DepoëzievanGerritKomrij

zo 18 feb
16:00
Dit programma heeft al plaatsgevonden

In het voorjaar van 2018 is het vijftig jaar geleden dat Gerrit Komrij debuteerde. Als dichter natuurlijk, want vóór al het andere kwam voor Komrij altijd: de poëzie. Zijn gedichten vielen meteen op, door hun zeer klassieke vorm in combinatie met een frisse, bokkige, geestige en vaak hoogstpersoonlijke inhoud. Terwijl geen dichter meer sonnetten schreef, deed Komrij dat onbekommerd wel.

Maarten Heijmans door Janey van Ierland

Deze middag is een ode aan onze gewezen Dichter des Vaderlands. In samenwerking met De Bezige Bij wordt vandaag de nieuwe editie van zijn verzamelde gedichten gepresenteerd.

Komrij’s gedichten zullen worden gelezen door Maarten Heijmans, bekend van zijn met Gouden Kalf bekroonde Ramses Shaffy en inmiddels toegetreden tot Toneelgroep Amsterdam. Er is muziek van de jonge pianist Nicolas van Poucke die de week daarvoor een Chopinrecital heeft in het Concertgebouw en een column door criticus Arjan Peters die onlangs schreef over hoe Komrij zijn eigen gedichten in de laatste regel vermoordde – ‘Poëtische kamikaze. Vanuit het niets naar het niets’.

Dichter is hij die, schijnbaar zonder pijn, 

Het vormeloze in de steigers zet. 
Zijn woorden, corpulent of slank van lijn, 
Verenigen zich vloeiend tot couplet. 
De moeiteloosheid, niet het rookgordijn, 
Is zijn geheim. Met taal gaat hij naar bed.

Gerrit Komrij

“De liefdevolle strenge meester van de poëzie.” Remco Campert

Beeld door Anna Ietswaart