EstherGerritsenkiestdepoëzievanCzeslavMilosz

ma 13 nov
Dit programma heeft al plaatsgevonden

Esther Gerritsen is stoer, eigenzinnig en geestig en één van de interessantste schrijfsters van dit moment. Ze publiceerde onder andere de romans Superduif, Dorst, De kleine miezerige god en Roxy, alle genomineerd voor grote prijzen. In 2014 werd haar werk bekroond met de Frans Kellendonk-prijs en in 2015 was zij de auteur van het Boekenweekgeschenk. Onlangs verscheen de nieuwste bundeling van haar wekelijkse en meesterlijke columns uit de VPRO Gids, Veilig leren lezen.

Czeslav Milosz

Deze middag duikt zij als gast-curator onder in het werk van de Pools-Amerikaanse schrijver en dichter Czeslav Milosz. Toen Milosz bijna zeventig jaar oud was ontving hij de Nobelprijs voor Literatuur, waarna zijn beste dichtbundels nog volgden: poëzie over sterfelijkheid en toekomst, over eindig- en oneindigheid; onbevreesde, krachtige gedichten die de dood onderzoeken en het leven vieren.

Guy Clemens

Naast Esther Gerritsen leest ook acteur Guy Clemens (Kunsthart, ’t Schaep Ahoy, Land van Lubbers) deze middag teksten van Milosz.

celliste Maya Fridman

De muziek is van een van de meest getalenteerde jonge cellisten van dit moment: Maya Fridman (mayafridman.com).

Ze studeerde met de hoogste lof af aan de conservatoria van Moskou en Amsterdam, en nam al een cd op, The invisible link. Haar muziek zal stem geven aan zowel de nostalgie, de landschappelijkheid en het pittig engagement van Milosz.

Poëzieproeverij

Aansluitend aan het programma kan er gegeten worden; een poëzieproeverij die past bij de dichter van de dag. Bestel uw kaarten hier.

Komende data:

zondag 13 november: Esther Gerritsen kiest de poëzie van Czeslav Milosz  | zondag 11 december: Femke Halsema kiest de poëzie van Ilja Leonard Pfeijffer | zondag 8 januari: Jeroen Spitzenberger kiest de poëzie van Pier Paulo Pasolini | zondag 12 februari: Theo Nijland kiest de poëzie van Tonnus Oosterhoff | zondag 12 maart: Nazmiye Oral kiest de poëzie van Bejan Matur | zondag 9 april: Kees van Kooten kiest de poëzie van Billy Collins | zondag 14 mei: Tjitske Jansen kiest de poëzie van Wislawa Szymborska

‘Wat is goed? Knoflook. Schapenbout van het spit.
Wijn drinken met uitzicht op de wiegende boten in de baai.
De sterrenhemel in augustus. Uitrusten op een bergtop.’
(vertaling Gerard Rasch)

Programma: Mirjam van Hengel

Foto Esther Gerritsen © Keke Keukelaar