Eenmogelijkbeginvanveel

zo 29 mei
19:00
Dit programma heeft al plaatsgevonden

29 dichters aan het werk

Hoe werkt dat: tastend, met een vuistslag of fileermes een wereld openen die ruimer is dan de alledaagse? Hoe raken dichters de werkelijkheid aan, hoe komt de taal tot leven, hoe ontstaat poëzie?

Een mogelijk begin van veel is een avond over poëzie en het makerschap, een onderdompeling in de meest uiteenlopende creatieprocessen van poëzie. Met optredens van Eva Gerlach, Mustafa Stitou en Ted van Lieshout, en de makers van het boek Een mogelijk begin van veel. 29 dichters aan het werk: Hester van Hasselt en Bianca Sistermans. Cellist Ernst Reijseger verzorgt een muzikaal intermezzo.

In een poging vat te krijgen op het wonderlijke proces van het dichten, ontmoetten interviewer Hester van Hasselt en fotograaf Bianca Sistermans 29 dichters. Ze begonnen in 2013 met Delphine Lecompte in Brugge, en eindigden, voor nu, met Eva Gerlach in Amsterdam. Dichters die ze onder andere portretteerden waren Antjie Krog, Alfred Schaffer, K. Schippers en Radna Fabias. Sistermans fotografeerde hen met haar analoge Hasselblad-camera, Van Hasselt sprak met hen over het dichterschap. Gesprekken over het schaamteloos gebruik van rijm, ziek worden van een komma en uitrusten in een gedicht. Over klauwen en stinkveren, eerzucht en gretigheid, over glimpen van een nieuwe taal en de bodem van je blik.

In Een mogelijk begin van veel klinkt een veelstemmig geluid uit het hedendaagse poëzielandschap.

Hester van Hasselt

Hester van Hasselt interviewt en schrijft, en is professioneel spreker. Zij portretteerde dichters, striptekenaars, theatermakers en andere inspirerende denkers. Artikelen van haar hand verschenen in Volkskrant Magazine, De Standaard, NRC Handelsblad, Het Parool, de Internet Gids, de Poëziekrant en Awater.

In oktober 2021 verscheen bij Querido Een mogelijk begin van veel | 29 dichters aan het werk. In 2017 verscheen bij Querido het boek Hier besta ik | In eenzaamheid gestorven.

Bianca Sistermans

In het werk van Bianca Sistermans (1969) komen fotografie en literatuur steeds samen, hetgeen op allerlei manieren tot uitdrukking komt: van schrijversportretten tot het aangaan van nauwe samenwerkingen met schrijvers, en projecten waarin haar foto’s het uitgangspunt vormen voor nieuwe verhalen. Sistermans behaalde haar Master of Fine Arts aan de Academie voor Beeldende Kunsten St. Joost te Breda. Werk uit de serie ‘Alledaagse ergernissen’ werd o.a. getoond tijdens Art Rotterdam, BredaPhoto, in De Vishal en diverse malen bij Cokkie Snoei.