DeAndereLees!club:(On)zichtbareburgers
Ralph Ellison’s Onzichtbare man en Americanah van Chimamanda Ngozi Adichie
De populaire Andere Lees!club is terug, maar in een nieuwe vorm! In een serie van drie behandelen we aan de hand van een klassieker en een moderne roman de thema’s gevaarlijke vrouwen, de toekomst en (het recht op) zichtbaarheid. Wat deze leesclub anders maakt is dat je de boeken niet gelezen hoeft te hebben om heel veel te leren over literatuur van boekengoeroe Lidewijde Paris. Leuk voor lezers én schrijvers.
(On)zichtbare Burgers
Diversiteit is een thema van alle tijden. Vaak had het een ander label, werd het discriminatie genoemd of racisme. Met de ontwikkelingen in de wereld heeft het thema wel aan noodzaak gewonnen. Daarom deze keer de in Nederland minder bekende klassieker van Ralph Ellison Onzichtbare man over een zwarte man in Amerika die onzichtbaar is doordat niemand hem opmerkt. Daarnaast behandelen we de moderne bestseller met eenzelfde thematiek Americanah van de Nigeriaanse schrijver Chimamanda Ngozi Adichie. Naast deze twee grote titels komen een paar Nederlandse romans en een Japans-Amerikaans aan bod: Kader Abdolah met Papegaai vloog over de IJssel, Tommy Wieringa met De heilige Rita en Julie Otsuka met Waarvan wij droomden. Weet je zelf een mooie roman die hier goed bij past? We gaan ook romans voor elkaar pitchen, zodat we op nog meer ideeën komen. Neem die dus mee!
De Andere Lees!club – een klassieker & een moderne bestseller
Het idee achter De Andere Lees!club is ‘Hoe werkt literatuur?’ Hoe vertelt een schrijver zijn verhaal en waarom juist zo? In het drieluik van dit jaar staat steeds een klassieker naast een moderne roman met steeds een ander thema: Gevaarlijke vrouwen, de toekomst en wie er zichtbaar is in de maatschappij (migratie). We stellen de vragen: wat maakt eigenlijk een boek een klassieker? Hoe wordt het thema behandeld in de klassieker en hoe in de moderne roman?
Disclaimer: Als je wilt meepraten tijdens de middag is het fijn een van de twee romans gelezen te hebben. Maar in principe wordt het programma zo opgebouwd dat het ook voor lezers die niet bekend zijn met de boeken te volgen is.