Vlaams en Nederlands: hetzelfde en toch anders

De Vlaamse wetenschapper en taalliefhebber Anthony Liekens wilde er voor eens voor altijd achter komen waar nou de merkwaardige verschillen zitten tussen het Nederlands en het Vlaams.

Er zijn natuurlijk een aantal standaardwoorden  en samenstellingen waarvan het wel bekend is dat ze in het Vlaams gebruikelijk zijn en in het Nederlands niet, en vice versa. Maar van een hoop woorden is het misschien nog niet bekend. Dat wilde Liekens uitzoeken met het Vlaamse woordenboek, waarvan hij naar eigen zeggen ‘de bezieler’ is (dus niet: de oprichter, zoals Nederlanders zouden zeggen!).

Wist je bijvoorbeeld dat het woord ‘klappen’ in het Vlaams niet alleen applaudisseren, maar ook praten betekent? Dat een cafetaria een kantine is en een ‘broodje gezond’ in het Vlaams niet bestaat: dat heet een ‘smos’.  Stiefkinderen? Die noem je in het Vlaams ‘pluskinderen’ en studenten gaan niet op kamers, maar ‘op kot’. Oh ja: in Vlaanderen zeg je dat je ‘je twee pollekes mag kussen’ als je van geluk mag spreken.

Als je weer naar het buitenland kunt, en je gaat toevallig naar Vlaanderen, neem dan eens een kijkje op http://www.vlaamswoordenboek.be/. Zo ben je goed voorbereid en loop je niet tegen een van de vele valse vrienden aan.