Rosa Parks Café | De Nooduitgang van Nederland

In Nederland leven duizenden vluchtelingen illegaal op straat. Volgens de Raad van Europa moet de staat hen bed, bad en brood bieden: iedereen heeft recht op onderdak, kleding en voedsel. Een humane opvang van uitgeprocedeerden is belangrijk, maar hoe zit het met ons terugkeerbeleid?

De Dienst Terugkeer en Vertrek (DT&V) heeft de taak om afgewezen asielzoekers ertoe te bewegen terug te keren naar hun land en te helpen bij de voorbereiding daarvan. Wanneer ze niet meewerken, worden ze gedwongen uitgezet. Hoe effectief is dit terugkeerbeleid, als er nog zoveel vluchtelingen in de illegaliteit belanden? Hoe zou het verbeterd kunnen worden?

In dit Rosa Parks Café een creatieve brainstormsessie mèt de DT&V. Vijf experts pitchen hun idee voor verbetering van het terugkeerbeleid. De DT&V vormt de jury en zal op de ongevraagde adviezen reageren. Presentatie door ex-Jakhals Bahram Sadeghi.
gasten

Kees Vlaanderen is documentairemaker, van onder meer de film Het is uw Land, waarin hij regievoerders van de DT&V volgt en de uitgeprocedeerden die zij begeleiden bij de terugkeer – het liefst vrijwillig, maar als het moet onder dwang. Nooit eerder liet de dienst camera’s toe bij deze gesprekken.

Patricia Scholtes is advocaat, gespecialiseerd in migratierecht en lid van de Adviescommissie Vreemdelingenrecht van de Nederlandse Orde van Advocaten.

Namens Equator Foundation, aanbieder van psychiatrische behandeling en psychosociale zorg aan getraumatiseerde vluchtelingen en asielzoekers, is psycholoog Jetske van Heemstra aanwezig.
Karel Smouter is journalist en adjunct-hoofdredacteur van De Correspondent. Hij liep een maand mee met de DT&V en publiceerde daar meerdere verhalen over, waaronder ‘Of u deze onderdaan even terug wilt nemen, alstublieft.’. Lees hier!

Met medewerking van We Are Here / Wij Zijn Hier en de DT&V, vertegenwoordigd door Karen Temmink, coördinerend en specialistisch adviseur op het hoofdkantoor in Den Haag en Peter de Koster, afdelingsmanager Voorbereiden Vertrek in Hoofddorp.

Rosa Parks (1913 – 2005) werd op haar 42e gearresteerd toen ze weigerde haar zitplaats in de gekleurde sectie van de bus af te staan aan een blanke medepassagier. Haar arrestatie en rechtszaak leidden tot een wetswijziging en maakte van haar een beroemde burgeractivist.

Deel deze uitzending: