KaliefvanNederland

zo 17 nov
16:00
Dit programma heeft al plaatsgevonden

Abdelkader Benali

Schrijver Abdelkader Benali presenteert met de theatervoorstelling Kalief van Nederland zijn versie van 1001 Arabische nachten: een ode aan het vertellen van verhalen.

De voorstelling is een hommage aan de mythische verhalenvertelster Sherazade, die volgens de legende verhalen vertelde om haar leven en dat van andere vrouwen te redden. Maar het is ook een ontroerende ode aan zijn grootmoeder, zijn Sherazade, die hem de kracht van het verhalen vertellen leerde. 

Zijn grootmoeder, verbaal lef, vlot van tongriem gesneden en bruisend van karakter, gebruikte taal om haar grenzen aan te geven, haar wereld in te vullen en haar macht uit te breiden. Hier was iets bijzonders aan de hand, voelde Abdelkader Benali. Haar verhalen waren een echt tour-de-force die resulteert in honderden verhalen waarin djinns, olielampen, verre eilanden en verborgen schatten bijdragen aan een universele boodschap over macht en verleiding, rijkdom en armoede, geweld en liefde.

Benali presenteert zijn 1001 nachten: een actuele, erudiete en speels-absurde blik op de oude verhalen. In Kalief van Nederland betreedt en overtreedt hij op ingenieuze wijze de wetten van het vertellen.

Regie: Lenneke Maas

Tekst en spel: Abdelkader Benali

Muziek: Ton van der Meer

Vormgeving: Elian Smits en Eva Krammer

Dramaturgie: Paul Slangen

Over Benali

Abdelkader Benali is schrijver en programmamaker. Samen met harpiste Lavinia Meijer maakte hij in 2017 de voorstelling Brief aan mijn dochter. Met deze voorstelling speelde hij in meer dan veertig theaters. Recensies waren lovend, het publiek ontroerd. Benali is al zijn leven lang geïnspireerd door de vertellingen van Duizend-en-een-nacht. Het moment is gekomen voor hem om aan deze fascinatie theatrale invulling te geven. Van Bagdad tot het Marokkaanse-Rifgebergte, het sprookjesbos in de Efteling naar Beiroet. Een reis door tijden en verhalen op zoek naar het geheim van Sherazade en het verlangen naar echt contact.