BoemPaukeslag

zo 14 nov
15:00 - 19:30 uur
Dit programma heeft al plaatsgevonden

Installatie – Bezette stad x 5

Vijf jonge kunstenaars nemen op een frisse, eigentijdse manier de dichtbundel ‘Bezette Stad’ onder handen. Het vertrekpunt is de collectie van het Letterenhuis met onder andere drukproeven en brieven van Paul van Ostaijen. Het eindpunt: een reizende multimediale installatie.

De reizende installatie Boem Paukeslag spoort bezoekers aan om na te denken over thema’s uit de dichtbundel die vandaag nog steeds relevant zijn, zoals stedelijkheid, oorlog, beeldvorming, taal en kunst. Maar ze inspireert ook tot kritisch kijken naar hun omgeving, om hier inspiratie uit te halen en er creatieve uitingen aan te geven. Net zoals van Ostaijen deed met de iconische dichtbundel Bezette Stad.

VIJF JONGE KUNSTENAARS

JENS MEIJEN
MAAKT SOUNDSCAPES EN EEN GEDICHT

Dichter Jens Meijen raakte gefascineerd door het spel van taal van Van Ostaijen, en vooral de manier waarop hij verschillende aspecten van de realiteit in zijn poëzie vervat. Meijen trok op pad met een recorder en probeerde de sfeer uit de bundel naar het heden te halen. De constante dreiging van bommen, de verlatenheid van de stad, maar ook de hoop op een nieuw leven na de oorlog. Als een soundtrack bij deze expo brengen de soundscapes de bundel tot leven.

jensmeijen.be // Instagram // Facebook

LISETTE MA NEZA EN MAJA AJMIA YDE ZELLAMA
SCHREVEN BRIEVEN EN MAKEN EEN AUDIOVISUEEL KUNSTWERK

LISETTE MA NEZA EN MAJA AJMIA YDE ZELLAMA
SCHREVEN BRIEVEN EN MAKEN EEN AUDIOVISUEEL KUNSTWERK

Neza en regisseuse Maja Ajmia Yde Zellama schreven, gescheiden door corona, vanuit respectievelijk Breda en Brussel brieven naar elkaar: over hun vriendschap, Bezette stad, over wat kunst voor hen betekent. Dit verwerken ze in hun visueel gedicht Prends soin de toi… want wat zeg je anders in tijden van corona.

Lisette Ma Neza: Instagram // Facebook

Maja Ajmia Yde Zellama: Vimeo // Instagram // Facebook

SHAMISA DEBROEY
MAAKT ZEEFDRUKPOSTERS

Geboeid door het spel van woord en beeld ging illustratrice Shamisa Debroey aan de slag met de gedichten Opdracht aan Meneer ZoënzoEenzame Stad en Music Hall 1 en 2. In haar zeefdrukken brengt ze opnieuw woord en beeld samen.

shamisadebroey.com // Instagram // Youtube

YOUNES VAN DEN BROECK AKA SPITLER
MAAKT KUNSTWERKEN OP DOEK

Slam-poet en beeldend kunstenaar Younes van den Broeck aka Spitler haalde inspiratie uit de beeldende beschrijvingen van Van Ostaijen in Verlaten forten en Boem Paukeslag. In zijn schilderijen maakt hij een beeldvertaling van deze gedichten.

Instagram // Facebook

PRAKTISCH

De installatie is een initiatief van het Letterenhuis en reist een jaar lang, van eind maart 2021 tot november 2022, doorheen België en Nederland.