Expeditie Poetry #1: de stilte van Rumi en een taal van suiker

Rumi-vertaler en kenner Abdulwahid van Bommel is te gast. Hij leest voor en vertelt over de schrijver en wijsgeer die ooit zei ‘spiritueel maar niet religieus’ te zijn.

Het Perzisch is een van de oudste talen ter wereld en is enorm geëvolueerd, met vervormingen in talloze landstalen en met een heel sterke literaire traditie. Omar Khayyam, Hafez en Rumi zijn de bekendste namen. Maar wie kent Ahmad Shamlou, of de mythische dichteres Forough Farrokhzad? Over al die dichters praten we met Nafiss Nia, zelf ook dichter. Zij zei ooit over haar taal: ‘Perzisch is suiker’ en zal laten horen hoe dat klinkt.

Nog meer suiker voor de oren: de Iraans-Nederlandse Pejman Akbarzadeh, die tot in het Concertgebouw zijn Perzische pianorecitals geeft, speelt en vertelt over Perzische poëzie in muziek. In Nederland wonende in het Perzisch schrijvende dichters lezen voor uit hun poëzie.

Geen voorkennis vereist!

Over Expeditie Poetry

‘Heiden, afgodendienaar, vuuraanbidder, wie of wat je ook bent, kom!’

Kom! We gaan op reis. Niet om onze voetafdruk te vergroten maar om onze poëtische horizon te verbreden.

In de nieuwe programmareeks Expeditie Poetry wordt rondgetrokken over de wijde wereld. Van Perzië naar Zuid-Afrika, van Suriname naar Japan, van Syrië naar China, en dat alles in poëzie. Gidsen vertellen over de poëzie van het land, moedertaalsprekers lezen voor, muzikanten zorgen voor muziek achter de woorden. We onderzoeken in het ene land hoe poëzie een houvast vormt, in het andere hoe ze het web op surft en in het volgende hoe ze spreekt in uiteenlopende talen.

Ieder programma is een ontdekkingstocht met kenners, liefhebbers, lezers, muzikanten en dichters.

Verwacht geen overzicht en denk niet dat je voorkennis nodig hebt: kom grasduinen in poëzie uit verre streken. Heuvel op heuvel af, parels rapen.

Dit voorjaar trappen we af met de eerste drie programma’s: over Perzische, Surinaamse en Chinese poëzie. Redactie en presentatie: Mirjam van Hengel, schrijver, programmamaker en (poëzie)redacteur.

Deel deze uitzending: