Doordelensvanelketijd

zo 11 dec
15:00
Dit programma heeft al plaatsgevonden

Fotografie en verhalen

Foto’s dragen verhalen met zich mee – ze kunnen over een andere periode vertellen, over het heden informeren en vaak laten ze ook een verhaal achter voor een toekomst die nog komen moet. In dit verdiepende gesprek praat Lisette Wellens met onderzoeker Lucia Nankoe en fotografen Angèle Etoundi Essamba en Kevita Junior duiken we in de wereld van de fotografie.

We nemen een kijkje in het verleden met Surinaamse trouwportretten uit familiearchieven en met Lucia Nankoe praten we over het belang van cultureel erfgoed: op welke plekken vind je dat? En hoe zorgen we voor archieven die een diversiteit aan verhalen waarborgen? Samen gaan we na welke verhalen je uit een trouwfoto kunt halen – wat zegt die over het bruidspaar en de tijd waarin het leefde? Verhalen over liefde, geschiedenis, etniciteit en klasse komen allemaal aan bod. 

Angèle Etoundi Essamba vertelt waarom het zo belangrijk is dat we stereotypen doorbreken met beelden en ruimte aan andere perspectieven bieden. Ze neemt ons mee in haar werk en we ervaren hoe zij het heden door haar ogen vastlegt en zo meerdere realiteiten in de fotografie weerspiegelt. 

Met Kevita Junior praten we verder over representatie van verschillende gemeenschappen. Ze vertelt over haar werk op het snijvlak van fotografie en identiteit en licht toe wat haar drijfveren zijn. Met onze sprekers reflecteren we op de verhalen die we achterlaten voor de volgende generaties en waarom het juist voor hen zo belangrijk is dat ze zichzelf terugzien in de beelden die we tentoonstellen.

Lisette Wellens is de moderator van dit programma.

Kevita Junior

Kevita Junior is een documentaire-en portretfotograaf. Haar fotografisch werk legt de nadruk op het vertegenwoordigen van onze multi-ethnische samenleving, de verschillende sociale lagen binnen Nederland en de persoonlijke individuele identiteit van haar onderwerpen. Kevita is geboren in Nederland met een Hindostaanse moeder en een vader uit Duitsland. Zij behoort tot een grote groep mensen met onduidelijke en verstrengelde identiteiten. Zij gelooft echter dat elk persoon gelaagd is met een mix van alle mogelijke dingen en heeft een grote interesse in manier waarop identiteiten door genen en sociale constructen worden gevormd.

Angèle Etoundi Essamba

Angèle Etoundi Essamba is een geëngageerde kunstenares die zich bezighoudt met de identiteit van de zwarte vrouw. Essamba’s werk bevindt zich op het snijvlak van het sociale/gender en het artistieke. Ze gebruikt hierbij fotografie om haar boodschap over te brengen. Haar gevarieerde achtergrond heeft niet alleen haar blik gevormd, maar betekent ook dat haar visie esthetisch, idealistisch, realistisch en maatschappelijk is. Angèle is geboren in Kameroen en studeerde af aan de Nederlandse Fotovakschool in Amsterdam. Daarnaast heeft ze een bachelor in kunstgeschiedenis. Haar werk is op grote schaal tentoongesteld in instellingen, galeries, kunstbeurzen, biënnales en musea. In 2016 ontving zij de ‘Nationale Ridder in de Orde van Valor’ door de president van de Republiek Kameroen. Haar foto’s zijn becommentarieerd in diverse publicaties en bevinden zich in belangrijke openbare collecties zoals MoMA, New York, het World Bank Art Program, Washington DC, het Memphis Brooks Museum of Art, en het Boca Raton Museum of Art (Fl).

Lucia Nankoe

Lucia Nankoe, Surinaamse, groeide op in Amsterdam en studeerde moderne letterkunde aan de Sorbonne in Parijs. Sinds 1986 doceert ze Frans, Franse media en literatuur aan de Faculteit Communicatie en Journalistiek aan de Hogeschool van Utrecht. Ze is free-lance publiciste en was adviserend lid van de commissie Frans voor Het Fonds van de Letteren. Ook maakte ze beoordelingen van manuscripten voor uitgeverijen en het Productiefonds. Daar ontstond haar interesse voor Caraïbische en Afrikaanse literatuur. Lucia Nankoe is gespecialiseerd in Caraïbische vrouwenliteratuur. 

Foto: Hellen Jeanette Gill

Lisette Wellens

Lisette Wellens is journalist en programmamaker. Ze is presentator van ochtendprogramma Goedemorgen Nederland en columnist voor tijdschrift &C. Ze is gespecialiseerd in maatschappelijke onderwerpen en het Caribisch deel van het koninkrijk. Na haar opleiding vertrok ze naar Curaçao, het geboorte-eiland van haar moeder. Ze werkte daar bij het Jeugdjournaal voor de toenmalige Nederlandse Antillen en bij de Caribische redactie van de Wereldomroep. Ook schreef ze Kabei Krioyo – the Wonders of Creole Hair, een boek over ‘haarverhalen’ van de bevolking van Curaçao. Terug in Nederland was Lisette redacteur bij Hart van Nederland en werkte ze bij het NOS Jeugdjournaal. Ze was verslaggever voor dagelijks magazine RTL live en presenteerde voor AT5 het Nieuws en De Straten van Amsterdam.Sinds 2017 staat Lisette dagelijks om 3:45 op om Nederland in de vroege ochtend bij te praten over de actualiteit. Naast haar televisiewerk maakt ze graag uitstapjes naar de radio: ze presenteerde interviewprogramma’s ’t Wordt Nu Laat (NPO Radio 2) en De Diepte In (NPO Radio 1).

Foto: Alwin Helmink

Wil je graag een programma bijwonen, maar heb je niet de middelen om een kaartje te betalen? Mail dan naar info@denieuweliefde.com, we kunnen dan iets regelen.