FemkeHalsemakiestdepoëzievanIljaLeonardPfeijffer

zo 11 dec
16:00
Dit programma heeft al plaatsgevonden

Femke Halsema is een hartstochtelijk lezer. Onlangs stopte ze met twitteren omdat ze wel weer eens tijd wilde hebben voor het lezen van dikke boeken. Maar ook: van poëzie. Na haar jaren in de Tweede Kamer, waarover ze het boek Pluche schreef, werkt Halsema vooral als auteur en programmamaker, en ze is onder andere geïnteresseerd in de verschijningsvorm van populaire cultuur in films en literatuur.

De dichter die Femke Halsema kiest is Ilja Leonard Pfeijffer – een van de spraakmakendste Nederlandse dichters van dit moment. Van zijn debuutbundel Van de vierkante man tot zijn verzamelbundel De man van vele manieren: Pfeijffers kolkende stem is luid en duidelijk hoorbaar. In 2016 werd zijn poëzie dubbel bekroond, met de de VSB Poëzieprijs én de Jan Campertprijs. Pfeijffer, ook romanschrijver en wekelijks columnist voor de NRC, fietste in 2008 naar Genua en bleef daar wonen.

Femke Halsema vertelt over haar keuze voor Ilja Leonard Pfeijffer en leest zijn poëzie,

Ellen ten Damme is zangeres, actrice, circusartieste, vamp, componiste. Ilja Leonard Pfeijffer schreef liedteksten voor haar album Alles draait, en daar komt ze deze middag uit zingen.

Katja Schuurman is actrice en presentatrice en een goede vriendin van Ilja  Pfeijffer. Zij leest haar favoriete gedicht van hem en vertelt waarom ze dat zo goed vindt.

Zihni Özdil, opiniemaker en essayist, is wel een ‘ridder van het vrije woord’ genoemd – reden voor Femke Halsema hem uit te nodigen op de middag over de gëngageerde dichter. Ook Ödzil kiest en leest zijn favoriete gedicht van Pfeijffer.

Dichter Erik Jan Harmens tenslotte gaat dieper in op de poëzie van Ilja Pfeijffer. Zij maakten samen de voorstelling (en de bundel) Duetten waarmee ze samen door de theaters tourden en kennen elkaars werk als geen ander.

Ilja Leonard Pfeijffer door Stephan Vanfleteren.jpeg

Poëzieproeverij

Voorafgaand aan het programma kan er geluncht worden in de Serre; een Poëzieproeverij die past bij de dichter van die dag. Bestel uw kaarten hier