DeAndereLees!club:Toekomstvisioenen

zo 14 apr
16:00
Dit programma heeft al plaatsgevonden

George Orwell 1984 en Naomi Alderman De Macht

De populaire Andere Lees!club is terug, maar in een nieuwe vorm! In een serie van drie behandelen we aan de hand van een klassieker en een moderne roman de thema’s gevaarlijke vrouwen, de toekomst en (recht op) zichtbaarheid. Wat deze leesclub anders maakt is dat je de boeken niet gelezen hoeft te hebben om heel veel te leren over literatuur van boekengoeroe Lidewijde Paris. Leuk voor lezers én schrijvers. 

Toekomstvisioenen
George Orwell en Naomi Alderman bedachten elk in hun eigen tijd een toekomst die echt totaal anders is dan de wereld om hen heen. We hebben het over de klassieker van Orwell 1984 uit 1949 en Alderman De Macht uit 2018. Wat willen zij met hun ideeën over totalitaire staten met big brother en andere dystopische visioenen teweegbrengen? Ook kijken we naar andere boeken die, geïnspireerd op Orwell, over de toekomst gaan. Denk aan de Algerijnse auteur Boualem Sansal met 2048 of Kazuo Ishiguro met Laat me nooit alleen en natuurlijk Haruki Murakami met 1q84. Weet je zelf een mooie roman die hier goed bij past? We gaan ook romans voor elkaar pitchen, zodat we op nog meer ideeën komen. Neem die dus mee!

De Andere Lees!club – een klassieker & een moderne bestseller
Het idee achter De Andere Lees!club is ‘Hoe werkt literatuur?’ Hoe vertelt een schrijver zijn verhaal en waarom juist zo? In het drieluik van dit jaar staat steeds een klassieker naast een moderne roman met steeds een ander thema: Gevaarlijke vrouwen, de toekomst en wie er zichtbaar is in de maatschappij (migratie). We stellen de vragen: wat maakt eigenlijk een boek een klassieker? Hoe wordt het thema behandeld in de klassieker en hoe in de moderne roman?

Disclaimer: Als je wilt meepraten tijdens de middag is het fijn een van de twee romans gelezen te hebben. Maar in principe wordt het programma zo opgebouwd dat het ook voor lezers die niet bekend zijn met de boeken te volgen is.