DeToekomstvanHerdenken

di 6 feb
20:00
Dit programma heeft al plaatsgevonden

Welke verhalen nemen we mee?

Hoe herdenkt Nederland over vijftig jaar? Staan we nog stil bij de Tweede Wereldoorlog, het slavernijverleden en de Indië-bezetting en hoe? Met persoonlijke verhalen, gevestigde stemmen en niet-institutioneel geheugen onderzoeken we de toekomst van herdenken.

Over de invulling van tradities discussiëren we volop. Is herdenken verbonden aan je identiteit? Is er een ‘beperkte hoeveelheid’ herdenken? Zijn verschillende verhalen met elkaar in competitie? Hoe geven we ruimte aan voorheen onderdrukte verhalen, zoals die van slachtoffers van het Nederlandse koloniale regime? Hoe blijft het verleden herdenken relevant?

De voorzitters van de officiële herdenkingen – Job Cohen, Urwin Vyent en John Sijmonsbergen, ontmoeten vernieuwende verhalenvertellers. Conservator Imara Limon werpt een nieuwe blik op oude museumcollecties, muzikant Robin Block verwerkt Indische en Indonesische verhalen in spoken word en theatermaker Jaïr Stranders organiseert Theater Na de Dam. Onderzoeker David Duindam vertelt over pijnlijke geschiedenis, herinneringscultuur en erfgoed. Makers van projecten Nancy Jouwe van Mapping Slavery, Anat Harel van Digitaal Joods Monument en Minka Bos van Oorlog in Mijn Buurt presenteren zichzelf en hun dilemma’s, waar we met het publiek over praten.

Wie, wat en hoe we herdenken is al lang niet meer vanzelfsprekend. Hoe gaan we om met onze geschiedenis? Bij gebrek aan ooggetuigen – welke verhalen nemen we mee de toekomst in? Vanavond maken we kennis met nieuwe en overstijgende verhalen en ontwerpen voor herdenken en herinneringen in Nederland.

Programmabeeld door Maisie Blaise Duncan-Antoine