Eenliteraireodeaaneten

zo 11 dec
19:00
Dit programma heeft al plaatsgevonden

Van Eva’s appel tot aan Hassnae’s citroenen

Literatuur, kookboeken inbegrepen, bespiegelt de complexe relatie tussen mens en eten veelvuldig: van Eva die in de appel bijt tot aan de koffer vol citroenen van Hassnae Bouazza. Op deze literaire avond duiken we met schrijvers in teksten over eten en verslinden we de verhalen achter gerechten van over de hele wereld. Kortom een verrukkelijk programma!

In De Nieuwe Liefde vieren we de kracht van eten. Eten maakt het mogelijk om culturele- en persoonlijke barrières te ontstijgen, het is een vorm van communicatie, een taal.  Eten is onderdeel van onze identiteit. Eten is belonging – je thuis voelen.

Ama van Dantzig praat met Hassnae Bouazza, Lelani Lewis, Vanja van der Leeden, Ira Kip en Sara Shawkat over hoe eten ons verbindt. We verdiepen ons in hoe we met eten lief en leed uiten. We luisteren naar de verhalen uit de keukens van diaspora’s en geven generatiesoude recepten door.  We onderzoeken waar eten symbool voor staat en wat dat zegt over ons, als mensen —Want wat kunnen we over onszelf leren door naar onze relatie met eten te kijken?

Vanavond nemen we je mee in een literaire, culinaire reis door de wereld en komen thuis met geprikkelde smaakpapillen en een verbreedde verbeelding!

Mama’s Koelkast zal deze avond de hapjes verzorgen.

Hassnae Bouazza

Schrijver, culinair journalist en programmamaker Hassnae Bouazza (1973) brengt in haar verhalen smaken en geuren tot leven. Zo ook in haar recent verschenen boek Een Koffer vol Citroenen (2022). Hassnae tekent de heerlijkste recepten op voor NRC Handelsblad. Verder maakte zij samen met Femke Halsma de veel besproken zesdelige serie Seks en Zonde voor de NTR. Bouazza heeft haar eigen online glossy Aicha Qandisha en schreef samen met sterren chef Soeniel Bahadoer het kookboek Spicy Chef.

Sara Shawkat

Sara Shawkat (1989) is schrijver, ondernemer en receptontwikkelaar. Shawkat schreef kookboek NOOMI (2022), dit leverde haar een nominatie op voor het Gouden Kookboek 2022. Met NOOMI brengt Sara op geheel eigen wijze de kleurijke Irakese keuken tot leven. Tegenwoordig is Noomi ook als drankje te koop: een smaaksensatie met gedroogde limoenen (noomi basra), suiker en rozenwater.

Vanja van der Leeden

Vanja van der Leeden (1976) is kookboeken-maker, culinair schrijver én voormalig chef-kok. Haar eerste boek Indorock (2019) is een liefdesbetuiging aan de Indonesische keuken. Met dit boek won ze in 2019 het Gouden Kookboek. Andere boeken van haar hand zijn Indostok (2020)een ode aan saté – en Insane (2022) – over gezond en gebalanceerd eten. Vanja is ghostwriter voor chefs als Jonnie Boer en schrijft voor verschillende bladen als Vogue living.

Lelani Lewis

Lelani Lewis (1988) is chef, foodstylist en culinair activist. Lewis bedacht het culinaire concept: Code Noir. Een conceptueel en educatief diner over de koloniale geschiedenis van de Cariben én over het effect van het kolonialisme op de Caribische en Westerse keuken. Lelani werkt momenteel aan haar eerste kookboek met de gelijknamige titel: Code Noir. Lewis creëert inspirerende ervaringen met haar innovatieve en levendige benadering van eten.

Ira Kip

Ira Kip is theatermaker, ondernemer en storyteller. Ze regisseerde de veel geprezen voorstellingen als She’Baltimore, De Vaginamonologen en Shrew. Kip vertelt verhalen in de breedste zin van het woord en gaat voorbij “theater” en de conventies die bij theater zijn bedacht. Zo richtte Ira samen met haar zus KIP-Republic op waarmee ze in 2020 het project Free Heri Heri For All starten. Dit project is gelanceerd om Keti Koti, op 1 juli, te herdenken en het besteedt aandacht aan het koloniale verleden van Nederland.  

Ama van Dantzig

Ama van Dantzig faciliteert en modereert gesprekken tussen verschillende groepen waaronder ondernemers, kunstenaars, filosofen en wetenschappers.  Als medeoprichter van het sociale innovatiebedrijf Dr. Monk deed ze meer dan tien jaar ervaring op in duurzaamheid, sociale innovatie, samenwerking en creativiteit. In 2021 besloot ze te stoppen met haar bedrijf. Ze speelt nu een leidende rol in tal van internationale initiatieven waaronder UNDP Forest dialogues en the Obama foundation. Ook vervult Ama bestuurs- en adviesfuncties bij o.a. bij het stimuleringsfonds voor de creatieve industrie, het Prins Claus Fonds en The Church of Climate Change.

Muziek

The Curtis Foster Family Band

The Curtis Foster Family Band is een funky 10-koppig disco jazzband. Deze sporty-family is geformeerd door jazzgitarist Linus Eppinger also known as Curtis Foster. 

Wat begon als een eenmalig soloproject met de video ‘Sporty People’, evolueerde tot een volwaardige 10-koppige liveband die de harten verovert en de kontjes laat schudden! Deze funky sensatie bestaat uit: Curtis Foster, U.L. Ghezzi, Paula Go-Mess, Bobby Wiener, Marta Martini, Jelly Noordveld, Johnny Boner, Joris Wham, Panic Sickinghe en Saïd Boom.  

Wil je graag een programma bijwonen, maar heb je niet de middelen om een kaartje te betalen? Mail dan naar info@denieuweliefde.com, we kunnen dan iets regelen.