Fietsfabels

ma 3 feb
20:00
Dit programma heeft al plaatsgevonden

Luister terug:

Over dit programma:

El Tarangu, Frank Heinen en het wielerzweet

Altijd al afgevraagd wat er nu juist zo spannend is aan de wielersport? Vanavond duiken we in de vele mysteries van het wielrennen en luisteren we naar heerlijke verhalen, plus een spannende podcast.  

Wielrennen. Voor niet-ingewijden lijkt het… de allersaaiste sport? Toch is er geen andere die schrijvers, muzikanten en poëten zó heeft weten te inspireren. Ook podcastmakers ontdekten de charme van de wielerheroïek. Door het luisteren naar de podcast El Tarangu van AudioCollectief SCHIK raakte Vlaanderen en Nederland in de ban van de mythe rond José Manuel Fuente, de Spaanse wielerlegende die jarenlang dood werd gewaand, toen plots opdook voor een biertje met zijn rivaal om vervolgens weer met de noorderzon te vertrekken. Dit soort haast mythische gebeurtenissen uit de wielersport verdienen extra aandacht: tijd voor een duikje in de magie van wielrennen.

Nele Eeckhout, Siona Houthuys en Mirke Kist van AudioCollectief SCHIK (bekend van o.a. BOB en Laura H.) zijn present om toe te lichten hoe ze precies de levensloop van deze wielerlegende omtoverden tot een spannende podcastserie, een ware whodunnit. Frank Heinen praat met ons mee over het schrijven van een literair sportverhaal, en hoe sport en literatuur hand in hand kunnen gaan. Zijn boek ‘Uit Koers’, een bundeling verhalen over bijzondere wielerlevens, werd door Het Parool geprezen als ‘een van de beste vijf sportboeken van 2014’. Verder komt Pieter-Jan De Smet, Vlaamse zanger, acteur en wielerfanaat, ons verblijden met Vlaamse fietsliedjes. Schrijver, radiomaker en docent Dennis Gaens zal de avond modereren.


Dit programma is i.s.m. deBuren, Vlaams-Nederlands huis voor cultuur en debat.


Foto credit: Eddy Merckx, Raymond Poulidor; Miroir du Cyclisme, Nov-Dec 1974. Bron Flickr (Chris Protopapas)

Gasten

AudioCollectief SCHIK

Nele EeckhoutSiona Houthuys en Mirke Kist van AudioCollectief SCHIK maakten de podcast El Tarangu, naast andere zoals BOB en Laura H. Twee Belgen en één Nederlander die zich alle drie bezighouden met theater, schrijven en radiomaken. Die laatste passie werd in 2015 drievoudig gebundeld in het AudioCollectief SCHIK.

Frank Heinen

Frank Heinen won voor zijn eerste verhaal in literair wielertijdschrift De Muur in 2009 de Hard Gras Prijs voor het Beste Sportverhaal en schrijft sindsdien regelmatig over (wieler)sport. Zijn boek ‘Uit Koers’, een bundeling verhalen over bijzondere wielerlevens, werd door Het Parool geprezen als ‘een van de beste vijf sportboeken van 2014’.

Pieter-Jan De Smet

Pieter-Jan De Smet is een Vlaamse zanger en gitarist van de naar hem genoemde band PJDS. Hij speelde als acteur van 1991 tot 1994 de rol van Charles-Victor Blomme in de VTM televisieserie De Kotmadam, een rol die enkele jaren aan hem bleef kleven en is recenter betrokken in meerdere producties van het theatergezelschap Theater Zuidpool.

Dennis Gaens (moderator)

Dennis Gaens (1982) is schrijver, radiomaker en docent. In 2014 begon hij de literaire podcast Ondercast. Ook schreef hij de dichtbundels ik en mijn mensenen schering en inslag. Hij geeft les bij Creative Writing op ArtEZ en is uitgever en redacteur bij Literair Productiehuis Wintertuin.