HetRodeOor:Finale2021

zo 10 okt
20:00
Dit programma heeft al plaatsgevonden

Het beste erotische verhaal van de Lage Landen

De meest sexy schrijfwedstrijd van Vlaanderen en Nederland is terug met een jubileumeditie! Dit jaar organiseren we voor de 5de keer Het Rode Oor, onze jaarlijkse zoektocht naar de mooiste erotische kortverhalen om naar te luisteren.

In het voorjaar selecteerde een vakkundige jury uit meer dan 200 inzendingen uit Nederland en Vlaanderen 8 erotische kortverhalen die meedingen naar Het Rode Oor 2021. In De Nieuwe Liefde in Amsterdam en Zuiderpershuis in Antwerpen organiseren we vanavond een wervelende simultaanfinale vol erotiek en live muziek. Theatermaker Lucas De Man is de vaste gastheer van de finale in Amsterdam en de acht verhalen worden voorgelezen door Gorges OclooValentijn DhaenensElsa May Averill en Isil Vos. We gaan in gesprek met juryleden Eva Berghmans & Hind Fraihi en Bobbi zorgt voor passende muzikale intermezzo´s. Het publiek in beide steden beslist wie de uiteindelijke winnaar wordt van deze lustrumeditie.

De winnaar krijgt Het Rode Oor en een geldprijs van €350. Alle finalisten krijgen feedback van de jury en de 8 beste verhalen worden gepubliceerd en krijgen een podcastversie. Dit jaar reiken we ook voor het eerst ook Het Rode Oortje uit: een eervolle vermelding van de jury.

Jury

De jury van Het Rode Oor 2021 bestaat uit Abdelkader Benali (auteur) en Tobi Lakmaker (auteur), Eva Berghmans (journalist bij De Standaard en finalist van Het Rode Oor 2020), Elsbeth Etty (literair criticus, columniste en voormalig bijzonder hoogleraar literaire kritiek), Hind Fraihi (onderzoeksjournalist).

Ga voor meer informatie over Het Rode Oor naar deburen.eu/hetrodeoor. De invulling van het programma wordt binnenkort bekend gemaakt.

Voor dit programma is een Coronatoegangsbewijs verplicht, in combinatie met een geldig identiteitsbewijs. Dit kan een negatieve testuitslag (testbewijs) zijn, een vaccinatiebewijs of een bewijs dat u hersteld bent van corona (herstelbewijs). Deze dient u in de CoronaCheck-app of geprint via CoronaCheck.nl in een QR-code om te zetten. Dan pas heeft u een geldig Coronatoegangsbewijs.

Organisatie: deBuren, Stichting Nieuwe Helden en De Nieuwe Liefde. Het Rode Oor is onderdeel van het project Yes, please!, een initiatief van Stichting Nieuwe Helden.

Lucas De Man


Lucas De Man
 studeerde in 2004 af in Germaanse Talen aan de KU Leuven. Aansluitend studeerde hij regie aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten en won de Matthijs Prijs voor jong talent van Artemis en de Jong Talent Prijs van Theater aan Zee, nog voor hij afstudeerde in 2008. Naast zijn werk als artistiek leider van Stichting Nieuwe Helden is hij werkzaam als (freelance) regisseur, acteur en conceptontwikkelaar.

Bobbi (muziek)

Bobbi is het alter ego van de Nederlandse zangeres en internationaal model Margriet Planting. Voorafgaand aan dit soloproject toerde Bobbi met de meidenband Zazi over de hele wereld en speelde ze in het voorprogramma van Charles Aznavour tijdens zijn concerten in Amsterdam. In de zomer van 2020 debuteerde ze met het album Un Jour en introduceerde ze een nieuw genre: Pop Rouge. Twaalf liedjes over liefde, intimiteit en lust geschreven in samenwerking met Gerry Arling en haar Franse tekstschrijver Cristal G, geïnspireerd door de muzikale nalatenschap van Gainsbourg, Birkin, Nouvelle Vague, Donna Summer en Danger Mouse.

Gorges Ocloo (voordracht)

Regisseur, acteur en componist Gorges Ocloo studeerde theaterregie aan het RITCS in Brussel. Direct na zijn studies maakte hij zijn veelgeprezen eerste productie: Scarlet Anansi Ocloo met Tania Van Der Sanden, Hilde Van Mieghem en Ineke Nijsens. Hij is een interdisciplinair maker met een divers parcours: van moderne dans, performances, community arts, visual arts en scenografie tot het componeren van muziek voor theater en dans. Hij maakt onder meer producties voor en met Theater Antigone in Kortrijk, LOD muziektheater in Gent, DE MAAN in Mechelen, hetpaleis in Antwerpen, Het Arsenaal in Mechelen en B-Classic in Tongeren/Genk. Sinds 2020 is hij de artistieke leider van DE MAAN in Mechelen en in vaste dienst als regisseur bij Muziektheater LOD in Gent.

Valentijn Dhaenens (voordracht)

Valentijn Dhaenens is theater- en filmacteur. Hij is medeoprichter van het theatergezelschap SKaGeN. Hij was daarnaast te zien in voorstellingen van onder meer NTGent, KVS, Kaaitheater en Ontroerend Goed. In het voorjaar van 2021 speelde Dhaenens samen met Bruno Vanden Broecke in de KVS-voorstelling Jonathan. Bij een breder publiek is Dhaenens bekend van film- en televisiewerk in onder meer De helaasheid der dingen (Felix Van Groeningen), Stranger in Paradise (Guido Henderikx), Girl (Lukas Dhont) en de boekverfilming Kom hier dat ik u kus (Sabine Lubbe Bakker & Niels van Koevorden).

Elsa May Averill (voordracht)

Elsa May Averill studeerde aan de mime-opleiding in Amsterdam. Ze werkt als theatermaker, performer en stemactrice. De laatste jaren maakt ze voorstellingen met ‘andersbewuste’ performers op zoek naar een gelijkwaardige staat van zijn op het toneel (de binaire term verstandelijk beperkt gebruikt ze liever niet). Ze schrijft toneel en proza en is zoekende/lerende in de non-dualiteit van ons bestaan.

Isil Vos

Isil Vos studeerde in 2008 af aan ArtEZ toneelschool in Arnhem. Sindsdien werkt zij als actrice, theatermaker, regisseur, regieassistent en producent mee aan verschillende theatervoorstellingen bij onder andere Mighty Society, Theatergroep 42, Toneelgroep Oostpool, de Veenfabriek, het Zuidelijk Toneel en Stichting Nieuwe Helden. Als theatermaker en docent maakt en regisseert zij haar eigen theatervoorstellingen die altijd gaan over de falende mens en waarin ze haar acteurs altijd in het hier en nu laat spelen. De producties spelen zowel in Nederland als het buitenland. Bij Nieuwe Helden werkt ze als projectleider, regisseur en actrice in verschillende projecten (bijvoorbeeld SAM, OchArme).

Tobi Lakmaker (jury)

Auteur Tobi Lakmaker schrijft columns voor De Groene Amsterdammer en LINDA.meiden. Na korte tijd Russisch en literatuurwetenschap gestudeerd te hebben rondde hij in 2018 zijn opleiding filosofie af. In februari 2021 verscheen zijn romandebuut De geschiedenis van mijn seksualiteit bij Das Mag.

Abdelkader Benali (jury)

Abdelkader Benali verbaasde het publiek al op 21-jarige leeftijd met zijn bekroonde debuutroman Bruiloft aan zee (2006). Benali is literaire duizendpoot en publiceerde opiniestukken, gedichten, verhalen en theaterstukken. Zijn onderwerpen gaan van voetbal over hardlopen tot de multiculturele samenleving. In 2003 kreeg hij de Libris Literatuurprijs voor De langverwachte. In 2015 publiceerde hij samen met zijn vrouw het huis- tuin- en keukenkookboek Casa Benali, gekoppeld aan tv-serie Chez Benali. In 2019 verscheen zijn nieuwe roman De weekendmiljonair.

Elsbeth Etty (jury)

Elsbeth Etty is auteur, literair criticus, columnist en voormalig bijzonder hoogleraar literaire kritiek. Ze schreef essays en columns voor De Groene Amsterdammer en NRC Handelsblad. Voor Liefde is heel het leven niet (1996), haar biografie van Henriette Roland Holst, werd ze bekroond met de Gouden Uil en de Busken Huetprijs. In 2007 debuteerde ze als romanschrijver met Maak jezelf maar klaar. Ze ontving in 2008 de Anne Vondelingprijs voor politieke journalistiek vanwege haar scherpe analyses. In 2011 maakte ze de bloemlezing De Nederlandse erotische literatuur in 80 en enige verhalen (Prometheus). In 2019 verscheen In de man zit nog een Jongen (Nijgh & van Ditmar), een portret van Willem Wilmink en in datzelfde jaar verscheen Minnebrieven aan Maarten (De Arbeiderspers).

Hind Fraihi (jury)

Hind Fraihi is journaliste en columniste bij De Tijd en De Lage Landen. Ze verwierf bekendheid door haar boek Undercover in Klein-Marokko, waarin ze in 2005 al de opkomst van de jihad in Molenbeek vastlegde. Dit gaf het startschot voor verdere journalistieke undercoveroperaties. Ze deed voor BBC een langdurig onderzoek naar de terreuraanslagen in Barcelona en onderzocht voor de Amerikaanse televisie Fusion de aanwezigheid van rechts en islamitisch extremisme in Europa. Dit resulteerde in de documentaire Radicals Rising. Fraihi nam ook deel aan een onderzoek ondersteund door de NAVO over vrouwen en jihadisme. Haar publicatie daarover verscheen bij Cambridge University Press.

Eva Berghmans (jury)

Eva Berghmans werkt als journalist voor De Standaard. Ze heeft een bijzondere interesse in mensen en hoe ze zich tot zichzelf en elkaar verhouden – ook in bed. Haar vroegste licht erotisch getinte leeservaring was ‘De kleine zeemeermin’. Ze nam deel aan het Rode Oor 2020 en haalde de finale met een verhaal over overgave en vertrouwen, getoonzet op ‘Make me feel’ van Janelle Monae.

Barbara Ericx (finalist 2021)

Barbara Ericx schrijft. Te weinig, naar haar zin.
Als ze kon zou ze niks anders meer doen. Ze houdt van kijken. Schrijven is zorgvuldig kijken. Iets laten gebeuren tussen de lijnen. Iets oproepen achter de ogen van de lezer.
Haar voorkeur gaat uit naar korte verhalen en portretten. Korte scènes, beknopte dialogen.
Ze speelt met eenvoudige, beeldende, poëtische taal. Graag met een hoekje af.
Ze schrijft ook voor haar werk. Ze is theaterdocente en maakt, schrijft en regisseert hiervoor korte voorstellingen. Ze volgde de Toneelacademie in Maastricht.

Marlen Hendrik (finalist 2021)

Marlen Hendriks is een millennial. Ze schreef al wel eens iets, maar nog nooit een erotisch verhaal. Voor de zekerheid liet ze het aan precies nul mensen lezen. In haar vrije tijd is ze boekenvakker.

Monica Boschman (finalist 2021)

Soms kruipt stilte naar buiten/een schutblad biedt bescherming. Monica Boschman werkt als dichter, journalist en schrijfdocent. Haar poëzie is te lezen in de bundels Zeerslag (2018) en Nieuwe wegen voor Mariken (2019). Je komt haar gedichten ook tegen op een ontbijtbord van PLINT, op de muur van een bibliotheektuin en in het tijdschrift DICHTER. Monica werkt aan een nieuwe poëziebundel en legt de laatste hand aan haar debuutroman Zolderdagen. Korte verhalen schrijft ze vooral om haar geest en pen scherp te houden. Of eerlijker: om iets van de gekte van zichzelf en de wereld in woorden te vangen. Meer over haar werk lees je op www.monicaboschman.nl.

Pieter Olde Rikkert (finalist 2021)

Pieter Olde Rikkert studeert aan de Schrijversvakschool Amsterdam, stond in de finale van WriteNow! en publiceerde onder andere in Kluger Hans, Het Liegend Konijn en De Reactor. 

Tülin Erkan (finalist 2021)

Tülin Erkan groeide op in Oostende bij een Franstalige moeder en een Engelstalige grootmoeder. Haar zomers bracht ze door bij haar vader in Turkije. Wanneer mensen haar als ‘half’ omschrijven, voelt ze zich vooral dubbel. Ze studeerde Literatuurwetenschappen en publiceert in oktober haar romandebuut Honingeter.

KRJ Tochthond (finalist 2021)

KRJ Tochthond is schrijver, muzikant, performer en nostalgicus.

Sinds jaar en dag schrijft hij cursiefjes en kleine liedjes en werkt hij aan de voorstelling ‘de man die zijn eigen huisdier werd’. Een debuutroman zit er eveneens al jaren aan te komen, maar met de aandachtspanne van een klein tot middelgroot gezelschapsdier is zulks geen sinecure.

Naast dat alles is K.RJ Tochthond toegewijd vader, echtgenoot en minnaar. Om dat te kunnen bekostigen, heeft hij helaas ook nog steeds een kantoorjob, en gelukkig maar. Schrijvers hebben nu eenmaal baat bij routine, alledaagsheid en verveling – kwestie van niet aan hun eigen ondraaglijke lichtheid ten onder te gaan.

Jan Wester (finalist 2021)

Voor Jan Wester is erotiek onlosmakelijk verbonden met geweld. Toch ziet hij geen duidelijke verhouding tussen dader en slachtoffer. Wie heeft er nou eigenlijk macht over wie? En worden bestaande rollenpatronen doorbroken of juist bevestigd?

Jan is afgestudeerd bij de afdeling Beeld en Taal aan de Gerrit Rietveld Academie, en voltooide eerder een studie Filosofie aan de Universiteit van Amsterdam. Ondertussen won hij de Nederlandse studentenschrijfwedstrijd, uitgeschreven door literair agentschap Sebes en Bisseling. Naast schrijver is hij beeldhouwer en spelontwerper.

Lise Delabie (finalist 2021)

Lise Delabie houdt van notitieboeken, pas geslepen potloden en het gekras van een kalligrafiepen op glad papier. Ze is leerkracht Frans en Latijn in een psychiatrisch centrum en recensent bij De Lage Landen. In 2020 won ze de korteverhalenwedstrijd van Sebes & Bisseling met Cellofaan. Nu werkt ze aan een roman.