DestiltevanRumieneentaalvansuiker

zo 14 apr
12:00
Dit programma heeft al plaatsgevonden

Expeditie Poetry #1

‘Er is in liefde geen gepraat; kreunen en zuchten is genoeg’. Dat schreef Rumi, de grote Perzische soefidichter. Rumi-vertaler en kenner Abdulwahid van Bommel is te gast. Hij leest voor en vertelt over de schrijver en wijsgeer die ooit zei ‘spiritueel maar niet religieus’ te zijn.

Het Perzisch is een van de oudste talen ter wereld en is enorm geëvolueerd, met vervormingen in talloze landstalen en met een heel sterke literaire traditie. Omar Khayyam, Hafez en Rumi zijn de bekendste namen. Maar wie kent Ahmad Shamlou, of de mythische dichteres Forough Farrokhzad? Over al die dichters praten we met Nafiss Nia, zelf ook dichter. Zij zei ooit over haar taal: ‘Perzisch is suiker’ en zal laten horen hoe dat klinkt.

Nog meer suiker voor de oren: de Iraans-Nederlandse Pejman Akbarzadeh, die tot in het Concertgebouw zijn Perzische pianorecitals geeft, speelt en vertelt over Perzische poëzie in muziek. In Nederland wonende in het Perzisch schrijvende dichters lezen voor uit hun poëzie.

‘Stilte is de taal van God, al het andere is gebrekkige vertaling’ 

‘Verhef je woorden, niet je stem.
Het is regen die bloemen doet groeien,
niet de donder.’ 

‘Heiden, afgodendienaar, vuuraanbidder, wie of wat je ook bent, kom!’

geduld is het enige
dat Liefde redt.’

In de nieuwe programmareeks Expeditie Poetry wordt rondgetrokken over de wijde wereld. Van Perzië naar Zuid-Afrika, van Suriname naar Japan, van Syrië naar China, en dat alles in poëzie. Gidsen vertellen over de poëzie van het land, moedertaalsprekers lezen voor, muzikanten zorgen voor muziek achter de woorden. We onderzoeken in het ene land hoe poëzie een houvast vormt, in het andere hoe ze het web op surft en in het volgende hoe ze spreekt in uiteenlopende talen.

Dit voorjaar trappen we af met de eerste drie programma’s: over Perzische, Surinaamse en Chinese poëzie. Redactie en presentatie: Mirjam van Hengel, schrijver, programmamaker en (poëzie)redacteur.

De serie Expeditie Poetry wordt mogelijk gemaakt door het Nederlands Letterenfonds.


Kijk hier deze avond terug op onze digitale beeldbuis: