MasterclassmetJorisLuyendijk

zo 24 sep
16:00
Dit programma heeft al plaatsgevonden

Het echt gebeurde, écht goed beschrijven

Foto: Merlijn Doomernik

In deze masterclass bekijken we het genre van de literaire non-fictie van alle kanten. Journalist en schrijver Joris Luyendijk deelt de lessen van zijn 25-jarig schrijverschap – hij behoort tot de meest bekroonde en meest verkochte auteurs van het land, met een gouden pen en een schatkist vol vernuft.

Of het nu om het bankwezen gaat, om de Haagse politiek, het Egyptische studentenleven, het medialandschap of zichzelf: Luyendijk dompelt zich onder in de wereld die hij onderzoekt, vaak jarenlang. Zo legt hij patronen bloot die hij daarna uitlegt en opschrijft in een taal die buitenstaanders kunnen en willen volgen; hij leert samen met de lezers over het universum dat hij heeft uitgediept.

De grootste vragen van de door hem ontwikkelde masterclass gaan over de positie van de schrijver en de relatie tot de ander. Hoe denk je vooraf na over je eigen positie en hoe je die in zal zetten? Hoe doe je werkelijk open onderzoek, en hoe presenteer je het zodanig dat gewone lezers dóór willen lezen? Literaire non-fictie kan controversieel zijn, vooral wanneer het de gevestigde opvattingen en machtsstructuren uitdaagt. Hoe ga je om met de onvermijdelijke kritiek en sabotage door poortwachters en insiders die vinden dat alleen zij mogen bepalen door wie en hoe er over ‘hun’ veld wordt gedacht en geschreven?

Ben jij een jonge schrijver met een inclusieve blik en ben je je portfolio vorm aan het geven? Wil je je onderzoek- en schrijftechnieken finetunen of experimenteren met andere vormen en ben je het veld als professional aan het navigeren? Meld je aan voor de masterclass met Joris Luyendijk en ontdek meer over de kunst van de feitenliteratuur.

Wil je graag een programma bijwonen, maar heb je niet de middelen om een kaartje te betalen? Mail dan naar info@denieuweliefde.com, we kunnen dan iets regelen.