NachtvandeArabischeliteratuur

za 2 nov
18:30 - 0:00
Dit programma heeft al plaatsgevonden

Een cultuurfestival vol beats, bites en jonge schrijvers

Over dit programma:

Dompel je een avond lang onder in dit Arabische cultuurfestival vol beats, bites, debat, film, jonge schrijvers, columnisten en denkers. Met o.a. Leila Slimani.

El Hizjra, centrum voor Arabische kunst en cultuur, organiseert zaterdag 2 november 2019 i.s.m. De Nieuwe Liefde de vierde editie van de Nacht van de Arabische Literatuur: een jong, kleurrijk en stimulerend literair-cultureel festival in hartje Amsterdam. Centraal staan de kracht van het woord, de verbinding van culturen, gedeelde waarden en frisse, constructieve perspectieven op artistiek, politiek en maatschappelijk vlak naast de uitreiking van de 27e El Hizjra Literatuurprijs voor jong en kleurrijk schrijftalent.

Tijdens de Nacht van de Arabische Literatuur kunnen bezoekers zich van het begin van de avond tot middernacht onderdompelen in een Arabisch festival met heerlijk eten, muziek en een Arabische souk met kraampjes voor henna-tattoos, kalligrafie, kleding, sieraden, verhalenvertellers en boeken. Schrijvers, denkers, columnisten, journalisten, opiniemakers, uitgevers en kunst- en cultuurliefhebbers uit Nederland en Midden-Oosten correspondenten ontmoeten en inspireren elkaar hier. Natuurlijk is er ruimte voor discussie en zelfreflectie, bijvoorbeeld tijdens vragensessies na afloop van een van de interviews met een bekende schrijver of aan de bar.

Programma El Hizjra Literatuurprijs | Grote zaal


20:00 Openingsact Nouba Flamenco met Ahadda

20:10 Welkom door Naeeda Aurangzeb, moderator
Nabil Taouati, voorzitter van El Hizjra
Touria Meliani, wethouder Kunst gemeente Amsterdam

20.20 Bekendmaking shortlist & voordrachten door finalisten: poëzie Bekendmaking shortlist & voordrachten door finalisten: proza

20:55 Musiqa We Are Connected: Shaza Hayek & JWO

21:15 Bekendmaking winnaars door Petra Stienen

21.30 Leïla Slimani in gesprek met Myriam Sahraoui


Randprogramma | hele gebouw

18:30 – 00:00 | Arabische souk | hele gebouw
18:30 – 22:00 | Amsterdamse Jeugdtheater School | hele gebouw
18:30 – 00:00 | Fototentoonstelling The Freedom of Stories | foyer
19:00 – 22:15 | Korte films i.s.m. Arab Film Festival | kleine zaal
21:30 – 22:15 | Interview Leïla Slimani – Myriam Sahraoui | grote zaal
21:30 – 22:30 | Debutanten carrousel | koor zaal (2e verdieping)
21:45 – 22:15 | Arabische bibliotheek | bibliotheek (2e verdieping)
22:30 – 23:00 |Optreden Nouba Flamenco | grote zaal

Programmaonderdelen


Arabische markt | 18:30 – 00:00

De ontvangsthal en serre op de begane grond en de foyer op de eerste verdieping van De Nieuwe Liefde zijn omgetoverd tot een echte souk à la het bekende Djemaa el Fna-plein in Marrakech. De kramen staan bol van de kalligrafie, henna tattoos, mode, verhalenvertellers, curiosa en kruiden. Natuurlijk ontbreken de Marokkaanse muntthee en heerlijke hapjes niet!

Random acts ‘De Infiltranten’ i.s.m. AJTS | 18:30 – 22:00

Voor de derde keer op rij verrassen leerlingen van de Amsterdamse Jeugdtheaterschool bezoekers van de Nacht van de Arabische Literatuur! Op de begane grond en op de eerste verdieping zullen zij op ludieke en theatrale wijze sketches doen en verhalen vertellen die passen bij het karakter van het festival.

Fototentoonstelling | 18:30 – 00:00

Op de eerste verdieping is er de indrukwekkende fototentoonstelling The Freedom of Stories te bezichtigen. Dit project is een initiatief van Najat El Hani. De afgelopen decennia lijkt de ‘Arabische wereld’ steeds meer in opspraak te komen; de politieke onrust, economische onstabiliteit en sociale ongelijkheid. Maar wat heeft deze regio nog meer te bieden en in hoeverre lijken ‘wij en de verre medemens’ nou eigenlijk op elkaar? In The Freedom of Stories delen tien professionele fotografen, afkomstig uit het Midden-Oosten, Nederland en Noord-Afrika hun visie op vrijheid. De missie van The Freedom of Stories is om jonge fotografen door middel van visuele storytelling te empoweren en een artistieke stem te geven. Binnen dit project staat de vrijheid van storytelling centraal als een krachtig instrument voor constructieve vredesopbouw en conflict transformatie. Door deze beeldende verhalen te delen wil het project bijdragen aan het doorbreken van stereotyperingen en reduceren van vooroordelen tussen het ‘Oosten en het Westen’.

Muziek: Nouba Flamenco i.s.m. Marmoucha | 20:00 – 20:10

Andalusische muziek kent een traditie in Marokko die nog steeds springlevend is. Het kent zijn oorsprong in Zuid-Spanje, dat ooit als Al Andalus een onderdeel vormde van het toenmalige islamitische rijk. Dit was een vreedzame periode bekend om zijn religieuze tolerantie en een bloeitijd van de kunsten en wetenschappen in steden als Cordoba, Sevilla en Granada. Marmoucha brengt het genre van Moors/Spaanse oorsprong in een samenwerking tussen jazzgezelschap Ahaddaf en flamenco danseres Conchita Boon en zanger Adil Chaoui

27e El Hizjra Literatuurprijs | 20:10 – 21:15

Aansluitend zal in de grote zaal op de begane grond de bekende El Hizjra Literatuurprijs worden uitgereikt aan nieuw talent op het gebied van poëzie en proza. In 2019 reikt El Hizjra deze prijs voor de 27e keer uit. Sinds 1992 is de Literatuurprijs het vlaggenschip van El Hizjra en geldt het als een uniek initiatief dat elders in Europa navolging heeft gekregen. Pers, publiek, uitgevers en beleidsmakers beschouwen het als een prestigieuze prijs die garant staat voor de ontdekking van kleurrijk schrijftalent. Een finaleplaats vormt geregeld de springplank naar een succesvolle literaire loopbaan.

Muziek: We Are Connected i.s.m. Marmoucha | 20:55 – 21:05

Het muzikaal intermezzo, voordat de winnaars van de 28e El Hizjra Literatuurprijs bekend wordt gemaakt, wordt verzorgd door Shaza Hayek en JWO. Zij zingt haar eigen liederen in het Arabisch onder begeleiding van Jan Wouter Oostenrijk op de quartertone gitaar, een gitaar speciaal door hem aangepast aan de kwarttonen in Arabische muziek.

Korte films i.s.m. Arab Film Festival | 19:00 – 21:30

In de kleine zaal op de eerste verdieping zijn er van 19:00-21:30 diverse kort films te zien i.s.m. het Arabisch Film Festival Rotterdam. Achteraf is er ruimte voor nabeschouwing en dialoog met geïnteresseerden.

In gesprek met Leila Slimani | 21:30 – 22:15

Speciale gast van de Nacht van de Arabische Literatuur in 2019 is Leïla Slimani (1981), een van de best verkopende auteurs in Frankrijk. Vanaf 21:30 kunnen de bezoekers zich in de grote zaal verwachten aan een geëngageerd gesprek op het podium met Slimani.

Debutanten carrousel | 21:30 – 22:30

In de koorzaal op de tweede verdieping vinden vanaf 21:30 voordrachten plaats van diverse literaire debutanten onder de noemer Debutanten carrousel.

Arabische Bibliotheek | 21:45 – 22:30

Hoeveel weet jij eigenlijk over kunst en literatuur uit de Arabische wereld? Bekende schrijvers nemen aan de hand van hun favoriete boeken de bezoekers mee langs literaire werken uit de Arabische én Ottomaanse literatuurgeschiedenis. Dit programmaonderdeel wordt i.s.m. de OBA gerealiseerd.

Muzikale afsluiting: Nouba Flamenco | 22:30 – 23:00

Nouba Flamenco sluit op spetterende wijze de vierde nacht van de Arabische Literatuur af

Over El Hizrja

De jaarlijkse El Hizjra Literatuurprijs wordt beschouwd als een prestigieuze prijs die staat voor de ontdekking van jong schrijftalent met een biculturele achtergrond. Succesvolle voorbeelden zijn Abdelkader Benali, Mustafa Stitou en Murat Isik.

Leïla Slimani

In 2017 stelde de Franse president Macron Leila Slimani aan als minister van Francofonie. Haar boek Chanson douce (Een zachte hand, 2017, Nieuw Amsterdam) werd in 2016 bekroond met de prestigieuze Prix Goncourt.