200jaarMultatuli

ma 30 mrt
20:00
Dit programma heeft al plaatsgevonden

Zijn liefdesbrieven, liefdesverhalen & leven


Programma geannuleerd!

Wegens de dreiging van het coronavirus en de maatregelen vanuit de overheid zijn alle events bij De Nieuwe Liefde die tot en met 1 juni zouden plaatsvinden afgelast, ook dit programma.

Gezien de uitzonderlijke situatie zijn wij pas in een later stadium in staat te informeren over de afwikkeling rond reeds gekochte kaarten, vanzelfsprekend komen wij hier zo snel mogelijk op terug. Vanwege de drukte rondom deze ontwikkelingen zijn we niet in staat te reageren met de snelheid die je van ons gewend bent en vragen we om je geduld.

Voor meer info verwijzen we je ook door naar de website van RIVM


Multatuli, pseudoniem van Eduard Douwes Dekker, staat vooral bekend om zijn legendarische boek Max Havelaar (1860). Maar wie had gedacht dat zijn liefdesbrieven en eigen leven zo zinnenprikkelend zouden zijn?

In maart 2020 barst de viering van het 200e geboortejaar van de schrijver Multatuli (Eduard Douwes Dekker, 1820-1887) los. Om de schrijver van o.a. Max Havelaar en Woutertje Pieterse te eren houden we deze grootse avond, i.s.m. Feest der PoëzieDe Arbeiderspers en Uitgeverij Boom. Multatuli is natuurlijk bekend van zijn strijd tegen de koloniale misstanden in toenmalig Nederlands-Indië, zijn tegendraadse Ideeën en zijn levendige en vooruitstrevende schrijfstijl. Maar ook zijn liefdesleven was opmerkelijk. Vanavond kijken we verder dan de Multatuli die iedereen kent. We ontdekken de man achter de schrijver, die hartverscheurende liefdesbrieven schreef en hartzeer meemaakte net als iedereen anders. Verwacht voordracht, ontroerende liefdesverhalen en muzikale vervoering.

Op deze avond presenteert De Arbeiderspers de heruitgave van zijn Liefdesbrieven, met een voorwoord van Elsbeth Etty (emeritus hoogleraar literaire kritiek) die over Multatuli’s liefdesleven zal spreken. Uitgeverij Boom presenteert de heruitgave van de met de AKO-literatuurprijs bekroonde biografie van Multatuli door Dik van der Meulen, die de avond zal inleiden met een korte lezing over zijn leven en werk. Etty en Van der Meulen gaan in debat over Multatuli en de vrouw, de politiek en het kolonialisme. Dichter-theoloog en oprichter van De Nieuwe Liefde Huub Oosterhuis belicht Multatuli’s problematische relatie met het christendom door het voordragen van zijn Gebed van de Onwetende (‘O God, er is geen God!’).

Volgens velen staat in Max Havelaar één van de ontroerendste liefdesverhalen uit de Nederlandse literatuur: Saïdjah en AdindaSimon Mulder (voordrachtskunstenaar) zal fragmenten hieruit en uit enige liefdesbrieven brengen, afgewisseld door de uitvoering van de Saïdjah-Elegie voor cello en piano van de Nederlandse componist Richard Hol (wellicht één van de eerste lezers van Max Havelaar) en de Java-suite voor piano van Leopold Godowsky door Duo Multatuli. Zij zijn een muziekduo bestaande uit de Indonesische pianist Stephano Harsono en de Indonesisch-Nederlandse cellist Jan van der Plas.


Deze avond is i.s.m. Feest der Poëzie, De Arbeiderspers en Uitgeverij Boom.


Gasten

Elsbeth Etty

Elsbeth Etty is literaire recensente, columniste, en bijzonder hoogleraar. In 1996 promoveerde ze aan de Universiteit Utrecht op een proefschrift over het leven van Henriëtte Roland Holst. De dissertatie verscheen ook in handelseditie, werd bekroond met de Gouden Uil en de Busken Huetprijs en werd genomineerd voor de AKO Literatuurprijs. Ook is ze voorzitter van de Stichting Multatuli Huis.

Simon Mulder

Simon Mulder is dichter, voordrachtskunstenaar en artistiek leider bij collectief Het Feest der Poëzie, waarmee hij literair-muzikale avonden en festivals organiseert. Hij is redacteur van Avantgaerde, handgemaakt periodiek voor de vormvaste dichtkunst; Arabesken, het tijdschrift van het Louis Couperus Genootschap; en Armada, tijdschrift voor wereldliteratuur. Daarnaast is hij leraar Klassieke Talen in het middelbaar onderwijs.

Huub Oosterhuis

Huub Oosterhuis is schrijver, dichter en theoloog. Hij is oprichter van debat- en cultuurcentra de Populier (later De Balie), de Rode Hoed en de Nieuwe Liefde in Amsterdam. Ook was hij initiatiefnemer van de voormalige VSB-Poëzieprijs, de School der Poëzie, de producties van Poëzie Hardop, en was hij jarenlang hoofdredacteur van het tijdschrift Roodkoper. Tot op heden is hij betrokken bij Ekklesia Amsterdam en is hij als schrijver nog altijd actief.

Dik van der Meulen

Dik van der Meulen is schrijver en biograaf. Hij schrijft over uiteenlopende onderwerpen, van natuur tot historische personen. Op het moment werkt hij aan drie nieuwe biografieën, over Hendrik Muller, Prins Bernhard en Jac. P. Thijsse. Voor zijn biografie van Multatuli kreeg hij in 2003 de AKO Literatuurprijs.

Duo Multatuli

Het ‘Duo Multatuli‘ wordt gevormd door Jan van der Plas (cello) en Stephanus Harsono (piano). Beide musici zijn op dit moment masterstudenten aan het Conservatorium van Amsterdam. De boodschap: klassieke muziek is geen moeilijke muziek. Ze zoeken verhalende muziekstukken uit alle windstreken.