DNLxFreeHeriHeriForAll  

vr 30 jun
13:00 - 17:00
Dit programma heeft al plaatsgevonden

verbinden, herdenken en vieren

Op 1 juli a.s. herdenken we in Nederland met Keti Koti de “werkelijke” afschaffing van de trans-Atlantische Slavernij in juli 1873. Free Heri Heri For All is een landelijk initiatief waarmee KIP Republic 1 juli 1863, de dag van de afschaffing van de Slavernij op eigentijdse en verbindende wijze herdenkt en viert.  

Ter nagedachtenis aan het slavernijverleden en om het verleden te verbinden met het heden kan je in De Nieuwe Liefde op vrijdag 30 juni tussen 13:00 en 17:00 gratis het Surinaamse gerecht heri heri eten of afhalen. Heri Heri is een Surinaams gerecht dat is ontstaan uit wat er op de plantage overbleef en werd verbouwd en gegeten door de tot slaaf gemaakte voorouders. Het gerecht zoals wij dat nu kennen bestaat uit gekookte zoete aardappel, cassave, gele en groene banaan, gezoute vis (bakkeljauw) een ei en garnering 

Bewonder ook de tentoonstelling Een schip vol woorden van Het Taalmuseum die licht werpt op de oorsprong van woorden uit het Sranantongo en de woordgeschiedenis duidt van ingrediënten uit de Caraïbische keuken. 

Ook interessant:  

De start van een belangrijke mijlpaal in de gedeelde geschiedenis Om de invloed van het verleden op het heden kenbaar te maken, lanceert KIP Republic op 30 juni de nieuwe podcast “Gekookte Geschiedenis”. In samenwerking met Imagine IC en het Bijlmer Parktheater zal gedurende het gehele herdenkingsjaar (1 juli 2023 – 1 juli 2024) een reeks afleveringen van “Gekookte Geschiedenis” verhalen omtrent de eetcultuur binnen de trans-Atlantische diaspora en de doorwerking op de Nederlandse eetcultuur, uitgepakt en besproken worden.  

Free Heri Heri For All is een landelijk initiatief waarmee KIP Republic 1 juli 1863, de dag van de afschaffing van de Slavernij op eigentijdse en verbindende wijze herdenkt en viert. Deze dag staat binnen het Koninkrijk ook wel bekend als Keti Koti, Dia Di Lucha Pa Libertat en Emancipation Day. Free Heri Heri For ALL wordt ondersteund door en uitgevoerd met verschillende partners.  

KIP Republic is een in Amsterdam gevestigd internationaal opererend creatief bureau dat culturele kunstprojecten en evenementen cureert. KIP Republic, opgericht in 2018 door de tweelingzussen Ayra en Ira Kip, beoogt kritische en vooral ook inspirerende gesprekken te initiëren door verhalen te vertellen. Dit alles in samenwerking met kunstenaars, culturele leiders, veranderaars en gemeenschappen