DeAndereLees!club:MargrietdeMoorenElenaFerrante
Margriet de Moor Van vogels en mensen en Elena Ferrante De geniale vriendin
Boeken zitten vol stille signalen, maar hoe herken je die? En wat bedoelt een schrijver ermee? Iedereen leest vanuit zijn eigen ervaringen en is op zoek naar zijn eigen antwoorden. Toch zijn er wel een paar aanwijzingen die elke lezer kunnen helpen een tekst eens anders te lezen. In de Andere Lees!club laat Lidewijde Paris zien hoe literatuur werkt en waarom het zo werkt om zo het plezier van het lezen te vergroten.
Lidewijde bespreekt de literaire principes van de auteurs, de manier van vertellen en hoe er op effect wordt gespeeld. Of dat werkt, wordt met elkaar besproken. Het gaat dus niet om een gewone leesclub, maar om een college-achtige leesworkshop. Uiteraard kun je op elk moment vragen stellen en met Lidewijde of elkaar in discussie gaan. Je hoeft de boeken niet gelezen te hebben – de avond kan juist een uitnodiging zijn om te beginnen!
Boeken:
In de vierde bijeenkomst van De Andere Lees!club neemt Lidewijde Paris Margriet de Moor Van vogels en mensen en Elena Ferrante De geniale vriendin als uitgangspunt. Na Zadie Smith & Lize Spit, Paul Beatty & Kees ’t Hart en laatst Juli Zeh & Alex Boogers, weer een onwaarschijnlijke combinatie: Twee totaal verschillende schrijfsters, van wie we nu weten dat de laatste het pseudoniem voor een man is, en op het oog twee totaal verschillende boeken. Maar deze keer hebben ze duidelijk iets gemeen: het thema wraak. Uiteraard pakt De Moor het anders aan dan Ferrante, maar beiden weten ervoor te zorgen dat de lezer wil doorlezen, dat hij wil weten hoe het zit. De Moor heeft daar een boek voor nodig, Ferrante uiteindelijk vier. Maar Lidewijde beperkt zich tot het eerste. Wat maakt de kracht uit van deze boeken? Hoe bespelen de schrijvers ons? Wat is het verschil tussen inhoudelijke spanning (lukt het de personages wat ze willen?) en schrijf-technische spanning? Dit alles ingebed in het mondiale, eeuwige thema van de wraak… heerlijk.
De clou van de boeken wordt, tot zover die nog niet algemeen bekend is, niet uit de doeken gedaan. Het is niet nodig de boeken gelezen te hebben, u kunt de bijeenkomst ook zien als een voorproefje of u het wilt gaan lezen. Maar het ligt een beetje aan uzelf: als u mee wilt praten, waar steeds de ruimte voor is, dan is het mooi als u er een of beide gelezen heeft. Lidewijde leest veel voor en geef veel context, dus er is van alles op te steken.
Margriet de Moor Van vogels en mensen (De Bezige Bij, 2016) en Elena Ferrante De geniale vriendin (Vertaald door Marieke van Laake, Wereldbibliotheek, 2013).