Bloeiklas

Bloeiklas voor millennials

De Bloeiklas van De Kwekerij is een persoonlijke en ontregelende broedplaats met groepen van maximaal 20 personen. We duiken onder leiding van ervaringsdeskundigen (kwekers) in de wondere wereld van levensvragen en keuzes maken. Met hulp van filosofische, sociologische, psychologische en religieuze bronnen.

Dinsdag 22 januari: Bloeiklas #1: Hoe dankbaarheid je verandert 

Wat doe je als iets tegenzit? Het roept al snel gevoelens op van schaamte, falen en machteloosheid. Intuïtief besluiten we om onze gevoelens te negeren of er zelfs tegen te vechten.

Wat zou er gebeuren als we lijden omarmen als deel van het leven? Niet langer de pijn wegduwen, maar er mee leren leven. Want kwetsbaarheid is een onderschatte kracht. We zijn gelukkig niet zulke superhumans als we zelf zouden willen. Pijn biedt ruimte voor anderen, zelfacceptatie en het opdoen van levenservaring.

Vanavond bespreken we ons eigen ongemak met narigheid en gaan op zoek naar ruimte voor kwetsbaarheid. Waarom vinden we het zo lastig om hierover eerlijk te zijn? Wat helpt om ruimte te bieden aan pijn en hoe ontwikkel je meer veerkracht? Tijdens deze avond reflecteren we eerlijk op onze overtuigingen en onderzoeken ons gedrag. Hoe bewust leef jij?

Dinsdag 12 maart: Bloeiklas #2: Welke kracht biedt kwetsbaarheid?

Je staat in de bloei van je leven. Maar soms zie je door alle ‘kansbomen’ het bos niet meer. Iedereen is druk, doet z’n best, maar waarvoor eigenlijk?

Volgens de Australische verpleegkundige Bronnie Ware hebben stervenden het meeste spijt van het najagen van andermans verwachtingen. Hoeveel aandacht geef jij jouw dromen? Passen jouw keuzes wel bij je wensen voor de toekomst? Belangrijke vragen in een tijd van burn-outs, keuzestress en prestatiedruk.

Vanavond maken we tijd vrij voor een gezonde dosis zelfreflectie. Door wie of wat laat jij je leiden? Met meditatie, visualisatie en creatieve werkvormen gaan we dieper in op onze verlangens, drijfveren en (on)bewuste overtuigingen. Tegelijkertijd halen we de druk van de ketel, want willen we niet te veel? Nee-zeggen is misschien al een hele prestatie. We zijn constant in ontwikkeling, verkennen vele opties en proberen de beste keuzes te maken. Wat heb jij nodig om te bloeien?

Maandag 25 maart: Bloeiklas #3: Hoe ontdek je wat je wil?

Welke rol speelt rust in jouw leven? Druk zijn lijkt de nieuwe norm in een wereld met eindeloos veel mogelijkheden, blakend van zelfvertrouwen. Maar hoe vind je rust?

Alles in onze samenleving is gericht op groei. Maar is hollen en vliegen wel zo’n vooruitgang? We willen alles uit het leven halen, maar het gevolg is dat we onszelf gemakkelijk overvragen. Volgens de filosoof Jozef Pieper behoort juist rust tot het fundament van onze beschaving. Nu we onszelf definiëren in termen van werk en nut, dreigen we aan vermoeidheid ten onder te gaan. Wat is rust eigenlijk, en hoe houd je je hoofd koel in de drukte van de stad?

Rust begint bij een stuk bewustwording. Tijdens deze avond behandelen we zowel de praktijk als de theorie van onze onrust. Ben je jong en ambitieus, maar vraag je je af hoe je rust implementeert in het dagelijks leven? Doe mee en laat rust je ritme bepalen met behulp van nieuwe inzichten, persoonlijke reflectie en oefeningen.

Kom naar alle drie de programma’s en ontvang €20 korting!