DeZachteKrachten

zo 24 nov
20:00
Dit programma heeft al plaatsgevonden

Terugluisteren:

Over dit programma:

150 jaar Henriette Roland Holst

Een eerbetoon aan Tante Jet, grootste dichteres en politica van de eerste helft van de vorige eeuw.

‘De zachte krachten zullen zeker winnen’: Henriette Roland Holst, Nederlandse dichteres en socialiste die leefde van 1869 tot 1952, wist het al – poëzie overwint alles. Ter ere van haar 150e geboortejaar organiseert Stichting Feest der Poëzie in het najaar 2019 verschillende avonden rondom haar leven en werk, zo ook deze Amsterdamse editie. Op deze avond krijgt ook de speciale uitgave De zachte krachten zullen zeker winnen aandacht. Deze bloemlezing uit de poëzie van Roland Holst is samengesteld door Elte Rauch en Simon Mulder, met een voorwoord van Elsbeth Etty en een nawoord van Huub Oosterhuis, verschijnt in oktober bij Uitgeverij Het Moet.

Op deze avond nodigen we kenners en liefhebbers van Henriette Roland Holst (ook wel: Tante Jet) en haar werk uit, zoals De Nieuwe Liefde-oprichter Huub Oosterhuis. Hij zal voordragen uit deze nieuwe bundel en door Elte Rauch worden geïnterviewd over zijn correspondentie met en persoonlijke herinneringen aan haar. Elsbeth Etty (recensente, columniste, bijzonder hoogleraar Literaire Kritiek en schrijfster van de biografie over Henriette Roland Holst) zal een korte lezing geven over leven en werk van de dichteres.

Daarnaast zullen er liederen op teksten van Roland Holst, haar leermeester Albert Verwey en haar kompaan Herman Gorter uitgevoerd worden door sopraan Marleen van Os en pianist Daan van de Velde. Deze zijn opgediept uit privé-bezit en het archief van het Nederlands Muziek Instituut in Den Haag, waarvan enkele reeds decennialang niet meer uitgevoerd zijn. Ook verschijnt actrice Daphne Krijnen als Henriette Roland Holst om de verzamelde ‘arbeiders’ toe te spreken. Verder gaat er een nieuwe videoclip over het leven van Henriette Roland Holst in première. Ten slotte zullen Diede de H. JongSimon Mulder en Daphne Krijnen een fragment brengen uit hun komende muziektheatervoorstelling Herman Gorter’s PAN, dat gaat over de opkomst en val van de Spoorwegstaking in 1903, waarin Roland Holst een grote rol speelde.

Het geheel zal gepresenteerd worden, omlijst met voordrachten, door dichter-voordrachtskunstenaar Simon Mulder. De bundel is op deze avond verkrijgbaar en kan uiteraard worden gesigneerd.

Bekijk de trailer hier:

Gasten

Huub Oosterhuis

Huub Oosterhuis is schrijver, dichter en theoloog. Hij is oprichter van debat- en cultuurcentra de Populier (later De Balie), de Rode Hoed en de Nieuwe Liefde in Amsterdam. Ook was hij initiatiefnemer van de voormalige VSB-Poëzieprijs, de School der Poëzie, de producties van Poëzie Hardop, en was hij jarenlang hoofdredacteur van het tijdschrift Roodkoper. Tot op heden is hij betrokken bij Ekklesia Amsterdam en is hij als schrijver nog altijd actief. Voor de bloemlezing ‘De zachte krachten zullen zeker winnen’ verzorgde hij een nawoord. 

Elsbeth Etty

Elsbeth Etty is literaire recensente, columniste, en bijzonder hoogleraar. In 1996 promoveerde ze aan de Universiteit Utrecht op een proefschrift over het leven van Henriëtte Roland Holst. De dissertatie verscheen ook in handelseditie, werd bekroond met de Gouden Uil en de Busken Huetprijs en werd genomineerd voor de AKO Literatuurprijs.

Daphne Krijnen

Daphne Krijnen is een Nederlandse actrice, bekend van Achter gesloten deuren (2012), Smachtrijk (2016) en Op zoek naar geluk (2018). Ze heeft een groot palet aan mimiek en het spelen van een ’typetje’. Ze treedt op als levensechte verschijning van Henriette Roland Holst.

Simon Mulder

Simon Mulder is dichter, voordrachtskunstenaar en artistiek leider bij collectief Het Feest der Poëzie, waarmee hij literair-muzikale avonden en festivals organiseert. Hij is redacteur van Avantgaerde, handgemaakt periodiek voor de vormvaste dichtkunst; Arabesken, het tijdschrift van het Louis Couperus Genootschap; en Armada, tijdschrift voor wereldliteratuur. Daarnaast is hij leraar Klassieke Talen in het middelbaar onderwijs.

Elte Rauch

Elte Rauch is schrijfster en programmamaakster. Zij studeerde filosofie en sociale wetenschappen aan de University of Bristol (Engeland) en theologie aan de Universiteit Utrecht. Ze maakte programma’s over levensbeschouwelijke, literaire en filosofische thema’s bij de werken van o.a. T.S. Eliot, Shakespeare, Schumann en Wagner, voor culturele podia als De Nieuwe Liefde, Splendor en VG Amsterdam. Eerder stelde zij een bloemlezing samen uit het complete oeuvre van Huub Oosterhuis.Ze verzorgde met Simon Mulder de uitgave De zachte krachten zullen zeker winnen, een bloemlezing uit de poëzie van Henriette Roland Holst.