HetGif:200jaarBaudelaire

zo 14 nov
19:30
Dit programma heeft al plaatsgevonden

met voordracht, muziek, film en absint

Wees altijd dronken! Dat is alles, het enige wat er toe doet. Om niet de helse last te voelen van de Tijd die je schouders breekt en je naar de aarde drukt, moet je je onophoudelijk bedrinken.

Maar waaraan? Aan wijn, aan poezie, of aan deugdzaamheid, net wat je wilt. Maar bedrink je.

– Charles Baudelaire (vert. Menno Wigman)

Hoe gaan we om met het kwaad? Met de dood, tegenslagen in de liefde, gebrek aan erkenning, veroordeling, verslaving?

We vieren de 200e geboortedag van de Franse dichter Charles Baudelaire (1821-1869) wiens antwoord was: duik er vol in! Alleen uit het kwaad kan het goede opbloeien, schreef hij in zijn belangrijkste werk, de bundel De bloemen van het kwaad. Zo stichtte hij de beweging van de Decadents: Franse dichters die het kwaad omhelsden en zich afzetten tegen de burgerlijke samenleving. Zij deden zich tegoed aan sterke drank en opium, bezongen de ontrouw en het sadisme, verlustigden zich aan de nieuwste, schokkende schilderkunst en literatuur en bespotten zo burgermoraal, religie, liefde en dood in hun werk en in hun leven.

Vanavond volgen we Baudelaire’s levensadvies en duiken we in zijn wereld van alles wat God verboden had, met voordracht, muziek, film en ook het favoriete drankje van de decadenten: het mysterieuze absint, ook wel De Groene Fee genoemd, zal verkrijgbaar zijn.

programma

Meestervertaler Peter Verstegen houdt een inleiding over het leven en werk van Charles Baudelaire. Uitgeverij HetMoet vroeg hem om zijn favoriete gedichten te selecteren voor de bloemlezing: de ambachtelijk gedrukte tweetalige bundel Le Poison/Het Gif, die vanavond wordt gepresenteerd.

De Nederlandse componist Christian Blaha schreef nieuwe muziek voor het titelgedicht van de bundel Le Poison/Het Gif. Deze première en andere prachtige muziek op teksten van Baudelaire door componisten als Ernest Chausson en Claude Debussy in een optreden sopraansoliste Anna Majchrzak en pianist Daan van de Velde. 

Dichter en voordrachtskunstenaar Simon Mulder draagt Baudelaire’s gedichten voor in het Frans en het Nederlands. Filmmaker André Grove brengt een filmische ode aan Het Gif in de vorm van een videoclip. Feest der Poëzie presenteert een verdiepende tweedelige podcast over Baudelaire met meer voordracht, muziek en interviews. De Poëziebar serveert absint met een persoonlijk voorgedragen sonnet.

De Arbeiderspers brengt de geweldige brieven van Baudelaire in de Privédomein-reeks, vertaald door Kiki Coumans.

Voor dit programma is een Coronatoegangsbewijs verplicht, in combinatie met een geldig identiteitsbewijs. Dit kan een negatieve testuitslag (testbewijs) zijn, een vaccinatiebewijs of een bewijs dat u hersteld bent van corona (herstelbewijs). Deze dient u in de CoronaCheck-app of geprint via CoronaCheck.nl in een QR-code om te zetten. Dan pas heeft u een geldig Coronatoegangsbewijs.

Dit programma is een samenwerking met Feest der Poëzie en Uitgeverij HetMoet en wordt mogelijk gemaakt door Zabawas, Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Holland en Lira Fonds.

Anna Majchrzak

Sopraan Anna Majchrzak, onder meer vaste sopraansoliste bij André Rieu, brengt samen met pianist Daan van de Velde nog nauwelijks uitgevoerde liederen op teksten van Debussy en Chausson, en ook de première van Christian Blaha’s Le Poison op een tekst van Baudelaire.

Peter Verstegen

Meestervertaler Peter Verstegen brengt in Le Poison/Het Gif zijn mooiste vertalingen van de decadente gedichten van Charles Baudelaire bijeen. Hij studeerde geschiedenis en vertaalkunde en was vanaf 1967 tot 1997 docent vertalen Engels-Nederlands aan het Instituut van Vertaalkunde van de Amsterdamse universiteit. In 1973 ontving hij de Martinus Nijhoffprijs. Hij vertaalde uit het Engels, Frans, Duits en Italiaans, vooral dichters: Auden, Dickinson, Milton, Shakespeare, Baudelaire, Verlaine, Heine, Rilke, Dante, Petrarca. Zijn laatst gepubliceerde vertalingen zijn Venus en Adonis en De schennis van Lucretia van Shakespeare en De aanstootgevende gedichten van Goethe (Romeinse elegieën, Venetiaanse epigrammen en Het dagboek).

Simon Mulder

Simon Mulder draagt de gedichten van Baudelaire uit de bundel Le Poison/Het Gif voor. Hij is dichter, voordrachtskunstenaar en artistiek leider van Stichting Feest der Poëzie, die poëzie- en muziekevenementen organiseert. Voor het Feest der Poëzie maakt hij voorstellingen, podcasts en video’s. Daarnaast treedt hij op in binnen- en buitenland met eigen werk of dat van grote doden, schrijft hij essays en verzorgt hij workshops poëzie schrijven en lezen. Ook is hij leraar klassieke talen in het middelbaar onderwijs.

Christian Blaha

De componist en dirigent Christian Blaha maakte speciaal voor onze voorstelling een nieuwe compositie voor sopraan en piano op gedicht Het Gif/Le Poison. Hij studeerde compositie in Breda en Amsterdam en studeerde af als koordirigent en componist.

De Poëziebar

De Poëziebar serveert schitterende absinthes op authentieke wijze en met dito materiaal bereid door absintheurs. Het bereiden van een glas absint duurt precies een sonnet lang; terwijl het absintritueel zich voltrekt, wordt door de absintheurs voorgedragen uit eigen werk, onder meer uit ambachtelijk poëzieperiodiek Avantgaerde, en uit dat van grote doden.