DeAndereLees!club:ZadieSmithenLizeSpit

wo 12 apr
20:00
Dit programma heeft al plaatsgevonden

Swing Time van Zadie Smith en Het Smelt van Lize Spit

Boeken zitten vol stille signalen, maar hoe herken je die? En wat bedoelt een schrijver ermee? Iedereen leest vanuit zijn eigen ervaringen en is op zoek naar zijn eigen antwoorden. Toch zijn er wel een paar aanwijzingen die elke lezer kunnen helpen een tekst eens anders te lezen. In de Andere Lees!club laat Lidewijde Paris zien hoe literatuur werkt en waarom het zo werkt om zo het plezier van het lezen te vergroten.

Dat doet ze vanavond aan de hand van twee recente boeken: Swing Time van Zadie Smith en Het Smelt van Lize Spit spelen de hoofdrol. Wat zijn de overeenkomsten en wat de verschillen? Hoe verschillend benaderen deze twee vrouwelijke auteurs de jeugd van hun vrouwelijke hoofdpersonen? De romans worden geplaatst in de context van onder meer Terug naar Oegstgeest  van Jan Wolkers en Mijn kamp van Karl Ove Knausgård. Je mag ook zelf romans meenemen om in te brengen in het programma.

Lidewijde bespreekt de literaire principes van de auteurs, de manier van vertellen en hoe er op effect wordt gespeeld. Of dat werkt, wordt met elkaar besproken. Het gaat dus niet om een gewone leesclub, maar om een college-achtige leesworkshop. Uiteraard kun je op elk moment vragen stellen en met Lidewijde of elkaar in discussie gaan. Je hoeft de boeken niet gelezen te hebben – de avond kan juist een uitnodiging zijn om te beginnen!