HetABCvanJP

zo 22 okt
20:00
Dit programma heeft al plaatsgevonden

Een avontuurlijke reis door het land van taal

Groeeen! Groeeeeeen!! Wie weleens een aflevering LINGO kijkt, weet dat het programma door de jaren heen haar eigen taaluniversum heeft gecreërd. En dat de onzichtbare jury – JP – hier jaar en dag het scherpe, geestige en soms vileine taalkundige geweten van is. Maar wie is toch de man achter de stem?

Vanavond presenteert JP zich aan het publiek, en leidt hij u – met zijn onlangs verschenen boek Het ABC van JP als roadmap – langs alles wat taal zo leuk maakt. Zo wist u vast niet dat er geen Nederlands equivalent bestaat van het Finse Kalsarikännit: langzaam dronken worden op de bank in je onderbroek. En dat het hondenvoer ‘frolic’ in het Engels ravotten betekent, en afstamt van het Middelnederlandse ‘vrolyc’. En waar het woord ‘pierewaaien’ vandaan komt…

Dat alles en meer wordt gevierd met muziek en een vrolijke quiz. Want of het nu uit irritatie, lol, of liefde is: taal verbind. Taal is van ons allemaal, en dat mag gevierd worden!

Bereid je je alvast voor op de eerste quizvraag: ‘hoeveel taalfouten staan er in deze aankondiging’?

In samenwerking met Uitgeverij Thomas Rap.

JP Pellemans

Jan Peter ‘JP’ Pellemans (1961) studeerde Nederlands aan de Hogeschool en aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en werkt al jarenlang als docent, communicatietrainer, presentatiecoach en (eind)redacteur voor televisieprogramma’s zoals Wie is de Mol? 10 voor Taal en Taxi . Hij is bedenker van de NPO2- quiz De Tafel van Taal en verwierf nationale bekendheid met zijn rol als jurylid, sidekick en voice-over van Lingo waar hij sinds 2005 werkzaam is.

Foto: Keke Keukelaar

Wil je graag een programma bijwonen, maar heb je niet de middelen om een kaartje te betalen? Mail dan naar info@denieuweliefde.com, we kunnen dan iets regelen.