HetRodeOor2023

zo 24 sep
20:00
Dit programma heeft al plaatsgevonden

De beste erotische verhalen uit de Lage landen

Voor de zevende editie van de jaarlijkse Vlaams-Nederlandse erotische schrijfwedstrijd Het Rode Oor daagden we de deelnemers uit om zich te laten inspireren door zoekertjes. Iedereen kent ze wel: advertenties of berichtjes waarin iemand op zoek is naar een persoon die ze in de metro, een koffiebar of zomaar op straat hebben gezien, maar niet hebben durven aanspreken. Of briefjes op het prikbord in je plaatselijke supermarkt waarin iemand op zoek is naar een nieuwe thuis voor hun pannenkoekenplantstekje. Wat gebeurt er wanneer het gezochte wordt gevonden en deze mensen elkaar ontmoeten?

Benieuwd naar wat dat aan nieuw erotisch materiaal opleverde? Tijdens de finale krijg je de beste erotische kortverhalen te horen en bepaal je mee wie de winnaar wordt van Het Rode Oor 2023.

Elk jaar gaat deBuren in samenwerking met De Nieuwe Liefde, Stichting Nieuwe Helden, The Writer’s Guide to the Galaxy en Hard//hoofd op zoek naar de beste erotische verhalen om naar te luisteren. In het voorjaar selecteerde een vakkundige jury (Mojdeh Feili, Mandy Woelkens, Jozefien Van Beek, Jori(k) Amit Galama en Jochum Veenstra) uit 176 inzendingen de 8 beste erotische verhalen van 2023. Na een talentontwikkelingstraject waarin de 8 finalisten de mogelijkheid kregen om hun verhaal te herschrijven is het nu tijd voor een wervelende simultaanfinale in de Nieuwe Liefde (Amsterdam) en het Zuiderpershuis (Antwerpen) vol erotiek en livemuziek.

In de Nieuwe Liefde leidt theatermaker Lucas De Man de avond in goede banen en lezen Selm Wenselaers, Rashif El Kaoui en Sophia Blyden de 8 verhalen voor. Auteur, theatermaker en muzikant Nele Van den Broeck presenteert een gesprokken essay over erotiek. Tussen de voordrachten door zorgt dezelfde Nele als frontvrouw van Nele Needs A Holiday voor muzikale intermezzo’s. Na de voordrachten volgt de uitreiking van de juryprijs (Het Rode Oortje) en beslist het publiek in beide steden wie de winnaar wordt van het Rode Oor 2023. We sluiten de avond af door te proosten op de winnaars van de jury- en publieksprijs.

De finalisten van Het Rode Oor 2023 zijn Bas Tuurder, Hadeke, Erik van der Velden, Lola Maruschka Bertels, Tiare van Paridon, Nick De Weerdt, Olga Ponjee en Tim Outshoorn.

Benieuwd naar de 8 verhalen die in de finale hebben gehaald? Hier vind je alvast een voorproefje:

Geheimzinnig: ‘”Alleen mijn rug insmeren”,’ zei ze toen ik van haar geheim wist en we topless op het strand zaten’
Zinnig: ‘Jij bent echt de enige aan wie ik dit toevertrouw. Hoe doen andere vrouwen dat toch?’ 
Zinnig geheim: ‘Het lijkt of ik Astrids adem over mijn gezicht voel gaan. Koffie vermengd met Hypnotic Poison. Ik snuif haar geur op, houd mijn adem in en zwijg’

Hoe het begon: ‘Het verdwijnen en verschijnen van een tepel in schier stof’
Hoe het zo gekomen is: ‘Ik verheerlijk iets’
Hoe het nu gaat: ‘Haar lichaam kronkelt om me heen’

De verkoper: ‘Vertel eens, Karin, hoe trek ik je over de streep?’
Reden tot twijfel: ‘Je schreef dat het bed “in goede staat” is, dat is niet de beste kwaliteit’
De streep: ‘Haar k klinkt als een kusje’

Toonaangevende zin: ‘Ik adem in korte, staccato stoten; probeer nog een keer’
Valse noot: ‘Ik heb dit nog nooit gedaan’ 
De climax: van een goed gestemde pianist krijg je vleugels.

Personages: Loretta en ik.
De situatie: ‘Ik was nerveus. Angstig om mijzelf bloot te geven aan deze verhouding: zij op vrije voeten, ik gebonden aan dit bed’
De levensles: gedeelde verlangens werken bevrijdend.

In het kort: Twee anonieme pensionado’s vinden elkaar op het advertentiebord in de Albert Heijn.
Hun boodschap: Ook de supermarkt kan een voedingsbodem zijn voor stille begeerte.
De onverwachte smaakmaker: reverse cowgirl.

De geur voor verleiding: mos, omgewoelde compost en peperige ondertonen van ontbinding.
De geur na overgave: sinaasappels en kruitdamp. 
Metafysisch gevolg: ‘Ik zing de extase van het universum, een melodie die ik ooit kende, maar vergeten ben’
Moraal van het verhaal: tussen ontbinding en verbinding zit geen wereld van verschil.

De premisse: handschoenen smaken net als hun eigenaars.
De bewijsvoering: De handschoenen ‘roken naar jouw speeksel, vloeibare troost uit je fruitmond. Je prikte in mijn hals, ik rilde. Ik deed mijn T-shirt en shortje uit en nam je mee onder de lakens’
De conclusie: niemand weet van wanten.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Het-Rode-Oor-2023-c-Charlotte-Dumortier-1024x609.jpg





Gasten

Lucas De Man (presentator)

Lucas De Man studeerde in 2004 af in Germaanse Talen aan de KU Leuven. Aansluitend studeerde hij regie aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten en won de Matthijs Prijs voor jong talent van Artemis en de Jong Talent Prijs van Theater aan Zee, nog voor hij afstudeerde in 2008. Naast zijn werk als artistiek leider van Stichting Nieuwe Helden is hij werkzaam als (freelance) regisseur, acteur en conceptontwikkelaar.

Nele Van der Broeck / Nele Needs A Holiday  (muziek & column)

Nele Van den Broeck is theatermaker, muzikant, frontvrouw van de band Nele Needs A Holiday en sinds acht jaar columnist bij De Standaard. Dit jaar ligt haar romandebuut Iemand Anders in de boekenwinkel. Nele behandelt thema’s als psychische kwetsbaarheid, grote dromen, hilarische mislukkingen en filosofische alledaagsheid. Haar werk is een constante zoektocht naar de handleiding van het leven. Vraag Nele niet wat ze later worden wil, want ze weet het nog altijd niet.

Rashif El Kaoui (voordracht)

Rashif El Kaoui studeerde in 2014 af als master Woordkunst aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen en is sindsdien acteur, audiomaker en schrijver. Hij maakt deel uit van het vernieuwde open ensemble van KVS en werkt als maker bij de Monty in Antwerpen en Theater Zuidplein in Rotterdam. Hij schrijft essays en columns voor De Standaard, Knack en Poëziekrant en werd reeds gepubliceerd in Das Magazin.

Sophia Blyden (voordracht)

Sophia Blyden is schrijver, dichter, programmamaker en studeerde Moderne Nederlandse Letterkunde in Leiden. In haar teksten onderzoekt ze thema’s als eenzaamheid, machtsverhoudingen en haar wortels in het Caribisch gebied. Ze werkt als programmaontwikkelaar voor de VPRO, zit in de Raad van Advies voor het Nederlands Letterenfonds en programmeert en host Mensen Zeggen Dingen in Leiden. Daarnaast schrijft ze haar debuutroman bij Uitgeverij Querido.

Selm Merel Wenselaers (voordracht)

Selm Merel Wenselaers werkt als dramaturg, gespreksleider, curator, schrijver en onderzoeker. In 2024 verschijnt haar boek Tussenmens bij Atlas Contact.


Organisatie: deBuren in samenwerking met De Nieuwe Liefde, Stichting Nieuwe Helden, The Writer’s Guide to the Galaxy en Hard//hoofd. Het Rode Oor is onderdeel van het project Yes, please!, een initiatief van Stichting Nieuwe Helden