei: Bloeiklas #2: Hoe bloeit vriendschap?

Goede relaties zijn goed voor je gezondheid, geluk en brein. Maar een duurzame vriendschap is makkelijker gezegd dan gedaan. Wat betekent vriendschap voor jou? Door Facebook en LinkedIn breid je je vriendenkring uit met één muisklik. Maar wat is een échte vriend of vriendin eigenlijk? In deze bloeiklas dagen we je uit met praktische oefeningen, persoonlijke reflectie en prikkelende ideeën.

Het hebben van vrienden lijkt zo vanzelfsprekend, maar tegelijkertijd denken we er te weinig over na. De Kwekerij neemt je mee in de wondere wereld van waardevolle sociale relaties. Het wordt een interactieve avond waarin we klassieke en moderne ideeën over vriendschap bespreken. Van Aristoteles tot de invloed van digitalisering en social media. Ook kijken we naar onszelf. Waar kunnen vrienden jou voor bellen? Hoe haal jij meer uit jezelf en jouw vriendschap(pen)? Tijdens deze avond maak je de balans op. Wie zit er in jouw ´warme kas´ en wie eigenlijk niet?

Dinsdag 28 mei: Bloeiklas #3: Waarom willen we steeds iets nieuws?

Socioloog Zygmunt Bauman noemt de moderne mens een toerist: we komen aan, vermaken ons, consumeren en vliegen weer weg – zonder echt verbinding aan te gaan. Volgens Bauman leven we in een vloeibare moderniteit, met een fragmentarisch karakter: ons werk bestaat steeds vaker uit korte projecten, romantische liefdesverbanden worden net zo makkelijk aangegaan als beëindigd en de wereld vereist dat we flexibel zijn. Ons leven is er op ingericht om snel van strategie of loyaliteit te veranderen.
Wat doet het met ons, als alles inwisselbaar is? Het maakt vrijer en verrijkt ons met nieuwe ervaringen, maar maakt ook angstiger en eenzamer. Wat hebben we als ‘vloeibaar’ mens nodig, om een waardevol leven te leiden? Vanavond verkennen we de voor- en nadelen van twee populaire mensbeelden: de wijze grijsaard die tevreden op zijn vaste bankje zit en de levenslustige reiziger met kennissen overal. Hoe voorkom je een dolende toerist of een wereldvreemde eigenheimer?