Meertaligheid,eenbijzondererelatietottaal
Dubbelinterview met schrijvers Sulaiman Addonia en Mira Feticu
25% van de Nederlanders spreekt thuis bij voorkeur een andere taal dan het Nederlands. In grote steden zoals Amsterdam is dat percentage veel hoger, al is nooit onderzocht hoe hoog precies. Wat doet meertaligheid met je? Bepaalt de taal waarin je over iets denkt of schrijft de manier waarop je naar het leven en jezelf kijkt? En wat gebeurt er met je als je een nieuwe taal aanleert? We gaan erover in gesprek met schrijvers Sulaiman Addonia en Mira Feticu.
Sulaiman Addonia en Mira Feticu zijn schrijvers in hart en nieren, met een bijzondere relatie tot taal. Beiden werden gevormd door verhalen en literatuur. Ook zijn ze allebei in hoge mate meertalig, een gegeven dat hun ervaring met en hun denken over taal sterk heeft beïnvloed. Tegelijkertijd maakten ze heel verschillende keuzes over de omgang met de talen in hun leven. De een stelde bijvoorbeeld het leren van Nederlands uit tot het niet anders meer kon, de ander nam zich juist direct voor om de Nederlandse taal tot in de perfectie te beheersen. Een openhartig gesprek in het Nederlands en het Engels over de waarde en de prijs van meertaligheid, over taal en identiteit en over de schuld en de onschuld van de taal. Maaike Verrips modereert.
Voor dit programma is een Coronatoegangsbewijs verplicht, in combinatie met een geldig identiteitsbewijs. Dit kan een negatieve testuitslag (testbewijs) zijn, een vaccinatiebewijs of een bewijs dat je hersteld bent van corona (herstelbewijs). Deze dien je in de CoronaCheck-app of geprint via CoronaCheck.nl in een QR-code om te zetten om als geldig coronatoegangsbewijs te gebruiken. Meer weten over het coronatoegangsbewijs, check Bezoek met Coronatoegangsbewijs.