Biografieportaalpresenteert!

do 24 mrt
19:30
Dit programma heeft al plaatsgevonden

Een avond rond de schrijversbiografie

In 1992 schreef de onlangs overleden Neerlandicus en letterkundige Jan Fontijn een overzichtswerkje van de Nederlandse schrijversbiografie. Hij constateert daarin dat zijn vakgebied ‘een geringe belangstelling voor de schrijversbiografie’ heeft, vanwege het nagenoeg ontbreken van een ‘biografische traditie’ in Nederland.

Tijden veranderen!

In de afgelopen 15 jaar heeft de schrijversbiografie een grote vlucht genomen. Fontijn droeg zelf bij aan het genre met monumentale biografieën van Jacob Israël de Haan en Frederik van Eeden. Maar ook Annie M.G. Schmidt, Jan Wolkers, Gerard Reve, Willem Frederik Hermans en Kees Buddingh’ hebben – vaak tegen hun zin – inmiddels hun biograaf gevonden. En die lijst is bij lange na niet compleet. Er is een biografische traditie ontstaan in Nederland.

Biografieportaal organiseert: een avond rond de schrijversbiografie!

Drie vooraanstaande gasten zullen u verrijken met hun taal en hun kennis, hun werk en hun enthousiasme. We sluiten de avond af met de lancering van Biografieportaal 2.0.  

   

Gasten:

Aleid Truijens

Aleid Truijens gooide in 2008 hoge ogen met haar biografie van F.B. Hotz en publiceerde onlangs Leven in de verbeelding. Hella S. Haasse 1918-2011. Petra Teunissen, biografe van Clare Lennart, gaat in gesprek met haar. Een onderonsje tussen twee vakzusters!

Hans Renders

Hans Renders is nationaal en internationaal een coryfee in het genre van de biografie. Als directeur van het Biografie Instituut Groningen geeft hij leiding aan een van de weinige academische biografische instituten in de wereld. En hij schreef twee grote schrijversbiografieën, die van Jan Campert en Jan Hanlo. Eric Palmen duikt met hem in de krochten van de verborgen levens van zijn protagonisten.

Connie Palmen

Connie Palmen, last but not least. Vanaf haar debuut met De wetten in 1991 neemt de biografie een belangrijke plaats in haar genre in. Maar vooral voor haar laatste roman, Jij zegt het, over de toxische relatie tussen de dichters Sylvia Plath en Ted Hughes, wordt vaak de term ‘biofictie’ gebezigd. Wat vindt ze daar zelf van?

Een avond rond de schrijversbiografie
De Nieuwe Liefde
Da Costakade 102
1053 WP Amsterdam
Inloop: vanaf 19.00, aanvang 19.30  

Bestel hier uw kaarten.