KeesvanKootenkiestdepoëzievanBillyCollins

zo 9 apr
16:00
Dit programma heeft al plaatsgevonden

De stem van Kees van Kooten, die herkent waarschijnlijk iedereen onmiddellijk. De precieze dictie, het licht Haagse, de altijd geestige ondertoon. Behalve zijn stem en zijn manier van optreden heeft Van Kooten ook een geweldige pen, eentje die kan schrijven, maar die ook kan vertalen.

‘Ik zeg laat een muis in het gedicht los en kijk hoe hij de uitgang zoekt’. Die regel komt uit een gedicht dat Kees van Kooten vertaalde van een van zijn lievelingsdichters: de Amerikaanse Billy Collins. Zo enthousiast is hij over het werk van Collins, dat hij vanuit zijn ‘opdringerige geestdrift’ een hele bundel vertaalde: Zo Wordt U Gelukkig, verschenen in 2010. Daarmee introduceerde hij deze poëzie in Nederland. Het is poëzie van het soort dat we hier weinig horen: humoristisch, direct, realistisch, maar met een ondertoon van melancholie, poëzie om van te glimlachen.
Deze middag brengt Van Kooten Collins met een vleugje Van Kooten. Hij leest gedichten en vertelt erover zoals alleen hij dat kan.

En alsof dat niet feestelijk genoeg is, staan naast hem op het podium twee topmuzikanten: harpist Remy van Kesteren en pianist Martin Fondse. Met z’n drieën staan ze garant voor een middag die je niet snel zult vergeten, een middag vol schoonheid, snelheid, passie, virtuositeit, melancholie en humor.

Kees van Kooten: ‘Collins heeft een manier van leven gevonden die je ascetisch zou kunnen noemen. Hij is iemand die scherp om zich heen kijkt. Ik las ergens dat hij de Amerikaanse Remco Campert is.’

Kom voorafgaand aan het programma eten bij de poëzieproeverij. De maaltijden worden samengesteld door onze chef-kok Marc Schoorl. De gerechten zijn overwegend vegetarisch, biologisch en seizoensgebonden. Bestel hier uw tickets.

In deze serie:

zondag 12 februari: Theo Nijland kiest de poëzie van Tonnus Oosterhoffzondag 12 maart: Nazmiye Oral kiest de poëzie van Bejan Matur | zondag 9 april: Kees van Kooten kiest de poëzie van Billy Collins | zondag 14 mei: Tjitske Jansen kiest de poëzie van Wislawa Szymborska